Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Segedínský guláš s tempehem

Uvařeno
bez mléka

Segedín patří mezi českou stálici a klasiku, které málokdo odolá. Pojďte si s námi uvařit tento tradičně netradiční segedínský guláš, v naší verzi s uzeným tempehem. Můžete do něj pro změnu kromě zelí použít i cuketu nebo kedluben! Obě varianty jsou výborné.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • kousek hlávkového zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou)
  • hrst kysaného zelí
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce shoyu (tamari)
  • 1/4 uzeného tempehu
  • 1/2 lžičky kmínu
  • cca 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • na dochucení: rostlinná smetana nebo jogurt

Vždy jsem byla větší dítě a táhlo se to se mnou celý život. Nenáviděla jsem svoje tělo, vyzkoušela jsem všemožné diet...

Jak připravit tradiční segedín

  1. Nadrobno si nakrájíme cibulku.
  2. Na lžíci oleje si zpěníme cibulku a posolíme větší špetkou soli.
  3. Nadrobno si nakrájíme zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou, kterou si nastrouháme nahrubo).
  4. V jiném hrnci si dáme vařit nakrájené zelí (s cuketou), 1/4 šálku vody, špetku soli, kmín a jablečný ocet.
  5. Jakmile začne zelí vřít, ztlumíme plamen a necháme dusit.
  6. Orestovanou cibulku ochutíme sladkou paprikou a minutu restujeme.
  7. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a shoyu a orestujeme ještě půl minuty.
  8. K tempehu dále přidáme propláchnuté a překrájené kysané zelí, podlijeme trochou vody a necháme dusit.
  9. Po 10 minutách ke kysanému zelí nalijeme dušené zelí (s cuketou).
  10. Vše zamícháme, případně zahustíme škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
  11. Dochutíme umeoctem a případně rostlinnou smetanou nebo rostlinným jogurtem.
  12. Podáváme s knedlíky nebo s menší verzí – knedlíčky.

Praktické

  • Segedín nemusí být pouze z hlávkového zelí – můžete do něj použít i cuketu nebo třeba kedluben (nastrouhat nahrubo) nebo zeleniny společně nakombinovat. Obě verze jsou výborné!
  • K segedínu se hodí podávat knedlíky – á la houskové, “bramborové“, polentové nebo malé kulaté knedlíčky.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte v receptu uzený tempeh nebo tofu, jsou bez lepku. Místo shoyu použijte tamari omáčku. Místo lepkových knedlíků podávejte knedlíky bezlepkové – třeba polentové nebo pohankové.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné 😊 Jen jsem si to malinko upravila do jednoho hrnce a místo tempehu jsem dala fazole a pro “uzenější” chuť – uzenou papriku. Děkujeme 😊

Slavomíra
2. 3. 2024

Kyslá kapusta + cuketa,,zaujímavá kombi segedínu,mala som s fazuľou –
určite zopakujem👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Zapečené těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky!

Jáhlové knedlíky plněné uzeným

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...