- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- kousek hlávkového zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou)
- hrst kysaného zelí
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce umeocta
- 1 lžíce shoyu (tamari)
- 1/4 uzeného tempehu
- 1/2 lžičky kmínu
- cca 1 lžíce kukuřičného škrobu
- sůl
- na dochucení: rostlinná smetana nebo jogurt
Jak připravit tradiční segedín
- Nadrobno si nakrájíme cibulku.
- Na lžíci oleje si zpěníme cibulku a posolíme větší špetkou soli.
- Nadrobno si nakrájíme zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou, kterou si nastrouháme nahrubo).
- V jiném hrnci si dáme vařit nakrájené zelí (s cuketou), 1/4 šálku vody, špetku soli, kmín a jablečný ocet.
- Jakmile začne zelí vřít, ztlumíme plamen a necháme dusit.
- Orestovanou cibulku ochutíme sladkou paprikou a minutu restujeme.
- Přidáme na kostky nakrájený tempeh a shoyu a orestujeme ještě půl minuty.
- K tempehu dále přidáme propláchnuté a překrájené kysané zelí, podlijeme trochou vody a necháme dusit.
- Po 10 minutách ke kysanému zelí nalijeme dušené zelí (s cuketou).
- Vše zamícháme, případně zahustíme škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
- Dochutíme umeoctem a případně rostlinnou smetanou nebo rostlinným jogurtem.
- Podáváme s knedlíky nebo s menší verzí – knedlíčky.
Praktické
- Segedín nemusí být pouze z hlávkového zelí – můžete do něj použít i cuketu nebo třeba kedluben (nastrouhat nahrubo) nebo zeleniny společně nakombinovat. Obě verze jsou výborné!
- K segedínu se hodí podávat knedlíky – á la houskové, “bramborové“, polentové nebo malé kulaté knedlíčky.
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte v receptu uzený tempeh nebo tofu, jsou bez lepku. Místo shoyu použijte tamari omáčku. Místo lepkových knedlíků podávejte knedlíky bezlepkové – třeba polentové nebo pohankové.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Bylo to výborné, vařila jsem dnes na oběd. Ukládám do oblíbených :-)
Neskutečná dobrota. Měla jsem zbytek červeného zelí, zbytek kysaného, dala jsem k tomu cuketu. Kam se hrabe klasický!!!