Segedín patří mezi českou stálici a klasiku, které málokdo odolá. Pojďte si s námi uvařit tento tradičně netradiční segedínský guláš, v naší verzi s uzeným tempehem. Můžete do něj pro změnu kromě zelí použít i cuketu nebo kedluben! Obě varianty jsou výborné.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • kousek hlávkového zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou)
  • hrst kysaného zelí
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce shoyu (tamari)
  • 1/4 uzeného tempehu
  • 1/2 lžičky kmínu
  • cca 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • na dochucení: rostlinná smetana nebo jogurt

Jak připravit tradiční segedín

  1. Nadrobno si nakrájíme cibulku.
  2. Na lžíci oleje si zpěníme cibulku a posolíme větší špetkou soli.
  3. Nadrobno si nakrájíme zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou, kterou si nastrouháme nahrubo).
  4. V jiném hrnci si dáme vařit nakrájené zelí (s cuketou), 1/4 šálku vody, špetku soli, kmín a jablečný ocet.
  5. Jakmile začne zelí vřít, ztlumíme plamen a necháme dusit.
  6. Orestovanou cibulku ochutíme sladkou paprikou a minutu restujeme.
  7. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a shoyu a orestujeme ještě půl minuty.
  8. K tempehu dále přidáme propláchnuté a překrájené kysané zelí, podlijeme trochou vody a necháme dusit.
  9. Po 10 minutách ke kysanému zelí nalijeme dušené zelí (s cuketou).
  10. Vše zamícháme, případně zahustíme škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
  11. Dochutíme umeoctem a případně rostlinnou smetanou nebo rostlinným jogurtem.
  12. Podáváme s knedlíky nebo s menší verzí – knedlíčky.

Praktické

  • Segedín nemusí být pouze z hlávkového zelí – můžete do něj použít i cuketu nebo třeba kedluben (nastrouhat nahrubo) nebo zeleniny společně nakombinovat. Obě verze jsou výborné!
  • K segedínu se hodí podávat knedlíky – á la houskové, „bramborové„, polentové nebo malé kulaté knedlíčky.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte v receptu uzený tempeh nebo tofu, jsou bez lepku. Místo shoyu použijte tamari omáčku. Místo lepkových knedlíků podávejte knedlíky bezlepkové – třeba polentové nebo pohankové.

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Výborné! Tempeh jsem neměla, dala jsem seitan a přihodila uvařené velké bílé fazole. K tomu jáhlové noky a oblizovali jsme se až za ušima.

  2. včera jsem vařila k obědu tenhle segedin a moc jsme si všichni pochutnali. ačkoli jinak vařím už nějaký pátek, tak vyměnit v segedinském guláši maso za tempeh mě tedy nenapadlo… dík za recept, bylo to vynikající, určitě jsem nedělala naposled

  3. Ùžasný recept! Příště dělám z dvojnásobného množství, nemohli jsme se s manželem nabažit ? Já vím – „jez do polosyta“, ale v některých případech se snad dá přimhouřit oko ?

    • Martine, to jsem moc ráda, že vám chutnalo. U těchle jídel nám to do polosyta taky nejde??

  4. Chtela jsem se jenom zeptat…uvadite 4 kolečkové lžíce octa(ume+jablecny) neni to na 1-2 porce moc???
    Jinak ja jsem se učila ze 1 tempeh je zhruba pro 3 osoby…pro vyvážený makrobioticky talíř…

    • Mila Renato, mají to byt cca 2 lžičky od kazdeho, tak jsem to opravila na 1 lžíci, aby to bylo jasne. Ano, tempeh je v množství 1/4, tj. vyjde pro 3 osoby (Já teda osobne nemam problém snist ho i celý sama?). Ať recept chutna 🙂

    • Renčo, v tomto receptu je po lžíci od každého octa 🙂 Ale je samozřejmě potřeba ochutnat a dát si to podle svého. Některý umeocet je jemňoučký (třeba od Danfoodu, spíše kysleý, jiný je ostrý a slaný…. My doma dáváme 1 tempeh na rodinu a stačí nám to, ale začátečníci kolikrát snědí jeden celý samy, protože prostě jsou hladoví, netráví jim to dobře atd. Je potřeba, aby si to každý udělal po svém tak, aby mu bylo dobře 😉 To je naše heslo, „aby nám bylo dobře“. Bez ohledu na tabulky a předpisy.

  5. Tak zrovna nedávno jsem dělala segedín přesně podle klasického receptu, jen maso nahradila uzeným tempehem a zahustila kukuřičným škrobem. Tento s hlávkovým zelím určitě vyzkouším. 🙂

  6. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPraktický návod, jak žít bez lepku v 9 krocích
Další článekNikdy neříkej nikdy (Lucie, 26 let)