Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je to jednoduché a moc dobré!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce kvásku
  • 1 cibule
  • 4 žampiony
  • 1 mrkev
  • 1/4 květáku
  • 1/2 pórku
  • koření: mletý kmín, 2 bobkové listy, mletý mateřský kmín
  • hrst čerstvých kopřiv
  • 2 stonky tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)

Jedna lékařka se divila, že  takovými výsledky vůbec chodím, druhá mi řekla, že takové bolesti mít nemůžu. Dostala js...

Jak připravit polévku s kváskem

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a žampiony, opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
  2. Cibuli a žampiony nakrájíme na měsíčky, mrkev na kolečka, pórek na proužky, květák na malé růžičky a kopřivu nasekáme na drobno.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, žampiony, osolíme, přidáme oba kmíny a orestujeme.
  4. Přidáme mrkev, květák, bobkový list a stáhneme lístky z tymiánu, větvičky můžeme nechat vyvařit také.
  5. Společně restujeme několik minut.
  6. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  7. Rozmícháme lžíci kvásku v trošce vody a za stálého míchání krátce zavaříme do polévky, aby nebyl syrový.
  8. Do hotové polévky vhodíme spařit pórek a kopřivu, necháme pár minut pod pokličkou.
  9. Pokud je to potřeba, dochutíme sojovou omáčkou nebo umeoctem.

Praktické

  • Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkový kvásek (kukuřičný, rýžový, pohankový apod.) nebo bílé miso.
  • Čím více kvásku, tím hustější a kyselejší polévka – začněte s menším množstvím kvásku a chvíli počkejte, až se provaří. Přidat můžete vždycky.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo kvásků můžete použít bílé miso, bude to chutnat méně výrazně, ale podobně.
  • Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
19. 9. 2023

Mnam ❤️

Dobry den pani Evo,

jeste jsem polevku nevarila, teprve se na ni chystam. Zarazila jsem se u poznamky, ze se zeleninove polevky neskladuji. Chtela jsem si ji uvarit vecer, snist ji na snidani, ale jsem uprimne v soku, tohle je pro me nova informace. Muzu Vas poprosit o odkaz na vice informaci o tomto tematu? Tyka se to vsech polevek nebo je to jine, kdyz pridam obilovinu nebo lusteninu? Clenem klubu jeste nejsem (chystam se na to), takze chapu, pokud bude odkaz na tyto informace pro cleny klubu.

Dekuji Vam.
Mirka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...
54
98

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.