Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept. Je to jednoduché a moc dobré!
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce kvásku
  • 1 cibule
  • 4 žampiony
  • 1 mrkev
  • 1/4 květáku
  • 1/2 pórku
  • koření: mletý kmín, 2 bobkové listy, mletý mateřský kmín
  • hrst čerstvých kopřiv
  • 2 stonky tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)

Postup

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a žampoiony, opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
  2. Cibuli a žampiony nakrájíme na měsíčky, mrkev na kolečka, pórek na proužky, květák na malé růžičky a kopřivu nasekáme na drobno.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, žampiony, osolíme, přidáme oba kmíny a orestujeme.
  4. Přidáme mrkev, květák, bobkový list a stáhneme lístky z tymiánu, větvičky můžeme nechat vyvařit také.
  5. Společně restujeme několik minut.
  6. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  7. Rozmícháme lžíci kvásku v trošce vody a za stálého míchání krátce zavaříme do polévky, aby nebyl syrový.
  8. Do hotové polévky vhodíme spařit pórek a kopřivu, necháme pár minut pod pokličkou.
  9. Pokud je to potřeba, dochutíme sojovou omáčkou nebo umeoctem.

Praktické

  • Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkový kvásek (kukuřičný, rýžová, pohankový apod.) nebo bílé miso.
  • Čím více kvásku, tím hustější a kyselejší polévka – začněte s menším množstvím kvásku a chvíli počkejte, až se provaří. Přidat můžete vždycky.

Obměna

  • Místo kvásků můžete použít bílé miso, bude to chutnat méně výrazně, ale podobně.
  • Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Evi,polévka výborná, nová chuť, přidat kvásek by mě teda nenapadlo. Letos ujíždím na kopřivách,takže mi padl do rány :-))) A jedli i ostatní 😉

Komentujte
Vaše jméno

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh