Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je to jednoduché a moc dobré!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce kvásku
  • 1 cibule
  • 4 žampiony
  • 1 mrkev
  • 1/4 květáku
  • 1/2 pórku
  • koření: mletý kmín, 2 bobkové listy, mletý mateřský kmín
  • hrst čerstvých kopřiv
  • 2 stonky tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)

Jak připravit polévku s kváskem

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a žampiony, opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
  2. Cibuli a žampiony nakrájíme na měsíčky, mrkev na kolečka, pórek na proužky, květák na malé růžičky a kopřivu nasekáme na drobno.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, žampiony, osolíme, přidáme oba kmíny a orestujeme.
  4. Přidáme mrkev, květák, bobkový list a stáhneme lístky z tymiánu, větvičky můžeme nechat vyvařit také.
  5. Společně restujeme několik minut.
  6. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  7. Rozmícháme lžíci kvásku v trošce vody a za stálého míchání krátce zavaříme do polévky, aby nebyl syrový.
  8. Do hotové polévky vhodíme spařit pórek a kopřivu, necháme pár minut pod pokličkou.
  9. Pokud je to potřeba, dochutíme sojovou omáčkou nebo umeoctem.

Praktické

  • Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkový kvásek (kukuřičný, rýžový, pohankový apod.) nebo bílé miso.
  • Čím více kvásku, tím hustější a kyselejší polévka – začněte s menším množstvím kvásku a chvíli počkejte, až se provaří. Přidat můžete vždycky.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo kvásků můžete použít bílé miso, bude to chutnat méně výrazně, ale podobně.
  • Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...
  1. Dobry den pani Evo,

    jeste jsem polevku nevarila, teprve se na ni chystam. Zarazila jsem se u poznamky, ze se zeleninove polevky neskladuji. Chtela jsem si ji uvarit vecer, snist ji na snidani, ale jsem uprimne v soku, tohle je pro me nova informace. Muzu Vas poprosit o odkaz na vice informaci o tomto tematu? Tyka se to vsech polevek nebo je to jine, kdyz pridam obilovinu nebo lusteninu? Clenem klubu jeste nejsem (chystam se na to), takze chapu, pokud bude odkaz na tyto informace pro cleny klubu.

    Dekuji Vam.
    Mirka

  2. Evi,polévka výborná, nová chuť, přidat kvásek by mě teda nenapadlo. Letos ujíždím na kopřivách,takže mi padl do rány :-))) A jedli i ostatní ;-)

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZůstali jste doma? Využijte výjimečné příležitosti!
Další článekNic nemusíte