Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je to jednoduché a moc dobré!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce kvásku
  • 1 cibule
  • 4 žampiony
  • 1 mrkev
  • 1/4 květáku
  • 1/2 pórku
  • koření: mletý kmín, 2 bobkové listy, mletý mateřský kmín
  • hrst čerstvých kopřiv
  • 2 stonky tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)

Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mlé...

Jak připravit polévku s kváskem

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a žampiony, opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
  2. Cibuli a žampiony nakrájíme na měsíčky, mrkev na kolečka, pórek na proužky, květák na malé růžičky a kopřivu nasekáme na drobno.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, žampiony, osolíme, přidáme oba kmíny a orestujeme.
  4. Přidáme mrkev, květák, bobkový list a stáhneme lístky z tymiánu, větvičky můžeme nechat vyvařit také.
  5. Společně restujeme několik minut.
  6. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  7. Rozmícháme lžíci kvásku v trošce vody a za stálého míchání krátce zavaříme do polévky, aby nebyl syrový.
  8. Do hotové polévky vhodíme spařit pórek a kopřivu, necháme pár minut pod pokličkou.
  9. Pokud je to potřeba, dochutíme sojovou omáčkou nebo umeoctem.

Praktické

  • Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkový kvásek (kukuřičný, rýžový, pohankový apod.) nebo bílé miso.
  • Čím více kvásku, tím hustější a kyselejší polévka – začněte s menším množstvím kvásku a chvíli počkejte, až se provaří. Přidat můžete vždycky.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo kvásků můžete použít bílé miso, bude to chutnat méně výrazně, ale podobně.
  • Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobry den pani Evo,

jeste jsem polevku nevarila, teprve se na ni chystam. Zarazila jsem se u poznamky, ze se zeleninove polevky neskladuji. Chtela jsem si ji uvarit vecer, snist ji na snidani, ale jsem uprimne v soku, tohle je pro me nova informace. Muzu Vas poprosit o odkaz na vice informaci o tomto tematu? Tyka se to vsech polevek nebo je to jine, kdyz pridam obilovinu nebo lusteninu? Clenem klubu jeste nejsem (chystam se na to), takze chapu, pokud bude odkaz na tyto informace pro cleny klubu.

Dekuji Vam.
Mirka

Světýlko
2. 4. 2017

Evi,polévka výborná, nová chuť, přidat kvásek by mě teda nenapadlo. Letos ujíždím na kopřivách,takže mi padl do rány :-))) A jedli i ostatní ;-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
7

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Jarní květáková polévka se zavářkou z kuskusu

Lehká květáková polévka s čerstvým libečkem je příjemným osvěžením i v těchto velmi teplých dnech. Pokud přidáte zavářku z kuskusu, dostanete polévku jak o...

Japonská polévka Ramen

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji ...
4

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.