Recept o tom jak si doma vytvořit bezlepkový kvásek z pohanky.

Ingredience:

  • pohanková celozrnná mouka Šmajstrla
  • šťáva z kvašeného zelí 1 lžíce
  • vlažná voda
Postup

1. den: V míse smíchám 100 g pohankové mouky se lžící šťávy z kvašeného zelí a 0,12 l vlažné vody. Vše dobře promíchám a přikryji utěrkou. Necháme v klidu max do 25 stupňů do druhého dne (ne na topení!).
2. den: Kvásek musíme trochu přiživit. Přidáme 100 g pohankové celozrnné mouky a vody tolik, aby mělo konzistenci jako na lívance.
3. den: Tento den by již měl být kvásek dobře nakvašený, nakyslý. Z části kvásku uděláme chleba a část kvásku uchováme v lednici (cca 3 dny). Kvásek uchovávám v lednici tak, že ho trochu přikrmím, přiliji vodu a dám v přikrytém hrnku do lednice.

Praktické rady

Kvásek nenabyde tolik jako lepkový kvásek. Dobře pracující kvásek mám až po několika zpracování do chleba (cca 6 chlebů). S takovým kváskem pak chleba pěkně nabyde.

Bezlepkový chleba dělám tak, že smíchám jáhly (klidně i s rýží) ( nesmí být horké, aby to kvasinky v kásku přežily:-) s kváskem a pohankovou a kukuřičnou moukou. Přidám lžičku oleje, půl lžičky mořské soli, drcený kmín, jakákoli opraná semínka. Vypracuji bochník, který dám do vymazaného a kukuřičnou moukou vysypaného smaltovaného hrnku. Posypu semínkama. Přikryji a nechám 2-3 hodiny odležet. Do většího hrnce dám vařit vodu, do které vložím smaltovaný hrnek s chlebem. Hrnek s chlebem přikryji pokličkou a velký hrnec s vodou také přikryji pokličkou. Vařím jak hrnkový knedlík, dokud není chleba pevný – jestli je chleba hotový, ověřím špejlí stejně jako u pečeného bochníku. Bochník vyklepnu z hrnku ještě teplý.

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...
  1. Dobrý den,zkoušela sem pohankový kvásek se zel.štávou,ale chleba byl moc kyselí.
    Pekla sem hodinu a byl stále neupečený.Použila sem amarant.,rýž mouku a ten kvásek.
    Může mi někdo poradit?Teprve začínám s bezlepkem.Děkuji.

  2. Dobrý den,
    konečně jsem našla přesný postup na pohankový kvásek a “upečení” vlastního chleba, díky! Chci se do toho taky pustit, nicméně jsem si před pár dny objednala pohankovou Šmajstrlovu mouku, ale tu obyčejnou – ne celozrnnou. Vzejde z ní vůbec ten kvásek nebo na kvásek je lepší použít tu celozrnnou a pak do chlebového těsta by se už dala použít ta obyčejná? Mohla bych do chlebového těsta použít místo kukuřičné mouky rýžovou nebo psyllium? No a už snad poslední dotaz, proč je lepší chléb vařit v hrnku a v hrnci a ne klasicky péct v troubě? Moc Vám děkuji za odpověď.

  3. Snažím se o starat o kvásek z kukuřice, syn nesmí ani pohanku (k pšenici, žitu a kdovíčemu ještě 🙂
    Přikrmím kvásek znamená, že do něj nasypu mouku? A zamíchám? Už to hledám dvě hodiny a postupně zabředávám hloub a hloub. Informace se různí, ta nejčastější je, že bez žitné mouky chleba neudělám.

    • Přikrmit znamená, že přidáte několik lžic mouky a trochu vody, aby byl tekutý asi jako hutnější těsto na lívance. Pak zase stejným způsobem přikrmíte… Asi za 3 dny podle bublinek dole poznáte, že se chytil. Když je ho moc, půlku vyhodím a krmím dál. Je potřeba mít starší vyzrálejší kvásek, ten je pak nejlepší a vydrží všechno. Takže se nevzdávejte a krmte a péct bych s ním zkusila nejdřív po týdnu.

      • Dobrý den,
        máme hotový asi 10 dnů starý kvásek, už několik dnů jsem ho nepřikrmoval. Je vidět, že pracuje, protože jsou na povrchu bublinky, musím ho nějak pravidelně přikrmovat, když třeba nebudeme týden nebo i více dnů péct? Máme ho cca půl litru, ale nějak zvlášť nenabývá na objemu. Děkuji.

        • Kvásek je potřeba krmit alespoň 1x týdně a skladovat v ledničce. Pokud je venku v pokojové teplotě, je nutné ho přikrmovat denně. Ale vyndavat ho má cenu, jen když ho potřebuji a chystám se péct. Není dobré skladovat kvásku moc, pak se musí i moc přikrmovat. Úplně nejlepší je ho spotřebovat skoro všechen a pidi zbytku co zbude ve sklenici přidat lžíci mouky, vody jen tolik, aby byl kvásek co nejhustší, tak nechytá plísně a lépe přežije a hup s ním do lednice. Jestli ho máte půl litru, tak vyhoďte dvě třetiny a přikrmte několika lžícemi mouky, trochu vody a do lednice. Pokud budete teď péct, stejně bych půlku vyhodila, přikrmila zbytek na dvojnásobek, většinu použila a skladovala jen trošku. Před dalším pečením stačí ráno vyndat, nakrmit na potřebné množství a za 2-3 hodiny můžete péct.

          • Velmi děkuji za odpověď. Ano, skladovali jsme mnoho kvásku po několik týdnů a nedokrmovali, nijak s ním nepracovali, takže nakonec se zkazil. Přidávám tedy zkušenost.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek“Bramboračka” bez brambor
Další článekNarodila se nám Karolínka