divoká zelenina
Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci
Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?
Nakládané modřínové výhonky
Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích, žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má...
Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou
Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva...
Jitrocel na rány i do těla
Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?
Nakládané smrkové výhonky
Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné...
Smoothie žabinec, jitrocel a řebříček
Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzkoušejte...
Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Zvonek řepka v kuchyni
Do české přírody doputoval ze Středomoří. Víte, že v 17. století se pěstoval pro jeho bílý masitý kořen, který má nasládlou chuť?
Popenec v kuchyni a v domácí lékárničce
Neprávem zapomenutý pomocník našich prababiček. Jak ho poznat, kdy ho sbírat a jak s ním kouzlit v kuchyni?
Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele
Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzkoušejte...
Okurkový salát s popencem
Máte na zahradě popenec? Přidejte ho do salátu a vytvořte si alternativu na tzaziky. Dostanete do těla sílu divoké jarní zeleniny, potěšíte oko krásnými...
Salát s lebedou a řebříčkem
Nemáte ještě vlastní salát? Skočte na zahradu pro lebedu a řebříček. Chutnají skvěle a jsou plné vitamínů.
Česnáček léčí i chutná
Voní po česneku a navzdory roztomilému názvu je to silák, který zastoupí i medvědí česnek. Naučte se poznávat, sbírat a používat česnáček!
Jarní detox polévka s kopřivou a popencem
Jak se zasytit a přitom tělo po ránu nezatížit, když máme období jater a žlučníku? Zkuste tuhle chutnou polévku s jarními bylinami.
Kokoška pastuší tobolka: blýskne se zastavením krvácení i pikantní chutí
Nejspíš si vybavíte její drobné bílé kvítky a typické semeníky ve tvaru srdíčka. Co ale chuť? Pojďme společně pozvat léčivku s dlouhým názvem do...
Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele
Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme...
Pečená zelenina s popencem a kopřivou
I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.
14 tipů na velikonoční pochoutky jinak
Připravte si letos na Velikonoce tradiční dobroty ve zdravé podobě bez bílé mouky, cukru, vajec a mléka! Máme pro vás 14 velikonočních receptů na...
Kopřivový špenát
Vyrazte na mladé kopřivy a dodejte si železo a vitamíny chutnou a levnou formou. Kopřivový špenát je rychlovka.
Rychlý salát se smetanovou zálivkou a lesní pažitkou
Rychlý jarní salát skvěle doplní naše talíře. Zálivku dochucuji, aby připomínala tu sladko-kyselou smetanovou z dětství.
Krémová polévka s divokou zeleninou
Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily, fialka...
Sezónní jídelníček: Co jíst v dubnu?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Salát s kuskusem a fazolemi
Syté přitom lehké jídlo, které připravíte za 15 minut. Ideální večeře na léto.
Rizoto s kopřivovým pestem
Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé...
Kopřivová krémová polévka
Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhejte...
20 super detox receptů s kopřivou
Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!
Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni
Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá bršlice, a nechte...
Žabinec ptačinec v kuchyni
Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj těchto...
Fialka a maceška v kuchyni
Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi...
Řebříček na jarním talíři
Jednou z prvních čerstvých bylinek, kterou používáme v jarní kuchyni, je řebříček obecný. Možná se vám zdá, že ještě neroste, protože nevidíte bílé květy,...
Slunečnice roční a její využití v kuchyni
Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá
olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, listy...
Lopuch větší
Je škoda, že se zapomíná na dříve běžně používané druhy zeleniny, které by nám jistě velmi prospěly nejen obsaženými látkami. Každá zelenina ve správném...
Kozí brada fialová – zeleninová ústřice
Tato bylina kvete krásnými fialovými květy, výborně chutná, navíc je to léčivka. Konzumovat se dají všechny její části a to kořen, list i květ....
Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Tempura z mrkvové natě
Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou,...
Kosmatice – smažené bezinkové květy
Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak kosmatice jsou skvělý způsob, jak tu vůni dostat až na...
Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Sedmikráska chudobka: 7 krásných tipů pro vaši kuchyň
Chudá není, na příznivé účinky už vůbec ne. Daří se jí ale v půdách chudých na živiny. Znáte sílu téhle nenáročné krásky, která kvete...
Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je...
Pampeliškové kapary
Máte rádi kapary? Pak se vám bude líbit česká verze na falešné kapary z pampeliškových poupat. Chutnají velmi podobně jako pravé kapary a když...
Plevel – první jarní zelenina
Sobotní obchůzka po okolí odhalila nový zdroj čerstvé jarní zeleniny. Je zdarma, je v bio kvalitě, plná potřebných živin a energie, roste všude okolo. Stačí si...
Tempura z kopřivy
Kopřiva v těstíčku je vítanou křupavou složkou našich talířů. Příprava je jednoduchá a efekt dokonalý.
Jarní výpravy na divokou zeleninu
Už je to tady, už mě to zase chytá. Nejdu ven bez košíku nebo alespoň plátěného sáčku v kapse. Jarní kuchyň nám zpestřují dobroty,...
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z...
Jaká divoká zelenina už roste
Na každou procházku beru košíček, protože divoká jarní zelenina už roste a skvěle doplní naše jarní talíře. Dnes jsme si přinesly 8 druhů divoké...
Škola vaření: Jak na polévky v 5 krocích
Pojďte se stát expertem na polévky a překvapte rodinu a hosty. Miso polévky, krémové, obědové, zeleninové, luštěninové, tradiční i netradiční. Naučte se základní jednoduchý...
Miso polévka s bršlicí
Využijte sílu mladých jarních bylin a cestou z práce si utrhněte bršlici kozí nohu. Můžete ji ráno přidat třeba do polévky k snídani.
Naložené sedmikrásky
Naložte si sedmikásky. Je to snadné, rychlé a chutné. A taky tím můžete šikovně zaměstnat děti, sbírat sedmikrásky a dávat je do lahvičky je...
Kde ve stravě bereme vitamín C
Většina naší stravy je vařená. Kde pak bereme vitamín C, který se vařením ničí? Stačí do stravy zařadit tyto potraviny a denní dávku vitamínu...
Polévka s divokou zeleninou a rýžovými těstovinami
Jakmile venku potkáte česnkáček, bršlici nebo kopřivu, vezměte je domů a někam je přidejte. Třeba do téhle polévky.
Permazahrada mě začala bavit (Naďa 61)
Naďa nenáviděla ve škole pozemky a neměla ráda zeleninu. Zahrada, i když malá, byla pro ni spíš dřina než radost. Až s věkem a...
Pořád roste něco k jídlu
Mnozí z vás píší, že prošvihli období fialek nebo bylinek, které se sbírají časně z jara. Že jste je nepoznali, když byly rostlinky ještě mladé,...