divoká zelenina
Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Tempura z mrkvové natě
Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou,...
Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Kosmatice – smažené bezinkové květy
Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak kosmatice jsou skvělý způsob, jak tu vůni dostat až na...
Nakládané modřínové výhonky
Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích, žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má...
Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Nakládané smrkové výhonky
Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné...
Smoothie žabinec, jitrocel a řebříček
Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzkoušejte...
20 super detox receptů s kopřivou
Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!
Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele
Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzkoušejte...
Salát s lebedou a řebříčkem
Nemáte ještě vlastní salát? Skočte na zahradu pro lebedu a řebříček. Chutnají skvěle a jsou plné vitamínů.
Pampeliškové kapary
Máte rádi kapary? Pak se vám bude líbit česká verze na falešné kapary z pampeliškových poupat. Chutnají velmi podobně jako pravé kapary a když...
Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele
Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme...
Sezónní jídelníček: Co jíst v dubnu?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Kopřivový špenát
Vyrazte na mladé kopřivy a dodejte si železo a vitamíny chutnou a levnou formou. Kopřivový špenát je rychlovka.
Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je...
Fialka a maceška v kuchyni
Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi...
Plevel – první jarní zelenina
Sobotní obchůzka po okolí odhalila nový zdroj čerstvé jarní zeleniny. Je zdarma, je v bio kvalitě, plná potřebných živin a energie, roste všude okolo. Stačí si...
Tempura z kopřivy
Kopřiva v těstíčku je vítanou křupavou složkou našich talířů. Příprava je jednoduchá a efekt dokonalý.
Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou
Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva...
Kopřivová krémová polévka
Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhejte...
Jarní výpravy na divokou zeleninu
Už je to tady, už mě to zase chytá. Nejdu ven bez košíku nebo alespoň plátěného sáčku v kapse. Jarní kuchyň nám zpestřují dobroty,...
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z...
Jaká divoká zelenina už roste
Na každou procházku beru košíček, protože divoká jarní zelenina už roste a skvěle doplní naše jarní talíře. Dnes jsme si přinesly 8 druhů divoké...
Škola vaření: Jak na polévky v 5 krocích
Pojďte se stát expertem na polévky a překvapte rodinu a hosty. Miso polévky, krémové, obědové, zeleninové, luštěninové, tradiční i netradiční. Naučte se základní jednoduchý...
Miso polévka s bršlicí
Využijte sílu mladých jarních bylin a cestou z práce si utrhněte bršlici kozí nohu. Můžete ji ráno přidat třeba do polévky k snídani.
Velikonoční recepty: 12 tradičních pochoutek
Připravte si letos na Velikonoce tradiční dobroty ve zdravé podobě bez bílé mouky, cukru, vajec a mléka! Máme pro vás 12 velikonočních receptů na sladká i...
Naložené sedmikrásky
Naložte si sedmikásky. Je to snadné, rychlé a chutné. A taky tím můžete šikovně zaměstnat děti, sbírat sedmikrásky a dávat je do lahvičky je...
Kde ve stravě bereme vitamín C
Většina naší stravy je vařená. Kde pak bereme vitamín C, který se vařením ničí? Stačí do stravy zařadit tyto potraviny a denní dávku vitamínu...
Žabinec ptačinec v kuchyni
Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj těchto...
Polévka s divokou zeleninou a rýžovými těstovinami
Jakmile venku potkáte česnkáček, bršlici nebo kopřivu, vezměte je domů a někam je přidejte. Třeba do téhle polévky.
Permazahrada mě začala bavit (Naďa 61)
Naďa nenáviděla ve škole pozemky a neměla ráda zeleninu. Zahrada, i když malá, byla pro ni spíš dřina než radost. Až s věkem a...
Pořád roste něco k jídlu
Mnozí z vás píší, že prošvihli období fialek nebo bylinek, které se sbírají časně z jara. Že jste je nepoznali, když byly rostlinky ještě mladé,...
Řebříček na jarním talíři
Jednou z prvních čerstvých bylinek, kterou používáme v jarní kuchyni už pár dnů, je řebříček. Možná se vám zdá, že ještě neroste, protože nevidíte bílé...