Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Zvonek řepka v kuchyni

Do české přírody doputoval ze Středomoří. Víte, že v 17. století se pěstoval pro jeho bílý masitý kořen, který má nasládlou chuť?

Zvonek řepka

Nádherná rostlina z čeledi zvonkovitých, najdeme ji na suchých loukách, na okrajích lesů, cest a v zahradách. Kdysi byl nežádanější zeleninou do salátů. Mladé výhonky se na jaře připravují jako chřest.

Účinky zvonku

  • Podporuje chuť k jídlu.
  • Čistí pleť.
  • Pomáhá při zánětu mandlí.

Využití

Větší kořeny se upravují stejně jako červená řepa, mají nasládlou chuť, listy se upravují jako špenát a kořen se dá jíst i syrový.

Jak pěstovat a sklízet

Semena spolehlivě klíčí po dobu jednoho roku. Jsou velmi drobná. Doporučujeme vysévat semena smíchanápískem, osivo nezakrývejte hlínou. Mladé rostlinky je třeba vyjednotit. Vysévejte v květnu. Kořen se sklízí na podzim. Rostlina má ráda slunná stanoviště.

Zkuste to taky

Zvonek řepka je velmi okrasná rostlina, pokud tuto rostlinu nehodláte jíst, můžete si ji natrhat do vázy, anebo vysadit pro hmyz. 

PS: Co shodit 5 kg za 14 dnů? 😍

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zaujal mě váš článek o využití zvonku řepka v kuchyni. Na obrázku je zvonek rozkladitý a také povídání je trošku kontroverzní. Všech druhů zvonků v naší přírodě rychle ubývá a přimlouvám se za to je nechat na místě a spíš je chránit před trháním jak do vázy, tak na využití v kuchyni. V naší přírodě najdeme spoustu bylinek vhodných k podobným účelům a myslím si, že pro sebe uděláme mnohem víc tím, že je necháme kvést tam, kde se jim daří :-).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

96
2

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá...
20
1

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?
12
3

Řebříček pomáhá, jak může. Dejte ho na rány, do čaje nebo na talíř!

Myší chvost, žebříček, tisíclistník, myší ocásek, husí jazýček, ovčí žebro, zaječí chléb nebo krupička. Zkrátka řebříček – půvabný pomocník s neobyčejně ši...
14
3

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?
19
1

Lopuch větší

Je škoda, že se zapomíná na dříve běžně používané druhy zeleniny, které by nám jistě velmi prospěly nejen obsaženými látkami. Každá zelenina ve správném dá...
2
2

Kozí brada fialová – zeleninová ústřice

Tato bylina kvete krásnými fialovými květy, výborně chutná, navíc je to léčivka. Konzumovat se dají všechny její části a to kořen, list i květ. Chutí připo...