Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlíva na kari

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Podzim je tady a přišel čas zahřívacích jídel. Hlíva ústřičná v kombinaci s kari to splňuje dokonale. Navíc pokud uvaříte fazole předem, máte rychle hotový vydatný pokrm, který potěší každého milovníka hub.

Ingredience
2 porce

Na kari:
  • 300 g hlívy
  • 1 mrkev
  • kus pórku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rovná lžíce žluté kari pasty
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • listy kafírové limety
  • sůl
  • sezamový olej
  • 600 ml zeleninového vývaru/vody
  • půl hrnku uvařených fazolí
Na kešu smetanu:
  • 1/2 hrnku namočených kešu
  • špetka soli
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 70 ml vody

Jak připravit kari z hlívy ústřičné

  1. Hlívu pokrájíme na kousky, česnek a cibuli nadrobno, mrkev na tenčí nudličky a pórek na kolečka. V hrnci rozpálíme sezamový olej, přihodíme cibuli a česnek, na to přidáme kari pastu a všechno koření, krátce zarestujeme, přidáme hlívu a zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme, přihodíme lístky kafírové limetky a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Po uplynutí této doby přihodíme mrkev a dál dusíme.
  2. Mezitím připravíme kešu smetanu, a to tak, že všechny ingredience na smetanu dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka.
  3. Nyní do hrnce přidáme pórek, uvařené fazole a smetanu a krátce povaříme.
  4. Zdobíme koriandrem či petrželkou a praženými sezamovými semínky.

 

Praktické

  • Podáváme s rýží (při přípravě receptu byla použita natural smíchaná s trochou červené) či jinou oblíbenou obilovinou.
  • Kari pasty a koření dejte dle své chuti.

Obměna

  • Fazole zvolte dle chuti (pinto, černé, máslové apod.).
  • Místo lístků z kafírové limety použijte trošku citrónové či limetkové šťávy nebo více okyselte kešu smetanu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Ahoj všichni, mají se kešú nejdříve namočit?

Klub
Jaroslav Hlávka
30. 10. 2021

Miluji jakékoliv kari a tohle od Klárky je prostě výborné 🌻
Ostrá chuť koření se zde snoubí s lehkostí vynikající kešu smetany a je podtržena přirozenou chutí hlívy, dvoubarevná rýže je už jen třešničkou na pomyslném dortu.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Bezlepkový “špekový” knedlík

Knedlík je klasická příloha, která se perfektně hodí nejen k zelí a špenátu, ale i různým omáčkám. Tento je bez lepku i vajec a strukturou může připomínat ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Topinamburová kari polévka

V chladných dnech nic nepřijde vhod víc, než talíř horké polévky. Tato topinamburová polévka nejen úžasně zahřeje, ale i zasytí a provoní celý byt dalekým ...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...