Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlíva na kari

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Podzim je tady a přišel čas zahřívacích jídel. Hlíva ústřičná v kombinaci s kari to splňuje dokonale. Navíc pokud uvaříte fazole předem, máte rychle hotový vydatný pokrm, který potěší každého milovníka hub.

Ingredience
2 porce

Na kari:
  • 300 g hlívy
  • 1 mrkev
  • kus pórku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rovná lžíce žluté kari pasty
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • listy kafírové limety
  • sůl
  • sezamový olej
  • 600 ml zeleninového vývaru/vody
  • půl hrnku uvařených fazolí
Na kešu smetanu:
  • 1/2 hrnku namočených kešu
  • špetka soli
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 70 ml vody

Jak připravit kari z hlívy ústřičné

  1. Hlívu pokrájíme na kousky, česnek a cibuli nadrobno, mrkev na tenčí nudličky a pórek na kolečka. V hrnci rozpálíme sezamový olej, přihodíme cibuli a česnek, na to přidáme kari pastu a všechno koření, krátce zarestujeme, přidáme hlívu a zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme, přihodíme lístky kafírové limetky a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Po uplynutí této doby přihodíme mrkev a dál dusíme.
  2. Mezitím připravíme kešu smetanu, a to tak, že všechny ingredience na smetanu dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka.
  3. Nyní do hrnce přidáme pórek, uvařené fazole a smetanu a krátce povaříme.
  4. Zdobíme koriandrem či petrželkou a praženými sezamovými semínky.

 

Praktické

  • Podáváme s rýží (při přípravě receptu byla použita natural smíchaná s trochou červené) či jinou oblíbenou obilovinou.
  • Kari pasty a koření dejte dle své chuti.

Obměna

  • Fazole zvolte dle chuti (pinto, černé, máslové apod.).
  • Místo lístků z kafírové limety použijte trošku citrónové či limetkové šťávy nebo více okyselte kešu smetanu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
11. 11. 2024

Kari jízda od oblíbené kuchařky ❤️

Kateřina
13. 10. 2023

Vynikající! Měla jsem teda hrách, ale moc mi chutnalo – jídlo je tak akorát pikantní a ta kešu smetana prostě super😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Bezlepkový “špekový” knedlík

Knedlík je klasická příloha, která se perfektně hodí nejen k zelí a špenátu, ale i různým omáčkám. Tento je bez lepku i vajec a strukturou může připomínat ...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Tofu Katsu Curry

Křupavé tofu a krémové kari, skvělý lehký oběd nebo večeře. Na tomto jídle si jistě pochutnají i ti, kteří zatím nemají tofu příliš v oblibě.

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...