Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlíva na kari

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Podzim je tady a přišel čas zahřívacích jídel. Hlíva ústřičná v kombinaci s kari to splňuje dokonale. Navíc pokud uvaříte fazole předem, máte rychle hotový vydatný pokrm, který potěší každého milovníka hub.

Ingredience
2 porce

Na kari:
  • 300 g hlívy
  • 1 mrkev
  • kus pórku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rovná lžíce žluté kari pasty
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • listy kafírové limety
  • sůl
  • sezamový olej
  • 600 ml zeleninového vývaru/vody
  • půl hrnku uvařených fazolí
Na kešu smetanu:
  • 1/2 hrnku namočených kešu
  • špetka soli
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 70 ml vody

Čokoládu máme obvykle spojenou s příjemnými pocity. Dopřáváme si ji, když máme depresi, je nám smutno nebo když se po...

Jak připravit kari z hlívy ústřičné

  1. Hlívu pokrájíme na kousky, česnek a cibuli nadrobno, mrkev na tenčí nudličky a pórek na kolečka. V hrnci rozpálíme sezamový olej, přihodíme cibuli a česnek, na to přidáme kari pastu a všechno koření, krátce zarestujeme, přidáme hlívu a zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme, přihodíme lístky kafírové limetky a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Po uplynutí této doby přihodíme mrkev a dál dusíme.
  2. Mezitím připravíme kešu smetanu, a to tak, že všechny ingredience na smetanu dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka.
  3. Nyní do hrnce přidáme pórek, uvařené fazole a smetanu a krátce povaříme.
  4. Zdobíme koriandrem či petrželkou a praženými sezamovými semínky.

 

Praktické

  • Podáváme s rýží (při přípravě receptu byla použita natural smíchaná s trochou červené) či jinou oblíbenou obilovinou.
  • Kari pasty a koření dejte dle své chuti.

Obměna

  • Fazole zvolte dle chuti (pinto, černé, máslové apod.).
  • Místo lístků z kafírové limety použijte trošku citrónové či limetkové šťávy nebo více okyselte kešu smetanu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ahojky 😊 právě jsem dovařila, s cizrnou, jen kafirove lístky jsem použila poprvé v životě 😅 a mají se vyndat nebo se mohou pokrajet a sníst? 😁

Ahoj všichni, mají se kešú nejdříve namočit?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Bezlepkový “špekový” knedlík

Knedlík je klasická příloha, která se perfektně hodí nejen k zelí a špenátu, ale i různým omáčkám. Tento je bez lepku i vajec a strukturou může připomínat ...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Topinamburová kari polévka

V chladných dnech nic nepřijde vhod víc, než talíř horké polévky. Tato topinamburová polévka nejen úžasně zahřeje, ale i zasytí a provoní celý byt dalekým ...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.