Víte jaký je rozdíl mezi klasickým kypřícím práškem a tou zdravější verzí bez fosfátů? A jak takový kypřící prášek používat?

Princip kypření je pokaždé stejný. V těstu je třeba vytvořit bublinky vzduchu. Tím se těsto odlehčí a zvětší svůj objem. V zásadě toho umíme docílit dvěma způsoby:

  • biologickým (bublinky oxidu uhličitého v těstě vytvářejí kvasinky, např. v kvásku)
  • nebo chemickým (bublinky vzniknou chemickou reakcí kyselin a zásad).

Druhý případ je právě prášek do pečiva. V běžném kypřicím prášku se jako kyselá složka používají fosforečné soli. Jsou to ty samé, které najdete v tavených sýrech nebo práškových směsích na výrobu nápojů. Nejsou považovány za zdravé. Jako „prdopeč“ však může posloužit obyčejná jedlá soda nebo prášek do pečiva bez fosfátů. V něm je kyselou složkou vinný kámen, jinak též vinan draselný, který se ve formě krystalků vysráží ve vinných sudech. Zásaditou složkou je jedlá soda a jedinou další složkou je škrob.

Co s ním

Má úplně neutrální chuť. Jakmile si na něj zvyknete, okamžitě pak poznáte, když se někde použije klasický prášek. Mezi obyčejným a bezfosfátovým práškem jsou při používání drobné rozdíly, o kterých je dobré vědět. Kypřicí prášek bez fosfátů má tendenci kypřit, už při pokojové teplotě. Proto se doporučuje dávat těsto do trouby co nejrychleji po zapracování prášku. Také kypří o něco méně. To někdy vůbec není na škodu. Ale když chcete stejnou intenzitu kypření, použijte 1,5 sáčku tam, kde byste jinak dali 1 sáček obyčejného. Nebo použijte jen 1 sáček a přidejte malou lžičku jedlé sody.

Jíme prášek na praní?
Nedávno jsem byla s dětmi na fyzice a chemii v pražském vědecké ústavu, kde nám paní předváděla, jak funguje klasický kypřící prášek v praxi. Dala ho nad kahan ohřát ve skleněné zkumavce, na kterou navlékla nafukovací balónek. Jak se prášek zahříval a část se měnila na plyn, balónek se nafukoval. “A tyhle bublinky nám nakypří těsto,” pravila. Když bylo hotovo, řekla: “No a to, co nám tady na dně zbylo, to je prášek na praní. Akorát je ho málo, abyste s ním vyprali. A nebojte, v tom koláči, co dělá maminka,je ho jenom trochu.” Děti od té doby vědí proč nepoužíváme ten klasický 🙂

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Čtěte dále