Víte jaký je rozdíl mezi klasickým kypřícím práškem a tou zdravější verzí bez fosfátů? A jak takový kypřící prášek používat?

Princip kypření je pokaždé stejný. V těstu je třeba vytvořit bublinky vzduchu. Tím se těsto odlehčí a zvětší svůj objem. V zásadě toho umíme docílit dvěma způsoby:

  • biologickým (bublinky oxidu uhličitého v těstě vytvářejí kvasinky, např. v kvásku)
  • nebo chemickým (bublinky vzniknou chemickou reakcí kyselin a zásad).

Druhý případ je právě prášek do pečiva. V běžném kypřicím prášku se jako kyselá složka používají fosforečné soli. Jsou to ty samé, které najdete v tavených sýrech nebo práškových směsích na výrobu nápojů. Nejsou považovány za zdravé. Jako „prdopeč“ však může posloužit obyčejná jedlá soda nebo prášek do pečiva bez fosfátů. V něm je kyselou složkou vinný kámen, jinak též vinan draselný, který se ve formě krystalků vysráží ve vinných sudech. Zásaditou složkou je jedlá soda a jedinou další složkou je škrob.

Co s ním

Má úplně neutrální chuť. Jakmile si na něj zvyknete, okamžitě pak poznáte, když se někde použije klasický prášek. Mezi obyčejným a bezfosfátovým práškem jsou při používání drobné rozdíly, o kterých je dobré vědět. Kypřicí prášek bez fosfátů má tendenci kypřit, už při pokojové teplotě. Proto se doporučuje dávat těsto do trouby co nejrychleji po zapracování prášku. Také kypří o něco méně. To někdy vůbec není na škodu. Ale když chcete stejnou intenzitu kypření, použijte 1,5 sáčku tam, kde byste jinak dali 1 sáček obyčejného. Nebo použijte jen 1 sáček a přidejte malou lžičku jedlé sody.

Jíme prášek na praní?
Nedávno jsem byla s dětmi na fyzice a chemii v pražském vědecké ústavu, kde nám paní předváděla, jak funguje klasický kypřící prášek v praxi. Dala ho nad kahan ohřát ve skleněné zkumavce, na kterou navlékla nafukovací balónek. Jak se prášek zahříval a část se měnila na plyn, balónek se nafukoval. „A tyhle bublinky nám nakypří těsto,“ pravila. Když bylo hotovo, řekla: „No a to, co nám tady na dně zbylo, to je prášek na praní. Akorát je ho málo, abyste s ním vyprali. A nebojte, v tom koláči, co dělá maminka,je ho jenom trochu.“ Děti od té doby vědí proč nepoužíváme ten klasický :-)

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Vše výtečně chutná (Alexandra)

Alexandra: Dnešní oběd a další skvělý recept - hlíva...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČirokovo-pohankové kynuté pletýnky (bez lepku)
Další článekPod lupou: pesticidy – co jsou zač a jejich vliv na nás