Víte jaký je rozdíl mezi klasickým kypřícím práškem a tou zdravější verzí bez fosfátů? A jak takový kypřící prášek používat?

Princip kypření je pokaždé stejný. V těstu je třeba vytvořit bublinky vzduchu. Tím se těsto odlehčí a zvětší svůj objem. V zásadě toho umíme docílit dvěma způsoby:

  • biologickým (bublinky oxidu uhličitého v těstě vytvářejí kvasinky, např. v kvásku)
  • nebo chemickým (bublinky vzniknou chemickou reakcí kyselin a zásad).

Druhý případ je právě prášek do pečiva. V běžném kypřicím prášku se jako kyselá složka používají fosforečné soli. Jsou to ty samé, které najdete v tavených sýrech nebo práškových směsích na výrobu nápojů. Nejsou považovány za zdravé. Jako „prdopeč“ však může posloužit obyčejná jedlá soda nebo prášek do pečiva bez fosfátů. V něm je kyselou složkou vinný kámen, jinak též vinan draselný, který se ve formě krystalků vysráží ve vinných sudech. Zásaditou složkou je jedlá soda a jedinou další složkou je škrob.

Co s ním

Má úplně neutrální chuť. Jakmile si na něj zvyknete, okamžitě pak poznáte, když se někde použije klasický prášek. Mezi obyčejným a bezfosfátovým práškem jsou při používání drobné rozdíly, o kterých je dobré vědět. Kypřicí prášek bez fosfátů má tendenci kypřit, už při pokojové teplotě. Proto se doporučuje dávat těsto do trouby co nejrychleji po zapracování prášku. Také kypří o něco méně. To někdy vůbec není na škodu. Ale když chcete stejnou intenzitu kypření, použijte 1,5 sáčku tam, kde byste jinak dali 1 sáček obyčejného. Nebo použijte jen 1 sáček a přidejte malou lžičku jedlé sody.

Jíme prášek na praní?
Nedávno jsem byla s dětmi na fyzice a chemii v pražském vědecké ústavu, kde nám paní předváděla, jak funguje klasický kypřící prášek v praxi. Dala ho nad kahan ohřát ve skleněné zkumavce, na kterou navlékla nafukovací balónek. Jak se prášek zahříval a část se měnila na plyn, balónek se nafukoval. “A tyhle bublinky nám nakypří těsto,” pravila. Když bylo hotovo, řekla: “No a to, co nám tady na dně zbylo, to je prášek na praní. Akorát je ho málo, abyste s ním vyprali. A nebojte, v tom koláči, co dělá maminka,je ho jenom trochu.” Děti od té doby vědí proč nepoužíváme ten klasický 🙂

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Čtěte dále