Domů > Magazín > Blog

Výsledek testu: mezi fosfátovými a bezfosfátovými prášky je skutečně rozdíl

Jak dopadlo velké testování kypřících prášků různého složení? Podívejte se, jestli se vyplatí vybírat si ty zdravější!

Pekařské zkoušky – jak kypřící prášky zvládají různá těsta?

Klíčovou zkouškou velkého testu kypřících prášků (1) bylo kypření třeného těsta a měření objemu těsta před upečením a po něm. Uspěly celkem tři kypřící prášky (z dvaceti), kterým se povedlo zvednout objem o více 40 %, zbytek pracoval jen uspokojivě. Mnohem lépe si kypřidla vedla při posuzování kůrky a konzistence střídky. Poměrně výrazné rozdíly ve výsledcích byly zaznamenány i u čokoládových sušenek.

Co se v nenápadných kypřících prášcích ukrývá?

Možná se ptáte, kdo všechny ty laboratorní vzorky vzešlé z důkladného testování snědl. Tuto informaci vám bohužel nezprostředkujeme, nicméně máme tu ještě něco k chemickému složení jednotlivých produktů.

Z testu totiž celkově vyšly doslova „o trochu lépe“ kypřící prášky s fosforečnany a jedlou sodou než ty s vinným kamenem. Je to proto, že zajišťují dostatečně rychlé uvolňování oxidu uhličitého. Mají ovšem dvě velké nevýhody: ve výrobku zvyšují obsah fosforu a mají specifickou příchuť, kterou vnímají často i lidé, kteří se stravují běžně a nejsou zvyklí na jemné chutě – strávníci podle Jíme Jinak mají zpravidla chuťové pohárky vnímavější a pachuť difosforečnanů jim příjemná nebude téměř určitě.

Vzhledem k tomu, že fosfátové kypřící prášky vyšly z testu opravdu jen o trochu lépe, doporučujeme se jim vyhnout. Proč? „U klasických prášků do pečiva se obsah fosforu pohyboval od 5 až po 12,5 %. U prášků s vinným kamenem byl fosfor obsažen také, ale ve sto až tisícinásobně nižších koncentracích odpovídajících přirozenému výskytu,” konstatuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Podle komentáře k výsledkům testu se přirozená potřeba fosforu u dospělého člověka pohybuje okolo půl gramu denně, ze stravy ho však přijímáme v průměru asi dvojnásobek, někdy dokonce i víc, a to jak z přirozených zdrojů, tak ve formě přídatných látek v potravinách. O náloži v zubních pastách nemluvě. Proč tedy našemu organismu přidávat ještě další zátěž, která může mít neblahé následky

O tom, že velmi dobrou službu bez zdravotních rizik prokazují i kypřící prášky bez fosfátů, už jsme psali, stačí si vybrat značku.

Dobrá zpráva závěrem

Laboratoř se při testování věnovala i obsahu těžkých kovů. Odborníci zjišťovali přítomnost osmi prvků – arsenu, kadmia, olova, chromu, mědi, kobaltu, niklu a rtuti. Výsledek je veskrze pozitivní – s obsahem žádného z těchto kovů nebyl problém.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

A který z bezfosfátových prášků nejlíp kypřil? Zatím jsem měla smůlu, že ty bezfosfátový prášky nikdy nic nenakypřily:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nadlimitní vlhkost a morfin aneb Máky v laboratoři

Ať už kupujete mletý nebo celý, podívejte se, co všechno se v nenápadných kuličkách skrývá a na co si dát určitě pozor.
37
8

Věděli jste tohle o česneku?

Skvělé dochucovadlo, parťák v prevenci a velmi zdatný pomocník při léčbě. Tak schválně, co všechno jste o česneku věděli?