Tahle úprava jahel a dýně krásně zahřeje, hodí se proto do chladných dnů. Jáhly i dýně jsou lékem na žaludek, slinivku a slezinu. Je to vhodný pokrm pro ty, koho stále honí chuť na sladké. Pokrm můžete podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako snídaňovou kaši.

Ingredience
4 - 6 porcí
  • 1/2 hrnku jahel
  • 2,5 hrnků vody
  • cca 300 g dýně
  • cca 1 cm kořene zázvoru
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl

Jak připravit zimní jáhly na zázvoru s dýní

  1. Propláchneme jáhly na sítku a necháme okapat.
  2. Cibuli nakrájíme na větší kostičky, zázvor bez kúry na maličké kostičky a společně orestujeme na rozpáleném oleji spolu se solí.
  3. Přidáme na větší kostky nakrájenou dýni (neloupeme slupku) a za občasného promíchání orestujeme.
  4. Na závěr přidáme okapané jáhly a vše společně asi 5 minut restujeme za občasného míchání.
  5. Včas podlijeme vodou, aby se pokrm nespálil.
  6. Přiklopíme a vaříme do vstřebání vody na mírném plameni.
  7. Po vypnutí rozmačkáme šťouchadlem na brambory a podáváme.

Praktické

  • Pokud se voda vstřebá velmi rychle a jáhly ještě nejsou měkké, přidejte vodu a vařte dál. Každé jáhly sají trochu jinak, nechcete je mít tvrdé, raději minutu přidejte.
  • Čím více dáte vody, tím více budete mít jáhly kašovité.
  • Pokud budete podávat jako snídani, vyjde vám na 4 porce, pokud jako přílohu k hlavnímu jídlu, vyjde vám na 6 porcí. Tedy záleží, jak máte velký hlad ;-)
  • Nejchutnější je dýně hokkaido a podbné masité druhy, ale můžete použít i jinou dýni.
  • Pokud chcete, můžete ještě dochutit umeoctem pro větší slanost a mírnou kyselost.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát jinou zeleninu, hodí se zejména mrkev, ale může být i řepa apod.
  • Místo závoru můžete pro změnu dát česnek.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od jednoho roku, ale ubereme množství zázvoru, soli a oleje, menším připravíme zcela bez nich.

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...
  1. Dnes jsem zázvorové jáhly s dýní vařila svým chlapům na večeři, jáhly mi ale došly, nahradila jsem je pohankou lámankou, úspěch jsem sklidila také.😋

  2. Tuto kaši jsem dělala včera k večeři s marinovaným tempehem a napřov. brokolicí a sklidila jsem u chlapů velký úspěch…jo a místo zázvoru jsem dala česnek (ten zázvor u nás zatím moc nefrčí). Krásný den všem…Máca.

    • Paráda,Máco, tvoji chlapi jsou super, že takhle baští a ty jsi super, že jim to vaříš! Jasně, česnek je super alternativa, já zázvor dřív nepoužívala vůbec.

  3. Dneska jsem si k snídani uvařila nový recept Zimní jahly se zázvorem a dýni. Protože jsem milovník snidanovych kaší, moc děkuji za nový recept. Zázvor bych je příště nastrouhala, ale kaše byla výborná a hooodne zahřívací. Asi půjdu ven i bez bundy jak topím :-D

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKdyž chlap vaří jinak aneb konec výmluv (Jarda, 48 let)
Další článekPusťte z hlavy nesmysly a začněte s detoxem – bez roušek!