Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Zázvorové jáhly s dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Tahle úprava jahel a dýně krásně zahřeje, hodí se proto do chladných dnů. Jáhly i dýně jsou lékem na žaludek, slinivku a slezinu. Je to vhodný pokrm pro ty, koho stále honí chuť na sladké. Pokrm můžete podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako snídaňovou kaši.

Ingredience
4 - 6 porcí
  • 1/2 hrnku jahel
  • 2,5 hrnků vody
  • cca 300 g dýně
  • cca 1 cm kořene zázvoru
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl

Díky správné výživě jsem se dostala z makulární degenerace a jako bonus se mi zlepšil...

Jak připravit zimní jáhly na zázvoru s dýní

  1. Propláchneme jáhly na sítku a necháme okapat.
  2. Cibuli nakrájíme na větší kostičky, zázvor bez kúry na maličké kostičky a společně orestujeme na rozpáleném oleji spolu se solí.
  3. Přidáme na větší kostky nakrájenou dýni (neloupeme slupku) a za občasného promíchání orestujeme.
  4. Na závěr přidáme okapané jáhly a vše společně asi 5 minut restujeme za občasného míchání.
  5. Včas podlijeme vodou, aby se pokrm nespálil.
  6. Přiklopíme a vaříme do vstřebání vody na mírném plameni.
  7. Po vypnutí rozmačkáme šťouchadlem na brambory a podáváme.

Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Praktické

  • Pokud se voda vstřebá velmi rychle a jáhly ještě nejsou měkké, přidejte vodu a vařte dál. Každé jáhly sají trochu jinak, nechcete je mít tvrdé, raději minutu přidejte.
  • Čím více dáte vody, tím více budete mít jáhly kašovité.
  • Pokud budete podávat jako snídani, vyjde vám na 4 porce, pokud jako přílohu k hlavnímu jídlu, vyjde vám na 6 porcí. Tedy záleží, jak máte velký hlad ;-)
  • Nejchutnější je dýně hokkaido a podbné masité druhy, ale můžete použít i jinou dýni.
  • Pokud chcete, můžete ještě dochutit umeoctem pro větší slanost a mírnou kyselost.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát jinou zeleninu, hodí se zejména mrkev, ale může být i řepa apod.
  • Místo závoru můžete pro změnu dát česnek.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od jednoho roku, ale ubereme množství zázvoru, soli a oleje, menším připravíme zcela bez nich.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

47 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Uvařeno, snědeno 😊 Jelikož jsme dneska ošulili oběd, přidala jsem ke konci vaření zbytek fazolí a polníček. Konzistence spíš jako kaše, ale to nám nevadí 🙂 Jinak výborná rychlovka. Děkujeme 😊

Dnes jsem uvařila a bylo to vynikající, ještě si dám zítra k snídani :⁠-⁠)
Děkuji za skvělé a rychlé recepty..

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

23
11

Krémová jáhlová kaše s kaštany

Podzimní lahodná kaše pro velké i malé se sladkými kaštany. Když ji rozmixujete, budete mít lahodný krém!
28
5

“Bramborová” kaše z jáhel a topinambur

Výborná alternativa k bramborové kaši bez mléka a odlehčená a vylepšená zdravotně léčivou topinamburou. Skvělá příloha například k luštěninové sekané.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...