Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Zázvorové jáhly s dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Tahle úprava jahel a dýně krásně zahřeje, hodí se proto do chladných dnů. Jáhly i dýně jsou lékem na žaludek, slinivku a slezinu. Je to vhodný pokrm pro ty, koho stále honí chuť na sladké. Pokrm můžete podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako snídaňovou kaši.

Ingredience
4 - 6 porcí
  • 1/2 hrnku jahel
  • 2,5 hrnků vody
  • cca 300 g dýně
  • cca 1 cm kořene zázvoru
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl

Čokoládu máme obvykle spojenou s příjemnými pocity. Dopřáváme si ji, když máme depresi, je nám smutno nebo když se po...

Jak připravit zimní jáhly na zázvoru s dýní

  1. Propláchneme jáhly na sítku a necháme okapat.
  2. Cibuli nakrájíme na větší kostičky, zázvor bez kúry na maličké kostičky a společně orestujeme na rozpáleném oleji spolu se solí.
  3. Přidáme na větší kostky nakrájenou dýni (neloupeme slupku) a za občasného promíchání orestujeme.
  4. Na závěr přidáme okapané jáhly a vše společně asi 5 minut restujeme za občasného míchání.
  5. Včas podlijeme vodou, aby se pokrm nespálil.
  6. Přiklopíme a vaříme do vstřebání vody na mírném plameni.
  7. Po vypnutí rozmačkáme šťouchadlem na brambory a podáváme.

Praktické

  • Pokud se voda vstřebá velmi rychle a jáhly ještě nejsou měkké, přidejte vodu a vařte dál. Každé jáhly sají trochu jinak, nechcete je mít tvrdé, raději minutu přidejte.
  • Čím více dáte vody, tím více budete mít jáhly kašovité.
  • Pokud budete podávat jako snídani, vyjde vám na 4 porce, pokud jako přílohu k hlavnímu jídlu, vyjde vám na 6 porcí. Tedy záleží, jak máte velký hlad ;-)
  • Nejchutnější je dýně hokkaido a podbné masité druhy, ale můžete použít i jinou dýni.
  • Pokud chcete, můžete ještě dochutit umeoctem pro větší slanost a mírnou kyselost.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát jinou zeleninu, hodí se zejména mrkev, ale může být i řepa apod.
  • Místo závoru můžete pro změnu dát česnek.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od jednoho roku, ale ubereme množství zázvoru, soli a oleje, menším připravíme zcela bez nich.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Uvařeno, snědeno 😊 Jelikož jsme dneska ošulili oběd, přidala jsem ke konci vaření zbytek fazolí a polníček. Konzistence spíš jako kaše, ale to nám nevadí 🙂 Jinak výborná rychlovka. Děkujeme 😊

Dnes jsem uvařila a bylo to vynikající, ještě si dám zítra k snídani :⁠-⁠)
Děkuji za skvělé a rychlé recepty..

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...
12
4

Krémová jáhlová kaše s kaštany

Podzimní lahodná kaše pro velké i malé se sladkými kaštany. Když ji rozmixujete, budete mít lahodný krém!
Kaše
kurz
8

Vločková kaše se špekem

I zdravá snídaňová kaše může skvěle chutnat, když víte, jak udělat zdravý špek.
Kaše
kurz
7

Jáhlová kaše s dýní

Skvělá snídaně, která uspokojí potřebu dát si něco sladkého velmi zdravě.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.
27
3

“Bramborová” kaše z jáhel a topinambur

Výborná alternativa k bramborové kaši bez mléka a odlehčená a vylepšená zdravotně léčivou topinamburou. Skvělá příloha například k luštěninové sekané.