Co obsahují lyofilizované jahody
Lyofilizace je proces sušení, při kterém se voda odstraňuje působením mrazu. Tato technika se využívá pro sušení potravin (ovoce, zeleniny, masa), ale i citlivých farmaceutických materiálů.
Nedávný výzkum laboratoře odhalil, že v testovaných mrazem sušených jahodách se objevily nezvykle vysoké počty naráz nalezených pesticidů. V jednom vzorku, konkrétně značky Allnature, se zaznamenalo 30 různých pesticidů najednou. “S tak vysokým počtem jsme se v jednom vzorku během posledních let v žádném testu nesetkali,” zmiňuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Ovšem ani další značky, jako Farmlanda, Vilgain, Emco Jahoda, GymBeam, nezůstali s obsahem pesticidů daleko za značkou Allnature. V seznamu zachycených látek se objevily i takové, jejichž používání není povoleno evropskou legislativou, konkrétně se jednalo o prostředky určené proti hmyzu. “Jejich přítomnost dává tušit, že jahody na náš trh přicestovaly z neevropských zemí. Evropské úřady používání ani jedné z těchto látek neschválily, avšak tolerují jejich stopy,” přibližuje Hoffmannová. Původ jahod se z obalu bohužel ve většině případů vyčíst nedal.
Kromě zbytků pesticidů byl analyzován také obsah vitaminu C. Podobné produkty se totiž mohou zdát příznivé vzhledem k potenciálně vysokému obsahu vitamínu C. Podle informací z databází potravin by mělo 100 g čerstvých jahod obsahovat přibližně 60 mg tohoto vitamínu. Po odstranění vody by sušené jahody mohly obsahovat až 600 mg vitaminu C na 100 g. “Realita je ovšem značně rozdílná a rokolísaná,” shrnuje Hana Hoffmannová a pokračuje: “Obsah vitamínu C se pohyboval od 362 mg/100g po 72,5 mg/100g”. Koncentrace vitamínu C se tedy lišila až pětinásobně. O důvodech se dá spekulovat, jako vysvětlení se nabízí například použitá odrůda nebo způsob jejich pěstování.
Další zkouškou zdravotní nezávadnosti bylo mikrobiologické vyšetření, které přineslo povzbudivější výsledky. Sušené jahody se většinou ukázaly jako bez nebezpečných mikroorganismů, avšak u některých výrobků byla zaznamenána v malých množstvích přítomnost plísní a kvasinek.
Za Jíme Jinak doporučujeme konzumovat jahody nejlépe čerstvé, v období jejich sezóny, a to od domácích pěstitelů. Pravidelná konzumace mrazem sušených jahod jako svačiny není kvůli potenciálním zdravotním dopadům ideální. Odradit od jejich koupě může i jejich vysoká cena (průměrně 230 Kč za 100 g). Pokud si je přece jen chcete ponechat, doporučujeme je spíše používat k dekoraci dortů a jiných dezertů. Vitamin C doplňujte lépe fermentovanou zeleninou, šípky či zelenými natěmi, které si sypte na pokrmy.
Komentáře
Lyo ovocie som ešte nedávno kupovala pomerne často keďže čerstvé som do seba nejako dostať nevedela od detstva no odkedy sa posledné mesiace stravujem podľa JJ a začala som jesť veľa nových druhov ovocia a zeleniny a pochopila som princípy sezónnosti a podobne musím priznať že som takmer zabudla na existenciu lyo ovocia :D Nemám na to už nejako ani priestor v mojom jedálničku :)) Ale dobre vedieť že to už ani nikomu nebudem odporúčať ako zdravú alternatívu, ďakujem za článok :))
No a my je davali dceri – cca 2 roky, jako dobrutku misto sladkosti…milovala to. I kdyz tedy o strikanosti jahod jsem vedela, ted to mam cerne na bilem a uz to nechci. Na jednech jahodach od babicky byla zeme puvodu Cina.
Ja si je take oblibila, sypala jsem je do jogurtu…pak me zacal svedit oblicej, velmi neprijemne, asi 2 mesice, napadlo me udelat spojitost a vysadit je…preslo to… vubec bych se nedivila, kdyby tam spojitost s tou chemii byla.