- 200 g vařených černých sójových bobů
- 150 ml vody z vaření bobů
- 200 g dýně
- špetka pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/3 lžičky mletého koriandru
- 1/3 lžičky mleté hořčice
- umeocet
- sójová omáčka
- olej
- sůl
Jak připravit paštiku z černých sójových bobů
- Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, dýni omyjeme a i se slupkou nakrájíme na větší kostky.
- Ve vyšším kastrolku rozpálíme olej, vložíme cibuli a osolíme. Krátce orestujeme a přidáme dýni. Společně chvíli restujeme a pak podlijeme vývarem z bobů. Přidáme koření, boby a přiklopíme. Vaříme 10-15 minut do změknutí dýně.
- Když je dýně měkká, vypneme, odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Podle chuti přidáme cca lžíci umeocta a lžíci sójové omáčky.
Praktické
- Pokud chceme čistě bezlepkovou verzi, použijeme sojovou omáčku tamari nebo hrachovou omáčku.
- Pomazánku si dáváme v zimě rádi horkou.
Obměna
- Místo černých sojových bobů můžeme použít fazole.
- Vývar z vaření bobů můžeme nahradit vodou či vývarem ze zeleniny.
- Koření můžeme obměnit podle chuti, můžeme přidat česnek apod. V této podobě je jemná a nasládlá, můžeme ji klidně připravit pikantní.
Děti
- Pomazánka je vhodná pro děti od 2 let (nebo dříve, pokud už běžně jedí fazole), ale ubereme koření, sůl a dochucovadla.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Ćernè sojovè boby co to je? Jsou to fazole nebo je to něco ùplně jinèho? Recept vypadà dobře takè takovou dělàm ale z fazolì. Nějak se v tom ztràcìm co jsou boby ve vyhledàvači mi vyskočì fazole :).