- 200 g vařených černých sójových bobů
- 150 ml vody z vaření bobů
- 200 g dýně
- špetka pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/3 lžičky mletého koriandru
- 1/3 lžičky mleté hořčice
- umeocet
- sójová omáčka
- olej
- sůl
Jak připravit paštiku z černých sójových bobů
- Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, dýni omyjeme a i se slupkou nakrájíme na větší kostky.
- Ve vyšším kastrolku rozpálíme olej, vložíme cibuli a osolíme. Krátce orestujeme a přidáme dýni. Společně chvíli restujeme a pak podlijeme vývarem z bobů. Přidáme koření, boby a přiklopíme. Vaříme 10-15 minut do změknutí dýně.
- Když je dýně měkká, vypneme, odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Podle chuti přidáme cca lžíci umeocta a lžíci sójové omáčky.
Praktické
- Pokud chceme čistě bezlepkovou verzi, použijeme sojovou omáčku tamari nebo hrachovou omáčku.
- Pomazánku si dáváme v zimě rádi horkou.
Obměna
- Místo černých sojových bobů můžeme použít fazole.
- Vývar z vaření bobů můžeme nahradit vodou či vývarem ze zeleniny.
- Koření můžeme obměnit podle chuti, můžeme přidat česnek apod. V této podobě je jemná a nasládlá, můžeme ji klidně připravit pikantní.
Děti
- Pomazánka je vhodná pro děti od 2 let (nebo dříve, pokud už běžně jedí fazole), ale ubereme koření, sůl a dochucovadla.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Ćernè sojovè boby co to je? Jsou to fazole nebo je to něco ùplně jinèho? Recept vypadà dobře takè takovou dělàm ale z fazolì. Nějak se v tom ztràcìm co jsou boby ve vyhledàvači mi vyskočì fazole :).