Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Pomazánka z černých bobů

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Černé sójové boby pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi, zabraňují vysokému krevnímu tlaku a krom vysokého obsahu bílkovin a vlákniny jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Můžete z nich připravit skvělou pomazánku, která chutná jako paštika.

Ingredience
na půl litru pomazánky
  • 200 g vařených černých sójových bobů
  • 150 ml vody z vaření bobů
  • 200 g dýně
  • špetka pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/3 lžičky mletého koriandru
  • 1/3 lžičky mleté hořčice
  • umeocet
  • sójová omáčka
  • olej
  • sůl

Čokoládu máme obvykle spojenou s příjemnými pocity. Dopřáváme si ji, když máme depresi, je nám smutno nebo když se po...

Jak připravit paštiku z černých sójových bobů

  1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, dýni omyjeme a i se slupkou nakrájíme na větší kostky.
  2. Ve vyšším kastrolku rozpálíme olej, vložíme cibuli a osolíme. Krátce orestujeme a přidáme dýni. Společně chvíli restujeme a pak podlijeme vývarem z bobů. Přidáme koření, boby a přiklopíme. Vaříme 10-15 minut do změknutí dýně.
  3. Když je dýně měkká, vypneme, odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Podle chuti přidáme cca lžíci umeocta a lžíci sójové omáčky.

Praktické

  • Pokud chceme čistě bezlepkovou verzi, použijeme sojovou omáčku tamari nebo hrachovou omáčku.
  • Pomazánku si dáváme v zimě rádi horkou.

Obměna

  • Místo černých sojových bobů můžeme použít fazole.
  • Vývar z vaření bobů můžeme nahradit vodou či vývarem ze zeleniny.
  • Koření můžeme obměnit podle chuti, můžeme přidat česnek apod. V této podobě je jemná a nasládlá, můžeme ji klidně připravit pikantní.

Děti

  • Pomazánka je vhodná pro děti od 2 let (nebo dříve, pokud už běžně jedí fazole), ale ubereme koření, sůl a dochucovadla.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ćernè sojovè boby co to je? Jsou to fazole nebo je to něco ùplně jinèho? Recept vypadà dobře takè takovou dělàm ale z fazolì. Nějak se v tom ztràcìm co jsou boby ve vyhledàvači mi vyskočì fazole :).

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pikantní mungo pomazánka

Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Sváteční předkrm z fazolí Cannellini

Jemný fazolový krém vhodný jako svačina nebo rychlé pohoštění pro návštěvu. Pokud si fazole uvaříte předem, máte výborný dip ke slaným krekrům nebo kváskov...

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Rizoto s kopřivovým pestem

Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé ochutí rizoto a může...