Večerní rychlovky ve woku jsou vždycky otázkou pár minut. Jak je ale udělat, aby nebyly na jedno brdo? Krom střídání zeleniny také střídám koření. Tuhle jsem zabodovala, když jsem použila můj oblíbený římský kmín. Prý výborná omáčka! A bylo to tak snadné :-)

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 žampiony
  • 1 balíček tofu natural (můžete použít i s řasou, uzené apod.)
  • 1 svazek čerstvého špenátu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 listy čerstvého nebo 1 lžička sušeného medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vody

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, špenát propereme a nakrájíme na proužky, tofu a špenát na drobné kostičky, česnek na plátečky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a tofu, posypeme mletým kmínem a zakapeme sojovou omáčkou.
  4. Opět chvilku restujeme a přidáme česnek, medvědí česnek a špenát.
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Podle potřeby můžeme ještě dochutit a podáváme.

Praktické

Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud chcete připravit rychlou večeři, stačí během dušení špenátu dát přihřát již uvařené obilí nebo rychle dát vařit kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly. Za 20 minut můžete lahodně večeřet kompletní talíř.

Kombinujeme

Protože zeleninu a luštěninu už máme zastoupenou, stačí přidat obilí. Samozřejmě můžeme si ještě vylepšit talíř další zeleninou, která na talíři chybí – například napařenou mrkví, zelenou posypkou a kvašenou zeleninou.

Obměna

Můžete směs zjemnit použitím rostlinné smetany, případně vytvořit omáčku zavařením trošky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Změnou koření dostanete novou chuť.

Pokud použijete tofu s řadou či bylinkami, uzené či smažené, bude mít pokrm opět jinou chuť.

Máte-li po ruce planou zeleninu jako kopřivy, žabinec, bršlici apod., neváhejte je přidat ke špenátu!

Děti

Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a koření. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, kořením a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a smetanu.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

První komentář. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Já dělala bez kmínu, protože doma nebyl, ale i tak to bylo výborné, také jsem dala více česneku 🙂

  2. Tedy, to je dobrota! Římský kmín jsem nikdy neměla ráda, dokonce jsem ho i po delším skladování, kdy zabíral jen místo, vyhodila, ale teď nově zakoupený, čerstvý mi sednul (jsem po jarní očistě…). Moc jsme si s mužem pochutnali, bezva oběd. Ale česneku i toho medvědího jsem dala mnohem víc 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvětáková krémová polévka s kousky zeleniny
Další článekMateřské mléko a kojení (I. díl)