Večerní rychlovky ve woku jsou vždycky otázkou pár minut. Jak je ale udělat, aby nebyly na jedno brdo? Krom střídání zeleniny také střídám koření. Tuhle jsem zabodovala, když jsem použila můj oblíbený římský kmín. Prý výborná omáčka! A bylo to tak snadné :-)

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 žampiony
  • 1 balíček tofu natural (můžete použít i s řasou, uzené apod.)
  • 1 svazek čerstvého špenátu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 listy čerstvého nebo 1 lžička sušeného medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vody

Jak připravit špenát s žampiony a tofu

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, špenát propereme a nakrájíme na proužky, tofu a špenát na drobné kostičky, česnek na plátečky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a tofu, posypeme mletým kmínem a zakapeme sojovou omáčkou.
  4. Opět chvilku restujeme a přidáme česnek, medvědí česnek a špenát.
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Podle potřeby můžeme ještě dochutit a podáváme.

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud chcete připravit rychlou večeři, stačí během dušení špenátu dát přihřát již uvařené obilí nebo rychle dát vařit kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly. Za 20 minut můžete lahodně večeřet kompletní talíř.
  • Protože zeleninu a luštěninu už máme zastoupenou, stačí přidat obilí. Samozřejmě můžeme si ještě vylepšit talíř další zeleninou, která na talíři chybí – například napařenou mrkví, zelenou posypkou a kvašenou zeleninou.

Obměna

  • Můžete směs zjemnit použitím rostlinné smetany, případně vytvořit omáčku zavařením trošky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Změnou koření dostanete novou chuť.
  • Pokud použijete tofu s řadou či bylinkami, uzené či smažené, bude mít pokrm opět jinou chuť.
  • Máte-li po ruce planou zeleninu jako kopřivy, žabinec, bršlici apod., neváhejte je přidat ke špenátu!

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a koření. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, kořením a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a smetanu.

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Já dělala bez kmínu, protože doma nebyl, ale i tak to bylo výborné, také jsem dala více česneku 🙂

  2. Tedy, to je dobrota! Římský kmín jsem nikdy neměla ráda, dokonce jsem ho i po delším skladování, kdy zabíral jen místo, vyhodila, ale teď nově zakoupený, čerstvý mi sednul (jsem po jarní očistě…). Moc jsme si s mužem pochutnali, bezva oběd. Ale česneku i toho medvědího jsem dala mnohem víc 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvětáková krémová polévka s kousky zeleniny
Další článekMateřské mléko a kojení (I. díl)