Večerní rychlovky ve woku jsou vždycky otázkou pár minut. Jak je ale udělat, aby nebyly na jedno brdo? Krom střídání zeleniny také střídám koření. Tuhle jsem zabodovala, když jsem použila můj oblíbený římský kmín. Prý výborná omáčka! A bylo to tak snadné :-)

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 žampiony
  • 1 balíček tofu natural (můžete použít i s řasou, uzené apod.)
  • 1 svazek čerstvého špenátu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 listy čerstvého nebo 1 lžička sušeného medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vody

Jak připravit špenát s žampiony a tofu

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, špenát propereme a nakrájíme na proužky, tofu a špenát na drobné kostičky, česnek na plátečky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a tofu, posypeme mletým kmínem a zakapeme sojovou omáčkou.
  4. Opět chvilku restujeme a přidáme česnek, medvědí česnek a špenát.
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Podle potřeby můžeme ještě dochutit a podáváme.

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud chcete připravit rychlou večeři, stačí během dušení špenátu dát přihřát již uvařené obilí nebo rychle dát vařit kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly. Za 20 minut můžete lahodně večeřet kompletní talíř.
  • Protože zeleninu a luštěninu už máme zastoupenou, stačí přidat obilí. Samozřejmě můžeme si ještě vylepšit talíř další zeleninou, která na talíři chybí – například napařenou mrkví, zelenou posypkou a kvašenou zeleninou.

Obměna

  • Můžete směs zjemnit použitím rostlinné smetany, případně vytvořit omáčku zavařením trošky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Změnou koření dostanete novou chuť.
  • Pokud použijete tofu s řadou či bylinkami, uzené či smažené, bude mít pokrm opět jinou chuť.
  • Máte-li po ruce planou zeleninu jako kopřivy, žabinec, bršlici apod., neváhejte je přidat ke špenátu!

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a koření. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, kořením a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a smetanu.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...
  1. Já dělala bez kmínu, protože doma nebyl, ale i tak to bylo výborné, také jsem dala více česneku :)

  2. Tedy, to je dobrota! Římský kmín jsem nikdy neměla ráda, dokonce jsem ho i po delším skladování, kdy zabíral jen místo, vyhodila, ale teď nově zakoupený, čerstvý mi sednul (jsem po jarní očistě…). Moc jsme si s mužem pochutnali, bezva oběd. Ale česneku i toho medvědího jsem dala mnohem víc :)

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvětáková krémová polévka s kousky zeleniny
Další článekMateřské mléko a kojení (I. díl)