Večerní rychlovky ve woku jsou vždycky otázkou pár minut. Jak je ale udělat, aby nebyly na jedno brdo? Krom střídání zeleniny také střídám koření. Tuhle jsem zabodovala, když jsem použila můj oblíbený římský kmín. Prý výborná omáčka! A bylo to tak snadné :-)

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 žampiony
  • 1 balíček tofu natural (můžete použít i s řasou, uzené apod.)
  • 1 svazek čerstvého špenátu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 listy čerstvého nebo 1 lžička sušeného medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vody

Jak připravit špenát s žampiony a tofu

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, špenát propereme a nakrájíme na proužky, tofu a špenát na drobné kostičky, česnek na plátečky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a tofu, posypeme mletým kmínem a zakapeme sojovou omáčkou.
  4. Opět chvilku restujeme a přidáme česnek, medvědí česnek a špenát.
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Podle potřeby můžeme ještě dochutit a podáváme.

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud chcete připravit rychlou večeři, stačí během dušení špenátu dát přihřát již uvařené obilí nebo rychle dát vařit kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly. Za 20 minut můžete lahodně večeřet kompletní talíř.
  • Protože zeleninu a luštěninu už máme zastoupenou, stačí přidat obilí. Samozřejmě můžeme si ještě vylepšit talíř další zeleninou, která na talíři chybí – například napařenou mrkví, zelenou posypkou a kvašenou zeleninou.

Obměna

  • Můžete směs zjemnit použitím rostlinné smetany, případně vytvořit omáčku zavařením trošky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Změnou koření dostanete novou chuť.
  • Pokud použijete tofu s řadou či bylinkami, uzené či smažené, bude mít pokrm opět jinou chuť.
  • Máte-li po ruce planou zeleninu jako kopřivy, žabinec, bršlici apod., neváhejte je přidat ke špenátu!

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a koření. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, kořením a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a smetanu.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Soyabella – mlékovar na výrobu rostlinných mlék a mnoho dalšího

Dobrý den, chci se zeptat na Soyabella – mlékovar na...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)

Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Dala jsem sbohem cukru a mlsná už mě nehoní (Jana)

Jana: Z čoho mám najväčiu radosť je, že práve...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...
  1. Dnes s koprivami a horou medvediho cesneku misto spenatu plus doplneno dresinkem z horcice a tahini a naprosty luxus :-)

  2. Tedy, to je dobrota! Římský kmín jsem nikdy neměla ráda, dokonce jsem ho i po delším skladování, kdy zabíral jen místo, vyhodila, ale teď nově zakoupený, čerstvý mi sednul (jsem po jarní očistě…). Moc jsme si s mužem pochutnali, bezva oběd. Ale česneku i toho medvědího jsem dala mnohem víc :)

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvětáková krémová polévka s kousky zeleniny
Další článekMateřské mléko a kojení (I. díl)