Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Zelené cizrnové kari

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Jednoduché, pikantní jídlo z jednoho hrnce, takové je toto kari s cizrnou a zeleninou.

Ingredience
  • 1 mrkev
  • kousek červené papriky
  • kousek cukety
  • kousek květáku
  • 1 červená cibule
  • 50 g baby špenátu
  • 200 g uvařené cizrny
  • 200 ml kokosového mléka
  • 800 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • sůl
  • 1 lžíce zelené kari pasty
  • špetka skořice
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku
  • pár lístků kafrové limetky nebo šťáva z limetky

Čokoládu máme obvykle spojenou s příjemnými pocity. Dopřáváme si ji, když máme depresi, je nám smutno nebo když se po...

Jak připravit zeleninové kari s cizrnou

  1. Zeleninu nakrájíme na kostky a orestujeme ji na kokosovém oleji.
  2. Zasypeme kořením, přidáme protlak, kari pastu, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme kokosové mléko, listy či šťávu z limetky dle chuti, sůl a vaříme pod pokličkou na mírném ohni cca 15 – 20 minut.
  3. Nakonec přidáme uvařenou cizrnu a špenát a krátce prohřejeme.

 

Praktické

  • Pokud máte rádi kari ostřejší, přidejte trošku chilli či kajenského pepře.
  • Listy kafrové limetky využijete v různých asijských receptech, takže pokud doma nemáte, nebojte se si je pořídit, balíček stojí asi 40 Kč.
  • Pokud si cizrnu uvaříte předem, bude příprava tohoto jídla opravdu rychlovka.
  • Jako příloha je skvělá rýže.

Obměna

  • Zeleninu volte podle chuti a podle zásob, můžete přidat např. batát nebo pórek a jinou klidně vynechat.
  • V sezóně můžete špenát nahradit mangoldem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Kolik porcí to tak asi je? Jdu to uvařit, tak to nakonec uvidím…ale je nás 6, tak budu připravena přidávat :)

Klub
Naděžda
9. 5. 2021

Zkusila jsem a je to dobrůtka! Navíc krásně vypadá. Listy limetky si určitě koupím, dala jsem citrónovou trávu a taky dobrý.:)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...