Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Zelené cizrnové kari

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Jednoduché, pikantní jídlo z jednoho hrnce, takové je toto kari s cizrnou a zeleninou.

Ingredience
  • 1 mrkev
  • kousek červené papriky
  • kousek cukety
  • kousek květáku
  • 1 červená cibule
  • 50 g baby špenátu
  • 200 g uvařené cizrny
  • 200 ml kokosového mléka
  • 800 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • sůl
  • 1 lžíce zelené kari pasty
  • špetka skořice
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku
  • pár lístků kafrové limetky nebo šťáva z limetky

Jak připravit zeleninové kari s cizrnou

  1. Zeleninu nakrájíme na kostky a orestujeme ji na kokosovém oleji.
  2. Zasypeme kořením, přidáme protlak, kari pastu, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme kokosové mléko, listy či šťávu z limetky dle chuti, sůl a vaříme pod pokličkou na mírném ohni cca 15 – 20 minut.
  3. Nakonec přidáme uvařenou cizrnu a špenát a krátce prohřejeme.

 

Praktické

  • Pokud máte rádi kari ostřejší, přidejte trošku chilli či kajenského pepře.
  • Listy kafrové limetky využijete v různých asijských receptech, takže pokud doma nemáte, nebojte se si je pořídit, balíček stojí asi 40 Kč.
  • Pokud si cizrnu uvaříte předem, bude příprava tohoto jídla opravdu rychlovka.
  • Jako příloha je skvělá rýže.

Obměna

  • Zeleninu volte podle chuti a podle zásob, můžete přidat např. batát nebo pórek a jinou klidně vynechat.
  • V sezóně můžete špenát nahradit mangoldem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dneska k obědu 😊 K tomu rýže s pohankou a lněným semínkem, kimči, ředkvičky a napařená mrkvička s pórkem. Mňamka ❤

Bylo to vynikající. Měli jsme k tomu červenou rýži a místo cizrny jsem dala fazole adzuki. Mňamka 😊 Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...