Bezlepková dieta nemusí být vůbec nudná, stačí kombinovat obilí a dostanete pokaždé jinou přílohu. Já dnes dostala chuť na červenou rýži i na perličkový ječmen. Rozhodování jsem vyřešila snadno - uvařila jsem je společně. A měli jsme rázem novou přílohu se zajímavou barvou a lehce oříškovou chutí. Perličkový ječmen, známý také jako slzovka nebo hatomugi, nejen dobře chutná, ale zároveň léčí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené rýže
  • 1/2 hrnku perličkového ječmene
  • 3 a 1/2 hrnky vody
  • špetka soli

Postup

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Stejně tak perličkový ječmen, který přidáme na rýži.
  3. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené.
  4. Když dáme vařit, osolíme a na mírném plameni bez míchání vaříme 40 minut.

Praktické

  • Když nenamočíme, také se uvaří, stačí přidat pár minut nebo nechat dojít pod pokličkou. Ale je výhodné předem namočit – lépe se uvaří, lépe se tráví, více se využije.
  • Já namáčím večer, před obědem jen zapnu a osolím.

 

Kombinujeme

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.

Obměna

V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a delší doba varu.

Děti

Tato bezlepková příloha je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, podle potřeby přepasírujeme.

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Ano, vaříme v „namáčecí“ vodě, jinak bychom vylili cenné živiny (minerály, vitamíny). Důležité je, abychom obiloviny důkladně proprali, nejprve ve studené vodě a pak v teplé. Já to dělám v kastrůlku a rukou pořádně promnu (v několika vodách – záleží jak máte kvalitní obiloviny – voda by měla být čirá), pak sliji a zaliji studenou vodou v takovém množství, aby se provařily, ale nemusela jsem vodu slévat. U luštěnin se namáčecí voda VŽDY slévá. (obsahuje puriny).

      • Ahoj Evi, mohla bych se, prosím, zeptat u toho namáčení. Jednou tu snad někdy proběhla diskuze kvůli tomu, že se v médiích objevilo, jak jsou i v bio obilí zbytky arsenu, pesticidů apod. a jediná šance, jak to zmírnit je namočit a vylévat namáčecí vodu. Myslím, že jsi říkala, že to s někým diskutuješ a snad vznikne nějaký článek. Psali jste k tomu pak někde něco? Moc děkuji a hezký den!

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMy už jsme v plavkách
Další článekNakupte výhodně zdravé potraviny v eshopu 2kukuřice