Bezlepková dieta nemusí být vůbec nudná, stačí kombinovat obilí a dostanete pokaždé jinou přílohu. Já dnes dostala chuť na červenou rýži i na perličkový ječmen. Rozhodování jsem vyřešila snadno - uvařila jsem je společně. A měli jsme rázem novou přílohu se zajímavou barvou a lehce oříškovou chutí. Perličkový ječmen, známý také jako slzovka nebo hatomugi, nejen dobře chutná, ale zároveň léčí.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené rýže
  • 1/2 hrnku perličkového ječmene
  • 3 a 1/2 hrnky vody
  • špetka soli

Postup

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Stejně tak perličkový ječmen, který přidáme na rýži.
  3. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené.
  4. Když dáme vařit, osolíme a na mírném plameni bez míchání vaříme 40 minut.

Praktické

  • Když nenamočíme, také se uvaří, stačí přidat pár minut nebo nechat dojít pod pokličkou. Ale je výhodné předem namočit – lépe se uvaří, lépe se tráví, více se využije.
  • Já namáčím večer, před obědem jen zapnu a osolím.

 

Kombinujeme

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.

Obměna

V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a delší doba varu.

Děti

Tato bezlepková příloha je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, podle potřeby přepasírujeme.

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...
  1. U rýže jsem se dočetla (tuším u H. Jíchy), že je lepší namáčecí vodu vylét kvůli arzénu, který může rýže obsahovat.

  2. Ano, vaříme v “namáčecí” vodě, jinak bychom vylili cenné živiny (minerály, vitamíny). Důležité je, abychom obiloviny důkladně proprali, nejprve ve studené vodě a pak v teplé. Já to dělám v kastrůlku a rukou pořádně promnu (v několika vodách – záleží jak máte kvalitní obiloviny – voda by měla být čirá), pak sliji a zaliji studenou vodou v takovém množství, aby se provařily, ale nemusela jsem vodu slévat. U luštěnin se namáčecí voda VŽDY slévá. (obsahuje puriny).

      • Ahoj Evi, mohla bych se, prosím, zeptat u toho namáčení. Jednou tu snad někdy proběhla diskuze kvůli tomu, že se v médiích objevilo, jak jsou i v bio obilí zbytky arsenu, pesticidů apod. a jediná šance, jak to zmírnit je namočit a vylévat namáčecí vodu. Myslím, že jsi říkala, že to s někým diskutuješ a snad vznikne nějaký článek. Psali jste k tomu pak někde něco? Moc děkuji a hezký den!

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMy už jsme v plavkách
Další článekNakupte výhodně zdravé potraviny v eshopu 2kukuřice