Bezlepková dieta nemusí být vůbec nudná, stačí kombinovat obilí a dostanete pokaždé jinou přílohu. Já dnes dostala chuť na červenou rýži i na perličkový ječmen. Rozhodování jsem vyřešila snadno - uvařila jsem je společně. A měli jsme rázem novou přílohu se zajímavou barvou a lehce oříškovou chutí. Perličkový ječmen, známý také jako slzovka nebo hatomugi, nejen dobře chutná, ale zároveň léčí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené rýže
  • 1/2 hrnku perličkového ječmene
  • 3 a 1/2 hrnky vody
  • špetka soli

Postup

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Stejně tak perličkový ječmen, který přidáme na rýži.
  3. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené.
  4. Když dáme vařit, osolíme a na mírném plameni bez míchání vaříme 40 minut.

Praktické

  • Když nenamočíme, také se uvaří, stačí přidat pár minut nebo nechat dojít pod pokličkou. Ale je výhodné předem namočit – lépe se uvaří, lépe se tráví, více se využije.
  • Já namáčím večer, před obědem jen zapnu a osolím.

 

Kombinujeme

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.

Obměna

V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a delší doba varu.

Děti

Tato bezlepková příloha je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, podle potřeby přepasírujeme.

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. U rýže jsem se dočetla (tuším u H. Jíchy), že je lepší namáčecí vodu vylét kvůli arzénu, který může rýže obsahovat.

  2. Ano, vaříme v „namáčecí“ vodě, jinak bychom vylili cenné živiny (minerály, vitamíny). Důležité je, abychom obiloviny důkladně proprali, nejprve ve studené vodě a pak v teplé. Já to dělám v kastrůlku a rukou pořádně promnu (v několika vodách – záleží jak máte kvalitní obiloviny – voda by měla být čirá), pak sliji a zaliji studenou vodou v takovém množství, aby se provařily, ale nemusela jsem vodu slévat. U luštěnin se namáčecí voda VŽDY slévá. (obsahuje puriny).

      • Ahoj Evi, mohla bych se, prosím, zeptat u toho namáčení. Jednou tu snad někdy proběhla diskuze kvůli tomu, že se v médiích objevilo, jak jsou i v bio obilí zbytky arsenu, pesticidů apod. a jediná šance, jak to zmírnit je namočit a vylévat namáčecí vodu. Myslím, že jsi říkala, že to s někým diskutuješ a snad vznikne nějaký článek. Psali jste k tomu pak někde něco? Moc děkuji a hezký den!

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMy už jsme v plavkách
Další článekNakupte výhodně zdravé potraviny v eshopu 2kukuřice