Bezlepková dieta nemusí být vůbec nudná, stačí kombinovat obilí a dostanete pokaždé jinou přílohu. Já dnes dostala chuť na červenou rýži i na perličkový ječmen. Rozhodování jsem vyřešila snadno - uvařila jsem je společně. A měli jsme rázem novou přílohu se zajímavou barvou a lehce oříškovou chutí. Perličkový ječmen, známý také jako slzovka nebo hatomugi, nejen dobře chutná, ale zároveň léčí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené rýže
  • 1/2 hrnku perličkového ječmene
  • 3 a 1/2 hrnky vody
  • špetka soli

Postup

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Stejně tak perličkový ječmen, který přidáme na rýži.
  3. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené.
  4. Když dáme vařit, osolíme a na mírném plameni bez míchání vaříme 40 minut.

Praktické

  • Když nenamočíme, také se uvaří, stačí přidat pár minut nebo nechat dojít pod pokličkou. Ale je výhodné předem namočit – lépe se uvaří, lépe se tráví, více se využije.
  • Já namáčím večer, před obědem jen zapnu a osolím.

 

Kombinujeme

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.

Obměna

V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a delší doba varu.

Děti

Tato bezlepková příloha je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, podle potřeby přepasírujeme.

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...
  1. U rýže jsem se dočetla (tuším u H. Jíchy), že je lepší namáčecí vodu vylét kvůli arzénu, který může rýže obsahovat.

  2. Ano, vaříme v „namáčecí“ vodě, jinak bychom vylili cenné živiny (minerály, vitamíny). Důležité je, abychom obiloviny důkladně proprali, nejprve ve studené vodě a pak v teplé. Já to dělám v kastrůlku a rukou pořádně promnu (v několika vodách – záleží jak máte kvalitní obiloviny – voda by měla být čirá), pak sliji a zaliji studenou vodou v takovém množství, aby se provařily, ale nemusela jsem vodu slévat. U luštěnin se namáčecí voda VŽDY slévá. (obsahuje puriny).

      • Ahoj Evi, mohla bych se, prosím, zeptat u toho namáčení. Jednou tu snad někdy proběhla diskuze kvůli tomu, že se v médiích objevilo, jak jsou i v bio obilí zbytky arsenu, pesticidů apod. a jediná šance, jak to zmírnit je namočit a vylévat namáčecí vodu. Myslím, že jsi říkala, že to s někým diskutuješ a snad vznikne nějaký článek. Psali jste k tomu pak někde něco? Moc děkuji a hezký den!

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČervencový relax víkend   
Další článekNakupte výhodně zdravé potraviny v eshopu 2kukuřice