Dýně je vděčná zelenina. Když ji umíte sklidit a uskladnit, vydrží vám až do jara. Máme pro vás léty prověřené tipy na sklízení a skladování téhle skvělé zeleniny. V bytě i v rodinném domě. V obou případech platí stejná pravidla.

Jak správně sklízet dýně

Správně sklizené dýně a jejich uskladnění dokáže významně prodloužit jejich životnost. Pokud si tedy chcete dýně schovat na zimu, pečlivě vybírejte ty plody, které nejsou potlučené nebo nahnilé.

Další důležité pravidlo je počkat, až budou dýně skutečně zralé. Zralé plody poznáte podle toho, že mají už zaschlou stopku. Pokud dýni podtrhnete ve chvíli, kdy ještě není zralá, mohou se skrz stopku dostat do dýně bakterie, které ji rychleji zkazí. Proto volte jen ty, které už mají zaschlou stopku, jinak je dýně náchylná k hnilobě. Pokud je stopka zelená nebo ještě navlhlá, nechte ji venku na vzduchu, nejlépe na sluníčku pokud to počasí dovolí, zaschnout. Dýně s ulomenou stopkou neskladujte a snězte je jako první. Stopka je nejčastější místo, odkud dýně začne plesnivět a proto je důležité, aby byla úplně suchá.

Ideální je dýně sklízet za suchého a slunného dne, ještě dříve, než přijdou první přízemní mrazíky. Mrazíky totiž významně zkrátí životnost dýní

Jak skladovat dýně

Pokud dýně správně uskladníte, vydrží čerstvé až do jara. Dýně nesnáší vlhko a milují sucho. Raději volte suchý, teplý byt, než vlhký, studený sklep. Nejvhodnější je teplota 10 – 15°C. Máme ale vyzkoušeno i skladování v chodbě v panelákového bytu při teplotě kolem 20°C a dýně vydržely celou zimu. Dýně se neustále odpařuje, proto slupka dýně postupně tvrdne a po čase už není poživatelná. Pak se vyplatí dýni oloupat a slupku použít na zeleninový vývar. Zajímavé je, že tvrdnutím slupky se v dýni zvyšuje podíl vitamínů a má výraznější chuť.

V suchu dýně snesou i vyšší teplotu, ale je nutné je pravidelně kontrolovat. Náchylné ke zkažení jsou menší plody, proto je zpracujte jako první. Důležité je, aby byl k dýni přísun vzduchu ze všech stran a aby se vzájemně nedotýkaly. Naše zkušenost je, že tam, kde se dýně dotýkaly, tam se také začaly kazit. Proto je dýně nejlepší skladovat na dřevěných roštech, na policích v kuchyni (klidně na lince a skříňkách), případně v papírových krabicích nebo v přepravkách vystlaných senem.

V žádném případě dýni neskladujte v lednici. Vlhkost je pro dýni katem. Dejte proto pozor i na suchý sklep, pokud skladujete dýní větší množství. Dýně se totiž neustále odpařují a jejich velké zásoby, i v suchém sklepě mohou zapříčinit plíseň.

dyneJak skladovat načaté dýně

Máme vyzkoušeno, že načatá dýně vydrží v lednici 3-5 dní. Protože nemá ráda vlhko, může začít po čase plesnivět. Snažte se proto dýni spotřebovat co nejdřív. Není to žádný problém, protože dýně se dá přidat skoro do každého pokrmu – pomazánek, polévek, zeleninových stew, pečené zeleniny, dá se napařit i osmažit jako tempura. Však stačí zadat heslo dýně do vyhledavače na Jíme Jinak a nebudete vědět, jaký recept uvařit dříve.

Dýně se může skladovat i mimo lednici, ale pokud ji nezabalíte do fólie, bude okorávat. Navíc se kolem ní budou slétávat mraky mušek. Takže raději na pár dní do lednice a co nejdříve spotřebovat.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...
  1. takže holky, včera 12.4. jsem přivezla z babiččiného sklepa (v podstatě se jedná o suchou chladnou místnost) poslední 4 máslové dýně v perfektním stavu! jinak jsem některé skladovala i v našem panelákovém bytě na chodbě a vůbec nic se jim nestalo…to je poprvé, co jsem skladovala takové množství dýní přes zimu a tak dlouho vydržely! vždycky, když je rozkrojím nááádherně zavoní kuchyní…jako melouny :-)…na letošek mám nachystanou dýni hokkaido (jak jinak), špagetovou a olejnou, tak jsem zvědavá, jak se zadaří :-)…brambory už na zahradu ani nesadíme, v zimě výjimečně upečeme hranolky…o tom, že brambory nepěstujeme a nekupujeme raději nikomu z rodiny moc neříkám…nepochopili by to :-(

  2. Paráda, super informace na jednom místě. Ještě mě zajímá, jak je to se sklizní nezralých plodů? Letos mi jich na zahrádce zůstalo dost a je mi líto je vyhodit. Dají se dýně (v mém případě máslová) sklidit nedozrálé? Dozrají doma při pokojové teplotě? Příp. jaké podmínky pro dozrání potřebují?

    • Já osobně jsem nedorostlé dýně sklidila a nechávám je dojít doma, protože teď už by mi asi pomrzly.

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu
Další článekČokoláda – je bezpečná nebo ne?