Jahody jsou všude kolem nás a najednou je nestíháme zpracovávat. Co si udělat luxusní krémový dortík, kde spotřebujeme hned půl kila jahod?

Ingredience
pro formu s průměrem 25 cm

korpus

  • 150 g mandlí
  • 150 g datlí
  • 150 g kokosu v bio kvalitě

prostřední vrstva – krémová

  • 2 bílé tofu
  • půl deci jablečného koncentrátu+1,5 deci vody nebo 2 dcl jablečného moštu
  • 4 datle
  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 2 vrchovaté lžíce práškového agaru
  • 350 g jahod
  • 2-3 lžíce rýžového sirupu (pokud bude potřeba)

horní vrstva – želé

  • 2 zarovnané lžičky agaru
  • půl litru vody
  • 2 polévkové lžíce jablečného koncentrátu
  • 150 g jahod

Postup

  1. Jako první si namočíme 100 g mandlí a 100 g vlašských ořechů a 4 datle, které budeme potřebovat na prostřední vrstvu. Namočit je můžeme na hodinu, ale klidně i přes noc.
  2. Začneme korpusem. Tam budeme potřebovat suché nenamočené mandle a datle. Rozmixujeme společně 150 g mandlí a 150 g datlí na jemno.
  3. Do výkonného mixéru dáme 150 g kokosu v bio kvalitě. Zapneme ho naplno a mixujeme tak dlouho, dokud se z něj nestane kokosové máslo. Je potřeba mixování občas přerušit a stěrkou setřít kokos ze stěn mixéru a znovu zapnout. Bio kvalita je důležitá, protože z běžného kokosu to nepůjde udělat.
  4. Ke kokosovému máslu přidáme rozmixované mandle a datle a společně promixujeme.
  5. Hmotu přendáme do dortové formy a pomocí dlaní upěchujeme na dno a korpus máme hotový.
  6. Pokračujeme prostřední vrstvou. Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme vařit do hrnce, přidáme půl deci jablečného koncentrátu a vodu (nebo jablečný mošt) a přidáme špetku soli. Vaříme asi 10 minut.
  7. Mezitím si očistíme jahody a rozmixujeme je na kaši.
  8. Slijeme vodu z namočených mandlí, vlašských ořechů a datlí a rozmixujeme je společně dohladka.
  9. Tofu včetně vody, ve které se vařilo, rozmixujeme úplně dohladka, přidáme rozmixované jahody a rozmixované madle s ořechy a datlemi, přidáme 2 vrchovaté lžíce práškového agaru, společně ještě promixujeme a minutu povaříme, aby se aktivoval agar. Ochutnáme, zda je to dost pro vás sladké (záleží, jak moc jsou sladké jahody), pokud by to bylo málo, přidáme rýžový sirup.
  10. Hmotu nalijeme na korpus a pustíme se do poslední želé vrstvy.
  11. Umyjeme zbytek jahod a poklademe s nimi rovnoměrně prostřední vrstvu.
  12. Do půl litru vody dáme 2 lžíce jablečného koncentrátu a 2 zarovnané lžičky agaru. Společně minutu povaříme a pomocí naběračky opatrně nalijeme na jahody. Snažte se polít každou vyčnívající jahodu, déle pak vydrží. Agarová vrstva v lednici ztuhne na želé.
  13. Dort necháme ztuhnout v lednici alespoň 5 hodin, ideálně přes noc.

Praktické

  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Místo kokosového másla můžete použít i jiné hotové máslo, třeba mandlové nebo ořechové.

Obměna

Místo jahod můžete použít jiné ovoce, skvělé jsou borůvky nebo rybíz, ten je ale potřeba více osladit.

Děti

Tento dort mohou děti asi od 1,5 roku. Pokud jedí konvenčně, tak mnohem dřív.

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

20 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jeste dotaz ke kokosu: ja koupila hotove kokosove Maslo, ktere je ale velmi drahe. Myslite koupit Kokos bio v susene forme nebo koupit kokosovy orech a hmotu rozmixovat na Maslo? Diky

    • Z ořechu kokosové máslo neuděláte. Nejlepší je sušený kokos v bio kvalitě, ten není tak vyždímaný jako běžný, má v sobě dost tuku, aby se kokosové máslo udělalo.

    • Pokud jsou jahody moc kyselé, stačí dosladit sladěnkou, rýžovým sirupem, ovocenkou…

    • Jablečný koncentrát je šťáva z jablek, někdy i z hrušek (či jiné ovoce), která se vaří tak dlouho, dokud se většina neodpaří a nezhoustne. Pak je sladká a hustá. Místo jablečného koncentrátu můžete v tomto receptu použít i jablečný mošt, ale už ho neřeďte vodou.

    • Já ho dělala z loupaných, blanšírovaných mandlí. Před použitím na sucho určitě není potřeba je loupat. Před namočením bych je asi oloupala, nevím jak moc nabobtná pak ta slupka.

  2. Výborný!! S těstem se skvěle dělá, akorát chudák dortík nevydržel přes noc a padl k pozdější večeři 😀 Helčo, opravdu veeelmi luxusní dortík, díky moc za inspiraci 🙂

  3. Tak jsme měli dnes ke svačině, mňam. Akorát od segry jsem si vyslechla, že nemám dávat dětem tofu, že je z GMO sóje, že jim mám dát bio mléko… Tak jsem ji patřičně odpověděla, jak je mléko zdravé….

    • Lentilko, když koupíte v bio kvalitě, nemůže být GMO, navíc u nás je zatím GMO v potravinách zakázáno a v pár vyjímečných případech musí být jasně uvedeno na obalu. Naštěstí v tomhle nejsme jako v Americe.

        • Nesmí, a kdyby něco ano, musí to být jasně označeno. Bio tofu koupíte ve zdravých výživách nebo v eshopech se zdravou výživou. Některé s námi spolupracují a vy jako člen máte výraznou slevu, když je s nimi akce. Například Danfood, 2.kukurice, Country Life. Ale jsou i jiné. Já beru pravidelně od Sunfoodu.

  4. Měla jsem tu čest ochutnat! S manželem jsme se o kus dortu málem porvali a dětem jsme nedali 🙂

    • To je pravda, chudáci děti! Přivezla jsem nepovedený pokud o mandlové sušenky a ony je snědly během chvilky :-).

      • U nás se jen tak něco nezkazí 🙂 Navíc ty sušenky nebyly špatné, když se namočily do melty, docela to šlo. Doufám, že nám holky dlouho vydrží takhle nenáročné :-))) A příště zase přivez nějaké pokusy :-))))

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTantra aneb vztahy mezi mužem a ženou – emoce (I.)
Další článekTřezalka tečkovaná – zázračná bylina