Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Nepečený jahodový dort

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Máte velkou úrodu jahod? Co si udělat luxusní krémový dortík, kde jsou jahody uvnitř i na vrchu.

Ingredience
pro formu s průměrem 25 cm
korpus
  • 150 g mandlí
  • 150 g datlí
  • 150 g kokosu v bio kvalitě
prostřední vrstva - krémová
  • 2 bílé tofu
  • půl deci jablečného koncentrátu+1,5 deci vody nebo 2 dcl jablečného moštu
  • 4 datle
  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 2 vrchovaté lžíce práškového agaru
  • 350 g jahod
  • 2-3 lžíce rýžového sirupu (pokud bude potřeba)
horní vrstva - želé
  • 2 zarovnané lžičky agaru
  • půl litru vody
  • 2 polévkové lžíce jablečného koncentrátu
  • 150 g jahod

Monika se stravuje jinak od ledna a přidala se do kurzu Hubneme do plavek. Hubnutí pro ni není snadn...

korpus

  • 150 g mandlí
  • 150 g datlí
  • 150 g kokosu v bio kvalitě

prostřední vrstva – krémová

  • 2 bílé tofu
  • půl deci jablečného koncentrátu+1,5 deci vody nebo 2 dcl jablečného moštu
  • 4 datle
  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 2 vrchovaté lžíce práškového agaru
  • 350 g jahod
  • 2-3 lžíce rýžového sirupu (pokud bude potřeba)

horní vrstva – želé

  • 2 zarovnané lžičky agaru
  • půl litru vody
  • 2 polévkové lžíce jablečného koncentrátu
  • 150 g jahod

Jak připravit nepečený jahodový dort
  1. Namočíme 100 g mandlí, 100 g vlašských ořechů a 4 datle, které budeme potřebovat na prostřední vrstvu. Namočit je můžeme na hodinu, ale klidně i přes noc.
  2. Začneme korpusem. Tam budeme potřebovat suché nenamočené mandle a datle. Rozmixujeme společně 150 g mandlí a 150 g datlí na jemno.
  3. Do výkonného mixéru dáme 150 g kokosu v bio kvalitě. Zapneme ho naplno a mixujeme tak dlouho, dokud se z něj nestane kokosové máslo. Pokud připravujeme v Nutramilku, máme to velmi jednoduché. Jinak je potřeba mixování občas přerušit a stěrkou setřít kokos ze stěn mixéru a znovu zapnout. Bio kvalita je důležitá, protože z běžného kokosu to nepůjde udělat.
  4. Ke kokosovému máslu přidáme rozmixované mandle a datle a společně promixujeme.
  5. Hmotu přendáme do dortové formy a pomocí dlaní upěchujeme na dno a korpus máme hotový.
  6. Pokračujeme prostřední vrstvou. Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme vařit do hrnce, přidáme půl deci jablečného koncentrátu a vodu (nebo jablečný mošt) a přidáme špetku soli. Vaříme asi 10 minut.
  7. Slijeme vodu z namočených mandlí, vlašských ořechů a datlí a dáme do mixéru.
  8. Přidáme tofu včetně vody, ve které se vařilo, jahody, 2 vrchovaté lžíce práškového agaru a rozmixujeme.
  9. Hmotu minutu povaříme, aby se aktivoval agar. Ochutnáme, zda je to dost sladké (záleží, jaké jsou jahody), pokud by to bylo málo, přidáme rýžový sirup.
  10. Hmotu nalijeme na korpus a pustíme se do poslední želé vrstvy.
  11. Umyjeme zbytek jahod a poklademe s nimi rovnoměrně prostřední vrstvu.
  12. Do půl litru vody dáme 2 lžíce jablečného koncentrátu a 2 zarovnané lžičky agaru. Společně minutu povaříme a pomocí naběračky opatrně nalijeme na jahody. Snažte se polít každou vyčnívající jahodu, déle pak vydrží. Agarová vrstva v lednici ztuhne na želé.
  13. Dort necháme ztuhnout v lednici alespoň 5 hodin, ideálně přes noc.
Praktické
  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Místo kokosového másla můžete použít i jiné hotové máslo, třeba mandlové nebo ořechové.
Obměna
  • Místo jahod můžete použít jiné ovoce, skvělé jsou borůvky nebo rybíz, ten je ale potřeba více osladit.

Děti

  • Tento dort mohou děti asi od 1,5 roku. Pokud jedí konvenčně, tak mnohem dřív.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
26. 6. 2023

Pohled na celek 🙂

Jaroslav Hlávka
26. 6. 2023

Testování nového dortíku 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dvojbarevný pohár Míša (bez cukru, bez lepku a bez mléka)

Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého děts...

Osvěžující broskvový pohár

Broskve s agarem, to je jednoduchý dezert, na který můžete upotřebit přezrálé i ne zcela dozrálé broskve. U nás patří k letním hitům, osvěží lépe než zmrzl...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.