Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Nepečený jahodový dort

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Máte velkou úrodu jahod? Co si udělat luxusní krémový dortík, kde jsou jahody uvnitř i na vrchu.

Ingredience
pro formu s průměrem 25 cm
korpus
  • 150 g mandlí
  • 150 g datlí
  • 150 g kokosu v bio kvalitě
prostřední vrstva - krémová
  • 2 bílé tofu
  • půl deci jablečného koncentrátu+1,5 deci vody nebo 2 dcl jablečného moštu
  • 4 datle
  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 2 vrchovaté lžíce práškového agaru
  • 350 g jahod
  • 2-3 lžíce rýžového sirupu (pokud bude potřeba)
horní vrstva - želé
  • 2 zarovnané lžičky agaru
  • půl litru vody
  • 2 polévkové lžíce jablečného koncentrátu
  • 150 g jahod

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Jak připravit nepečený jahodový dort
  1. Namočíme 100 g mandlí, 100 g vlašských ořechů a 4 datle, které budeme potřebovat na prostřední vrstvu. Namočit je můžeme na hodinu, ale klidně i přes noc.
  2. Začneme korpusem. Tam budeme potřebovat suché nenamočené mandle a datle. Rozmixujeme společně 150 g mandlí a 150 g datlí na jemno.
  3. Do výkonného mixéru dáme 150 g kokosu v bio kvalitě. Zapneme ho naplno a mixujeme tak dlouho, dokud se z něj nestane kokosové máslo. Pokud připravujeme v Nutramilku, máme to velmi jednoduché. Jinak je potřeba mixování občas přerušit a stěrkou setřít kokos ze stěn mixéru a znovu zapnout. Bio kvalita je důležitá, protože z běžného kokosu to nepůjde udělat.
  4. Ke kokosovému máslu přidáme rozmixované mandle a datle a společně promixujeme.
  5. Hmotu přendáme do dortové formy a pomocí dlaní upěchujeme na dno a korpus máme hotový.
  6. Pokračujeme prostřední vrstvou. Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme vařit do hrnce, přidáme půl deci jablečného koncentrátu a vodu (nebo jablečný mošt) a přidáme špetku soli. Vaříme asi 10 minut.
  7. Slijeme vodu z namočených mandlí, vlašských ořechů a datlí a dáme do mixéru.
  8. Přidáme tofu včetně vody, ve které se vařilo, jahody, 2 vrchovaté lžíce práškového agaru a rozmixujeme.
  9. Hmotu minutu povaříme, aby se aktivoval agar. Ochutnáme, zda je to dost sladké (záleží, jaké jsou jahody), pokud by to bylo málo, přidáme rýžový sirup.
  10. Hmotu nalijeme na korpus a pustíme se do poslední želé vrstvy.
  11. Umyjeme zbytek jahod a poklademe s nimi rovnoměrně prostřední vrstvu.
  12. Do půl litru vody dáme 2 lžíce jablečného koncentrátu a 2 zarovnané lžičky agaru. Společně minutu povaříme a pomocí naběračky opatrně nalijeme na jahody. Snažte se polít každou vyčnívající jahodu, déle pak vydrží. Agarová vrstva v lednici ztuhne na želé.
  13. Dort necháme ztuhnout v lednici alespoň 5 hodin, ideálně přes noc.
Praktické
  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Místo kokosového másla můžete použít i jiné hotové máslo, třeba mandlové nebo ořechové.
Obměna
  • Místo jahod můžete použít jiné ovoce, skvělé jsou borůvky nebo rybíz, ten je ale potřeba více osladit.

Děti

  • Tento dort mohou děti asi od 1,5 roku. Pokud jedí konvenčně, tak mnohem dřív.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnešní svačina.

Jaroslav Hlávka
26. 6. 2023

Pohled na celek 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osvěžující broskvový pohár

Broskve s agarem, to je jednoduchý dezert, na který můžete upotřebit přezrálé i ne zcela dozrálé broskve. U nás patří k letním hitům, osvěží lépe než zmrzl...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.