Jahody jsou všude kolem nás a najednou je nestíháme zpracovávat. Co si udělat luxusní krémový dortík, kde spotřebujeme hned půl kila jahod?

Ingredience
pro formu s průměrem 25 cm

korpus

  • 150 g mandlí
  • 150 g datlí
  • 150 g kokosu v bio kvalitě

prostřední vrstva – krémová

  • 2 bílé tofu
  • půl deci jablečného koncentrátu+1,5 deci vody nebo 2 dcl jablečného moštu
  • 4 datle
  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 2 vrchovaté lžíce práškového agaru
  • 350 g jahod
  • 2-3 lžíce rýžového sirupu (pokud bude potřeba)

horní vrstva – želé

  • 2 zarovnané lžičky agaru
  • půl litru vody
  • 2 polévkové lžíce jablečného koncentrátu
  • 150 g jahod

Postup

  1. Jako první si namočíme 100 g mandlí a 100 g vlašských ořechů a 4 datle, které budeme potřebovat na prostřední vrstvu. Namočit je můžeme na hodinu, ale klidně i přes noc.
  2. Začneme korpusem. Tam budeme potřebovat suché nenamočené mandle a datle. Rozmixujeme společně 150 g mandlí a 150 g datlí na jemno.
  3. Do výkonného mixéru dáme 150 g kokosu v bio kvalitě. Zapneme ho naplno a mixujeme tak dlouho, dokud se z něj nestane kokosové máslo. Je potřeba mixování občas přerušit a stěrkou setřít kokos ze stěn mixéru a znovu zapnout. Bio kvalita je důležitá, protože z běžného kokosu to nepůjde udělat.
  4. Ke kokosovému máslu přidáme rozmixované mandle a datle a společně promixujeme.
  5. Hmotu přendáme do dortové formy a pomocí dlaní upěchujeme na dno a korpus máme hotový.
  6. Pokračujeme prostřední vrstvou. Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme vařit do hrnce, přidáme půl deci jablečného koncentrátu a vodu (nebo jablečný mošt) a přidáme špetku soli. Vaříme asi 10 minut.
  7. Mezitím si očistíme jahody a rozmixujeme je na kaši.
  8. Slijeme vodu z namočených mandlí, vlašských ořechů a datlí a rozmixujeme je společně dohladka.
  9. Tofu včetně vody, ve které se vařilo, rozmixujeme úplně dohladka, přidáme rozmixované jahody a rozmixované madle s ořechy a datlemi, přidáme 2 vrchovaté lžíce práškového agaru, společně ještě promixujeme a minutu povaříme, aby se aktivoval agar. Ochutnáme, zda je to dost pro vás sladké (záleží, jak moc jsou sladké jahody), pokud by to bylo málo, přidáme rýžový sirup.
  10. Hmotu nalijeme na korpus a pustíme se do poslední želé vrstvy.
  11. Umyjeme zbytek jahod a poklademe s nimi rovnoměrně prostřední vrstvu.
  12. Do půl litru vody dáme 2 lžíce jablečného koncentrátu a 2 zarovnané lžičky agaru. Společně minutu povaříme a pomocí naběračky opatrně nalijeme na jahody. Snažte se polít každou vyčnívající jahodu, déle pak vydrží. Agarová vrstva v lednici ztuhne na želé.
  13. Dort necháme ztuhnout v lednici alespoň 5 hodin, ideálně přes noc.

Praktické

  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Místo kokosového másla můžete použít i jiné hotové máslo, třeba mandlové nebo ořechové.

Obměna

Místo jahod můžete použít jiné ovoce, skvělé jsou borůvky nebo rybíz, ten je ale potřeba více osladit.

Děti

Tento dort mohou děti asi od 1,5 roku. Pokud jedí konvenčně, tak mnohem dřív.

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které tu chyběly. Často z nich...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají...

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné zažívací problémy jako doposud. Mám...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole. Byla jsem jen vegetarián, ale...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž pro nás všechny děláte to,...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam, i kdyz se nedrzim 100%...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše recepty ! TAK jsem se...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila jsem si kurz hlavně proto,...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy je dobré řešení, prostě neřešit...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a dceři, která mě do toho...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď hledá. Moc mě baví postupně...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám verzi pro pokročilé. Doma se...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující stránky. Po slabé mozkové příhodě...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu, max ochutnám. Už mám pryč...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě na sladké! Na tu takzvanou...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad. I když mám různé kuchařky-i...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A moc chválím za přizpůsobení kurzu...

20 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jeste dotaz ke kokosu: ja koupila hotove kokosove Maslo, ktere je ale velmi drahe. Myslite koupit Kokos bio v susene forme nebo koupit kokosovy orech a hmotu rozmixovat na Maslo? Diky

    • Z ořechu kokosové máslo neuděláte. Nejlepší je sušený kokos v bio kvalitě, ten není tak vyždímaný jako běžný, má v sobě dost tuku, aby se kokosové máslo udělalo.

    • Pokud jsou jahody moc kyselé, stačí dosladit sladěnkou, rýžovým sirupem, ovocenkou…

    • Jablečný koncentrát je šťáva z jablek, někdy i z hrušek (či jiné ovoce), která se vaří tak dlouho, dokud se většina neodpaří a nezhoustne. Pak je sladká a hustá. Místo jablečného koncentrátu můžete v tomto receptu použít i jablečný mošt, ale už ho neřeďte vodou.

    • Já ho dělala z loupaných, blanšírovaných mandlí. Před použitím na sucho určitě není potřeba je loupat. Před namočením bych je asi oloupala, nevím jak moc nabobtná pak ta slupka.

  2. Výborný!! S těstem se skvěle dělá, akorát chudák dortík nevydržel přes noc a padl k pozdější večeři 😀 Helčo, opravdu veeelmi luxusní dortík, díky moc za inspiraci 🙂

  3. Tak jsme měli dnes ke svačině, mňam. Akorát od segry jsem si vyslechla, že nemám dávat dětem tofu, že je z GMO sóje, že jim mám dát bio mléko… Tak jsem ji patřičně odpověděla, jak je mléko zdravé….

    • Lentilko, když koupíte v bio kvalitě, nemůže být GMO, navíc u nás je zatím GMO v potravinách zakázáno a v pár vyjímečných případech musí být jasně uvedeno na obalu. Naštěstí v tomhle nejsme jako v Americe.

        • Nesmí, a kdyby něco ano, musí to být jasně označeno. Bio tofu koupíte ve zdravých výživách nebo v eshopech se zdravou výživou. Některé s námi spolupracují a vy jako člen máte výraznou slevu, když je s nimi akce. Například Danfood, 2.kukurice, Country Life. Ale jsou i jiné. Já beru pravidelně od Sunfoodu.

  4. Měla jsem tu čest ochutnat! S manželem jsme se o kus dortu málem porvali a dětem jsme nedali 🙂

    • To je pravda, chudáci děti! Přivezla jsem nepovedený pokud o mandlové sušenky a ony je snědly během chvilky :-).

      • U nás se jen tak něco nezkazí 🙂 Navíc ty sušenky nebyly špatné, když se namočily do melty, docela to šlo. Doufám, že nám holky dlouho vydrží takhle nenáročné :-))) A příště zase přivez nějaké pokusy :-))))

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTantra aneb vztahy mezi mužem a ženou – emoce (I.)
Další článekTřezalka tečkovaná – zázračná bylina