Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Celozrnné muffiny

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
děti od 2 let

Velmi jednoduchý a rychlý recept na muffiny, který můžete libovolně obměňovat a pokaždé budou “mafiny” jiné, vždycky ale skvělé!

Ingredience
suché:
  • 1,5 - 2 hrnky celozrnné mouky
  • špetka soli
  • půlka sáčku kypřícího prášku bez fosfátů (tj. 20 g)
mokré:
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • půl hrnku rostlinného sirupu (rýžový, pšeničný, kukuřičný), nebo sladěnky
  • 1/4 hrnku oleje (rýžový, slunečnicový, sezamový aj.)
náplň:
  • 100 g - 200 g náplně (hrozinky, ořechy, mandle, kostičky ovoce, borůvky, kousky čokolády)
  • volitelně skořice, kakao, vanilka

Jak připravit mafiny bez cukru a bez vajec

  1. Do rendlíku dáme všechny mokré ingredience a trochu je prohřejeme (nemělo by se to vařit), aby se vše dobře rozpustilo a spojilo.
  2. Zamícháme všechny suché ingredience a pomalu je smícháme s mokrými. Mouky dáme nejdříve jen hrnek a půl a pokud by těsto bylo moc řídké, přidáme ještě postupně půl hrnku.
  3. Přimícháme vámi zvolenou ingredienci na náplň v takovém množství, jak nám to bude vyhovovat. Např: 100 g jablka na malé kostičky, hrst hrozinek a 60 g vlašských ořechů, skořice.
  4. Předehřejeme troubu na 200°C, horkovzdušná stačí na 180°C.
  5. Těsto nalijeme buď do formiček na muffiny, nebo do papírových košíčků asi do 2/3, protože ještě trochu vyběhnou.
  6. Pečeme 15 minut na 200°C, potom teplotu ztlumíme na 180°C a pečeme ještě asi 15 minut. U horkovzdušné trouby nejdřív na 180°C a pak na 160°C.

Praktické

  • Muffiny skladujeme v uzavřené dóze v pokojové teplotě, aby neokoraly.

Obměna

  • Mouku můžete použít špaldovou, pšeničnou, kamutovou, nebo kombinaci hladké kukuřičné a celozrnné pšeničné.
  • Pokud nemáte čerstvé ovoce, můžete použít i mražené ovoce.
  • Na náplň můžete použít jakékoliv ingredience, které máte rádi – čokoládové pecičky nebo kousky čokolády, na kostky nakrájené ovoce (jablka, hrušky, broskve aj.), rozinky, strouhaný kokos a ochutit kořením dle chuti (perníkové, kakao, vanilka, skořice) aj.
  • Pokud nemáte rostlinné mléko, použijte vodu nebo mošt. Nebo si ho vyrobte rozmícháním lžíce sušeného rostlinného mléka (pozor ale na složení) v teplé vodě.

Děti

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o pečené moučné jídlo, dáváme dětem cca od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Výborné a rychlé. 😋

Klub

Tak jsem také zkusila perfektni recept 👍2,5 letemu vnoučkovi moooc chutnali 🙈

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...
8
39

Jablečný linecký koláč

Zbyla vám doma nějaká jablíčka? Vyzkoušejte tento výborný domácí linecký koláč s posypkou od naší čtenářky Lucky. Neobsahuje žádný cukr ani laktózu.

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.