Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mouky a vajec.

Ingredience
na vyšší plech
  • 1,5 kg dýně (stačí obyčejná velká)
  • 1 bio citrón
  • 1 litr vody
  • 350 g špaldové mouky
  • 300 g kukuřičné mouky
  • 200 g rozinek
  • 6 lžic oleje
  • 8 lžic ovocenky (nebo jiný ovocný koncentrát)
  • 2 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů (ne vrchovaté)
  • 1/2 lžičky vanilky
  • špetka soli

Jak připravit dýňový moučník

  1. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  2. Citron ostrouháme na struhadle ze všech stran, kůru schováme, pak vyždímáme šťávu.
  3. Do mixéru dáme na kostky pokrájenou omytou dýni i se slupkou, přidáme vodu a rozmixujeme do hladkého pyré.
  4. Do mísy nasypeme mouky, přidáme špetku soli, kypřící prášek a promícháme.
  5. Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi, přidáme ovocenku, šťávu a kúru z bio citrónu, rozinky a vanilku.
  6. Všechno pořádně vařečkou promícháme.
  7. Plech vymastíme olejem a vysypeme moukou.
  8. Těsto do něj nalijeme a pečeme cca 1,5 hodiny, dokud nezezlátne.
  9. Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
  10. Necháme vychladnout a můžeme krájet.
  11. Můžeme „pocukrovat“ sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.

Praktické

  • Do buchty dávám ty velké české dýně, které nám na polévky, pečení apod. nechutnají, zatímco hokkaida si šetřím. Do receptu ale můžete dát jakoukoli dýni máte po ruce, její chuť tu není tak důležitá, nahrazuje část mouky a dělá vláčný dojem.
  • Pokud máte mixér s menším obsahem, rozmixujete dýni po částech vždy s trochou vody z celkového množství.
  • Pokud nemáte mixér, můžete dýni nastrouhat a množství vody a mouky uzpůsobit tak, aby výsledné těsto bylo téměř jako na litý koláč.
  • Pro nás je buchta sladká akorát, začátečníci zvyklí na hodně sladké konveční dezerty by si měli přidat rozinek nebo ovocenky.
  • Pokud by na vás byla po upečení stále málo sladká, polijte si ji polevou například karobovou, namažte marmeládou nebo polijte rostlinným sladidlem (slad, sirup).
  • Tato buchta není jako ta klasická z bílé mouky a bílků – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
  • Buchtu jsem pekla poměrně dlouho, pokud by se dalo méně vody, možná by se doba zkrátila, můžete to vyzkoušet.

Obměna

  • Pokud nemáte kukuřičnou mouku, můžete použít jen špaldovou.
  • Pro bezlepkovou verzi naopak zase směs bezlepkových mouk jako je jáhlová, kukuřičná a rýžová.
  • Místo ovocenky můžete použít obilný slad nebo sirup.
  • Bio citrón můžete nahradit sušenou kúrou nebo esenciálním olejem.
  • Vanilku můžete dát ve formě prášku, vyškrábnout lusk nebo použít esenciální olej (pozor na umělá aromata).
  • Místo vanilky a citrónu můžete dát koření (například perníkové), těsto obarvit karobem apod.
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná buchta sladší.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku. Pokud však menší dítě dostává běžně kupované pečivo, piškoty, sušenky apod., můžete mu bez obav nabídnout tuto zdravější variantu i v nižším věku.

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...
  1. Tak nevím čím to bylo, pekla jsem ji o víkendu a letěla celá do koše. Postupovala jsem přesně podle receptu, i stejné mouky jsem použila. Po 3! hodinách pečení byla svrchu spálená a vevnitř stále mazlavá až téměř tekutá. Za mě ne. Příště radši vyzkoušený dýňový perník

    • Těžko říct, Katko, já ji dělám pravidelně a dávám i návštěvám, zatím boduje. Ale je fakt mokrá, není to suchý moučný moučník jako třeba piškot. Je právě příjemně vláčná a to nám na ní chutná. 3 hodiny bylo určitě moc.

  2. No,za mě tedy také ne.Uvnitř kaše,napovrchu tvrdé .Chuť bohužel nic moc.Škoda drahých surovin i elektriky.Druhý pokus určitě ne.Ale všem,co to chutná,dobrou chuť.

    • Tak my ji jedeme už asi po osmé, protože máme letos hodně dýní a nemůžeme se nabažit. Někdy na ní dám polevu, jindy nechám jak je.

    • Jasně, není problém Lucko, klidně oslad sladem nebo sirupem. Ovocenka je koncentrovaná ovocná štáva a tak dodá vyloženě ovocnou chuť, ale tonení podmínka. Na to tam máme ten citrón ;-)

  3. Tak jsem ji též vyzkoušela, v bezlepkové verzi. ( Pohanková , rýžová mouka) , dýně jsem měla jen zbytek dýně, přidala jsem tedy strouhaná jablka. A bylo třeba hodně jableč moštu . Ten byl stejně místo sladěnky Buchta se povedla. Pečící doba asi 1,5 hod . Na povrchu kůrčička , vevnitř jak je popsáno, hutná.

  4. 1 lžika vanilky – co to prosím je? Znám vanilku jen jako lusk, který se zpracovává různě – dřeň či lusk vařením a následně umístěním do cukru, ale jednak jsem toho snad nikdy neměla lžičku, jednak tady zcela určitě nepíšete o cukru – je to pravděpodobně vanilka v podobě, kterou zatím neznám. Nevedete mě, prosím?

    • Jasně, je to vanilka prodávaná nasušená jako prášek (takový vlhčí, je to prostě obsah toho lusku), kupuju v bio kvalitě ve stejné krabičce jako koření, tedy Sonnentor. Není vůbec problém použít lusk či poctivý vanilkový extrakt. Lžička je asi zbytečně moc s ohledem na cenu, může se dát na špičku nože, je hodně aromatická, upravím to.

  5. Já se nejdřív trošku bála, použila jsem hokaido a bylo to hodne oranzove a uz od pohledu hodne dynove :-D Ale nakonec jsem si fakt hodne pochutnavala. Ten citron je tam podle me fakt hode zasadni. Super. :-)

    • Tak to mám radost, že chutnalo navzdory barvě :-)) Jo jo, citrón je tam klíčový. Díky Ivano za zprávu!

  6. Ráda bych tuto buchtu zkusila, ovšem jsem cukrovkář a nevím čím ji osladit. Sladila jsem přestala používat kvůli škodlivosti. Naučila jsem se pít vše hořké. Ale s tou buchtou nevím…co tam dát, aby to neškodilo tělu, ale ani mé cukrovce?

    • Kattynko, při cukrovce je skvělé sladit obilným sladem nebo sirupem (ječným, pšeničným, rýžovým, kukuřičným). Cukrovku naše strava pomáhá léčit, takže není potřeba se obávat. Cukr se dostane hezky do normy, pokud se tedy nebudete zdravými dezerty přejídat. Pít hořké nápoje je super, to vám schvaluji, ale sladkého dezertu se nebojte, je vás tu celá řada a nikomu se nepřitížilo, naopak cukry se srovnávají ;-)

  7. Evi, musím Vám napsat, tímto dezertem jsem způsobila nadšení u svého muže. řekl doslova: tohle bys mohla prodávat. a to on teda zbuhdarma nechválí. včera jsem upekla buchtu podruhé, verze opět bez lepku z pohankové a rýžové mouky půl na půl. myslím, že ta super chut a vůně je výsledek kombinace dýně a citronu, já vždycky dávala do dynového koláče skořici, hřebíček a zázvor a to mi až tak dobré nepřišlo, ale s citronem je to podle mé chuti pecka. jinak jsem dala citrony dva a víc rozinek a trošku sladu na doslazení, aby mi to rodina nereklamovala jako moc kyselé. a povedlo se náramně. ještě jednou díky

    • No tak to je vážně pocta, to moc děkuji za zprávu! Mám radost, že i muž to ocenil, u nás tedy taky bodovala a mám za úkol udělat zase, tak budu zkoušet tu vaši variantu mouk.

  8. Dobrý deň, ak chcem urobiť bezlepkovú verziu, čím môžem v receptoch naradiť špaldovú múku. Nie len v tomto recepte ale všeobecne. Máte veľa super receptov len ich často potrebujem dať do bezlepkovej verzie. ďakujem :)

  9. před chvilkou jsem ji upekla, v bezlepkové verzi. je výborná, mizí rychlostí blesku. ovocenku nevedu, takže jsem sladila dobrosladem který mi chutově nejvíc vyhovuje. a to je jedné mě mrzí, že mám buchtu nahnědlou a ne tak hezky žlutou jako vy. tak příště třeba s rýžovým sirupem

    • A jaké jste dala mouky? Taky jsem ji chtěla udělat bezlepkovou, ale spěchala jsem, tak nebyl čas namlít mouky. Budu rád za bezlepkovou verzi pro celiaky a ušetříte mi další případně pokažené pokusy :-)

      • „případné pokažené pokusy“ mně pobavily, u nás se to s prominutím sežere, i kdyby se to mělo z plechu vyjídat lžičkou :-) Nevím, jestli ten můj pokus můžeme brát jako bernou minci, recept jsem si trochu upravovala (jako vždy), tak to tady nechci vydávat za zaručeně povedenou variantu této buchty. měla jsem směs pohankové a kukuřičné, ale bylo to ve výsledku trošku mazlavější. raději používám směs pohanková a rýžová, ta mi vyhovuje asi nejvíce.

        • To u nás taky jen tak něco neskončí na kompostě :-))) Všechno se spotřebuje, přesně – když to nejde ukrojit, vyndej to lžičkou, to je moje heslo :-)

  10. Ahoj Evi, tak dneska s Mončí upečeme, vypadá luxusně, mám teda jenom hokaido, ale říznu jí s mrkví :-), snad to neva a zkusím jenom z bezlepkových mouk. Dám pak na FB, jak se podařilo… :-)

    • Hokkaido bude ještě lepší,Evi, já měla tu velkou, co jsem ji chtěla. A bezlepkovou verzi moc ráda dopíšu pro celiaki, měla jsem ji v plánu na další kolo, ale zatím jsem se k tomu nedostala, tak budu ráda za tvoji kombinaci.

    • Nakonec jsem pekla až dnes dopoledne, ale mně se bohužel moc nepovedlo, dala jsem místo té špaldové 150 g rýžové, 150 g jizerky a 50 g pohankové. Vyrábím se s rychlou karobou polevou, v té mám samou hroudu, takže jsem cedila přes sítko :-) no každý den není posvícení :-). Taky jsem dala 4 lžíce koncentrátu a 6 lžic agáve sirupu, protože už jsem šťávu neměla a pro mě stejně málo sladké. Ale Evi, čemu jsem se smála, co toho těsta bylo. To je jak pro celou armádu. Píšeš na jednu bábovku a já bych z něho udělala asi tři. Lila jsem teda do menšího pekáčku, a půlka mi ještě zbyla, tak asi vyrobím ještě muffiny. Jinak i po 2 hodinách pečení z toho byla kaše, jen kůrčička na povrchu, ale jak to teď vystydlo, tak už celkem drží tvar a dá se to :-)..no sníme ji, ale příště vyzkouším něco jinčího :-)

      • No jo, zase bude úplněk, už tu čtu několikátý komentář, že se ženským nedařilo něco, co je prověřené a zaručené :-) U nás tedy buchta měla velký úspěch a se sladkostí byli všichni spokojení, což mě překvapilo, protože jsem se bála, že jim to přijde málo. Ale chutnalo i sousedům, co nejsou zvyklí. No, s tím slazením musí asi každý podle sebe. Zkus to příště s tou špaldovou moukou, to chutná jako klasická buchta, jen to není tak suché.

  11. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečené tempeh prsty v těstíčku
Další článekNení dýně jako dýně! Poradíme, jak kterou dýni použít v kuchyni