Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mouky a vajec.
Ingredience
na vyšší plech
  • 1,5 kg dýně (stačí obyčejná velká)
  • 1 bio citrón
  • 1 litr vody
  • 350 g špaldové mouky
  • 300 g kukuřičné mouky
  • 200 g rozinek
  • 6 lžic oleje
  • 8 lžic ovocenky (nebo jiný ovocný koncentrát)
  • 2 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů (ne vrchovaté)
  • 1 lžička vanilky
  • špetka soli

Jak připravit dýňový moučník

  1. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  2. Citron ostrouháme na struhadle ze všech stran, kůru schováme, pak vyždímáme šťávu.
  3. Do mixéru dáme na kostky pokrájenou omytou dýni i se slupkou, přidáme vodu a rozmixujeme do hladkého pyré.
  4. Do mísy nasypeme mouky, přidáme špetku soli, kypřící prášek a promícháme.
  5. Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi, přidáme ovocenku, šťávu a kúru z bio citrónu, rozinky a vanilku.
  6. Všechno pořádně vařečkou promícháme.
  7. Plech vymastíme olejem a vysypeme moukou.
  8. Těsto do něj nalijeme a pečeme cca 1,5 hodiny, dokud nezezlátne.
  9. Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
  10. Necháme vychladnout a můžeme krájet.
  11. Můžeme “pocukrovat” sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.

Praktické

  • Do buchty dávám ty velké české dýně, které nám na polévky, pečení apod. nechutnají, zatímco hokkaida si šetřím. Do receptu ale můžete dát jakoukoli dýni máte po ruce, její chuť tu není tak důležitá, nahrazuje část mouky a dělá vláčný dojem.
  • Pokud máte mixér s menším obsahem, rozmixujete dýni po částech vždy s trochou vody z celkového množství.
  • Pokud nemáte mixér, můžete dýni nastrouhat a množství vody a mouky uzpůsobit tak, aby výsledné těsto bylo téměř jako na litý koláč.
  • Pro nás je buchta sladká akorát, začátečníci zvyklí na hodně sladké konveční dezerty by si měli přidat rozinek nebo ovocenky.
  • Pokud by na vás byla po upečení stále málo sladká, polijte si ji polevou například karobovou, namažte marmeládou nebo polijte rostlinným sladidlem (slad, sirup).
  • Tato buchta není jako ta klasická z bílé mouky a bílků – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
  • Buchtu jsem pekla poměrně dlouho, pokud by se dalo méně vody, možná by se doba zkrátila, můžete to vyzkoušet.

Obměna

  • Pokud nemáte kukuřičnou mouku, můžete použít jen špaldovou.
  • Pro bezlepkovou verzi naopak zase směs bezlepkových mouk jako je jáhlová, kukuřičná a rýžová.
  • Místo ovocenky můžete použít obilný slad nebo sirup.
  • Bio citrón můžete nahradit sušenou kúrou nebo esenciálním olejem.
  • Vanilku můžete dát ve formě prášku, vyškrábnout lusk nebo použít esenciální olej (pozor na umělá aromata).
  • Místo vanilky a citrónu můžete dát koření (například perníkové), těsto obarvit karobem apod.
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná buchta sladší.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku. Pokud však menší dítě dostává běžně kupované pečivo, piškoty, sušenky apod., můžete mu bez obav nabídnout tuto zdravější variantu i v nižším věku.

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý deň, ak chcem urobiť bezlepkovú verziu, čím môžem v receptoch naradiť špaldovú múku. Nie len v tomto recepte ale všeobecne. Máte veľa super receptov len ich často potrebujem dať do bezlepkovej verzie. ďakujem 🙂

  2. před chvilkou jsem ji upekla, v bezlepkové verzi. je výborná, mizí rychlostí blesku. ovocenku nevedu, takže jsem sladila dobrosladem který mi chutově nejvíc vyhovuje. a to je jedné mě mrzí, že mám buchtu nahnědlou a ne tak hezky žlutou jako vy. tak příště třeba s rýžovým sirupem

    • A jaké jste dala mouky? Taky jsem ji chtěla udělat bezlepkovou, ale spěchala jsem, tak nebyl čas namlít mouky. Budu rád za bezlepkovou verzi pro celiaky a ušetříte mi další případně pokažené pokusy 🙂

      • “případné pokažené pokusy” mně pobavily, u nás se to s prominutím sežere, i kdyby se to mělo z plechu vyjídat lžičkou 🙂 Nevím, jestli ten můj pokus můžeme brát jako bernou minci, recept jsem si trochu upravovala (jako vždy), tak to tady nechci vydávat za zaručeně povedenou variantu této buchty. měla jsem směs pohankové a kukuřičné, ale bylo to ve výsledku trošku mazlavější. raději používám směs pohanková a rýžová, ta mi vyhovuje asi nejvíce.

        • To u nás taky jen tak něco neskončí na kompostě :-))) Všechno se spotřebuje, přesně – když to nejde ukrojit, vyndej to lžičkou, to je moje heslo 🙂

  3. Ahoj Evi, tak dneska s Mončí upečeme, vypadá luxusně, mám teda jenom hokaido, ale říznu jí s mrkví :-), snad to neva a zkusím jenom z bezlepkových mouk. Dám pak na FB, jak se podařilo… 🙂

    • Hokkaido bude ještě lepší,Evi, já měla tu velkou, co jsem ji chtěla. A bezlepkovou verzi moc ráda dopíšu pro celiaki, měla jsem ji v plánu na další kolo, ale zatím jsem se k tomu nedostala, tak budu ráda za tvoji kombinaci.

    • Nakonec jsem pekla až dnes dopoledne, ale mně se bohužel moc nepovedlo, dala jsem místo té špaldové 150 g rýžové, 150 g jizerky a 50 g pohankové. Vyrábím se s rychlou karobou polevou, v té mám samou hroudu, takže jsem cedila přes sítko 🙂 no každý den není posvícení :-). Taky jsem dala 4 lžíce koncentrátu a 6 lžic agáve sirupu, protože už jsem šťávu neměla a pro mě stejně málo sladké. Ale Evi, čemu jsem se smála, co toho těsta bylo. To je jak pro celou armádu. Píšeš na jednu bábovku a já bych z něho udělala asi tři. Lila jsem teda do menšího pekáčku, a půlka mi ještě zbyla, tak asi vyrobím ještě muffiny. Jinak i po 2 hodinách pečení z toho byla kaše, jen kůrčička na povrchu, ale jak to teď vystydlo, tak už celkem drží tvar a dá se to :-)..no sníme ji, ale příště vyzkouším něco jinčího 🙂

      • No jo, zase bude úplněk, už tu čtu několikátý komentář, že se ženským nedařilo něco, co je prověřené a zaručené 🙂 U nás tedy buchta měla velký úspěch a se sladkostí byli všichni spokojení, což mě překvapilo, protože jsem se bála, že jim to přijde málo. Ale chutnalo i sousedům, co nejsou zvyklí. No, s tím slazením musí asi každý podle sebe. Zkus to příště s tou špaldovou moukou, to chutná jako klasická buchta, jen to není tak suché.

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČočkovo-kamutová sekaná
Další článekNeštovice, spalničky, spála – Bát se nebo ne?