- 2 menší cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce ne příliš ostré hořčice
- 1-2 lžíce rajského protlaku/pasty
- 1 velký stroužek česneku
- 170 g uvařené hnědé čočky
- 0,5-1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
- sůl
- (případně 1/4 uzeného tofu nebo tempehu)
Jak připravit čočku po Bostonsku
- Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli se špetkou soli.
- Pokud používáme, přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh nebo tofu (v tradičním receptu je uzené maso), hořčici, protlak, utřený česnek a podlijeme 4 lžícemi vývaru z čočky nebo vody.
- Vše 10 minut dusíme.
- Uvařenou čočku smícháme se směsí a dochutíme sojovou omáčkou.
- Můžeme podávat.
- Pokud ale chceme podávat slavnostnější verzi tohoto jídla, tak si vymastíme pekáček a směs do ní vyklopíme. Posypeme strouhaným uzeným (nebo natural, jestli máte rádi) tofu nebo tempehem. Pečeme v troubě při 180 °C asi 15 minut.
- Podáváme s kváskovým chlebem nebo jakoukoliv obilovinou. Na talíř také přidáme napařenou zeleninu a čerstvý salát.
Obměna
- Tofu nebo tempeh místo uzeného můžete v receptu vynechat, jídlo je moc dobré i tak.
- Pokud chcete slavnostnější verzi, směs zapečte v troubě posypanou uzeným tofu nebo tempehem (případně rostlinným sýrem). Výborná je ale i nezapečená!
- Pokud nemáte rajský protlak, můžete ho nahradit i menším rajčátkem.
- Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku a uzený tempeh nebo tofu vynechejte (můžete místo něj použít natural verzi marinovanou v tamari omáčce).
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Super
Tento recept mi byl inspirací. Měla jsem uvařenou čočku. Osmahla cibuli, přidala kousek cukety, řapíkatý celer a mrkev. Trochu červené kari pasty, trochu mleté papriky, trochu kari, sojovku, nakonec umeocet. A jak píše ro,janina – mám chuť to uvařit hned znovu :-)