Jestli vás už nebaví čočka na kyselo a nevíte, co jiného s hnědou čočkou vymyslet, zkuste tento recept. Čočku po Bostonsku můžete podávat tradičně s kváskovým chlebem, anebo jakoukoliv obilovinou.
Ingredience
2 porce
  • 2 menší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce ne příliš ostré hořčice
  • 1-2 lžíce rajského protlaku/pasty
  • 1 velký stroužek česneku
  • 170 g uvařené hnědé čočky
  • 0,5-1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • sůl
  • (případně 1/4 uzeného tofu nebo tempehu)

Jak připravit čočku po Bostonsku

  1. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli se špetkou soli.
  2. Pokud používáme, přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh nebo tofu (v tradičním receptu je uzené maso), hořčici, protlak, utřený česnek a podlijeme 4 lžícemi vývaru z čočky nebo vody.
  3. Vše 10 minut dusíme.
  4. Uvařenou čočku smícháme se směsí a dochutíme sojovou omáčkou.
  5. Můžeme podávat.
  6. Pokud ale chceme podávat slavnostnější verzi tohoto jídla, tak si vymastíme pekáček a směs do ní vyklopíme. Posypeme strouhaným uzeným (nebo natural, jestli máte rádi) tofu nebo tempehem. Pečeme v troubě při 180 °C asi 15 minut.
  7. Podáváme s kváskovým chlebem nebo jakoukoliv obilovinou. Na talíř také přidáme napařenou zeleninu a čerstvý salát.

Praktické

  • Tofu nebo tempeh místo uzeného můžete v receptu vynechat, jídlo je moc dobré i tak.
  • Pokud chcete slavnostnější verzi, směs zapečte v troubě posypanou uzeným tofu nebo tempehem (případně rostlinným sýrem). Výborná je ale i nezapečená!
  • Pokud nemáte rajský protlak, můžete ho nahradit i menším rajčátkem.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku a uzený tempeh nebo tofu vynechejte (můžete místo něj použít natural verzi marinovanou v tamari omáčce).

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.