Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Česnekový krém z žampiónů a topinambur

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Delikátní česnečka s vůní žampiónů je lahodná a krémová i bez smetany. Tuhle slavnostní polévku servírujeme rádi hostům, kteří vůbec netuší, z čeho se ten lahodný krém připravuje.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 cibule
  • topinambury (cca 350 g)
  • žampióny (cca 150 g)
  • 5 stroužků česneku
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
  • 1/2 lžičky mleté hořčice (nemusí být)
  • umeocet
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • mikrogreens na posypku

Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě ...

Jak připravit krémovou polévku z topinambur a žampiónů

  1. Omyjeme kartáčkem topinambury (neloupeme), očistíme žampióny a oloupeme česnek a cibuli.
  2. Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky s větší špetkou soli.
  3. Přidáme na větší kousky pokrájené topinambury a žampiony.
  4. Přidáme bobkový list a koření, zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesáhl zeleninu.
  5. Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10 minut do změknutí zeleniny.
  6. Polévku vypneme, přidáme česnek, trošičku (cca 0,5 – 1 lžíci) umeocta a rozmixujeme.
  7. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  8. Podáváme zdobené čerstvými bylinkami, klíčky nebo mikrogreens. My jsme dali brokolici.

Praktické

  • Umeocet dává polévce říz, ale pozor, je slaný a kyselý, dávejte ho po troškách.
  • Pokud chceme výrazně česnekovou chuť, tak česnek dáváme až na konec. Pokud nám česnek dělá problémy, uvaříme ho spolu se zeleninou, aby byl jemnější a nedráždil.
  • Polévku také můžeme připravit v dietnější verzi bez cibulového základu – do vývaru dáme vařit zeleninu a žampióny bez předchozího restování cibule.
  • Vývaru dáme zpočátku raději méně a podle potřeby dolijeme.

Obměna

  • Koření můžeme vynechat nebo vyměnit podle toho, co máme rádi.
  • Můžeme krém zjemnit přidáním rostlinné smetany (stačí 1 až 2 lžíce), ale sám o sobě už chutná velmi jemně a smetanově.
  • Místo topinambur můžeme použít tuřín, petržel, pastinák, taro brambor apod.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel a bylinek.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pokud vám dělá problém česnek, vyndejte z něj ten zelený střed a je po problému. Martin.

Mamka řekla že to chutná jako svíčková 😀 Neměla jsem topinambury, tak jsem dala batát a poslední dva větší krémové žampiony. Jednoduché a tak moc dobré 😋😋😋 Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Kari krémová polévka

Rychlá a výborná krémová kořeněná pikantní polévka.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová batátovo-mrkvová polévka

Jednoduchá polévka s minimem ingrediencí a rychle hotová. Úspěch zaručen!

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.