Zbyly vám kroupy a uvařená luštěnina? Zkuste toto kroupotto. Skvělý tip na rychlou, ale kompletní večeři nebo jídlo do práce.
Ingredience
1-2 porce

- uvařené ječné kroupy
- uvařené fazole
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- kus kapusty
- hrst kysaného zelí
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička mahá koření
- 1/2 lžičky červené papriky
- 1/2 lžičky uzené papriky (nebo dle chuti)
- 1 lžička pesta (z medvědího česneku, mangoldového, bazalkového nebo petrželkového, ale není nutné)
- 1 lžíce tahini
- k dochucení: sojová omáčka, sůl, ocet
Jak připravit rizoto z krup
- Na oleji orestujeme cibuli a česnek dozlatova s větší špetkou soli.
- Přidáme nakrájenou kapustu, fazole, zelí a vše orestujeme dozlatova.
- Okořeníme a vmícháme kroupy.
- Zalijeme troškou vody a podusíme do změknutí kapusty.
- Ochutíme sojovou omáčkou, pestem, rýžovým nebo jablečným octem a tahini dle chuti.
Praktické
- Toto jídlo je rychlovka, když máte uvařené i luštěniny i obiloviny. Je to skvělý tip na rychlou večeři nebo jídlo do práce a zároveň kompletní talíř. Pro doplnění ještě přidejte blanšírovanou nebo napařenou zeleninu, trošku salátu a pickles.
Obměna
- Místo fazolí můžete dát jinou uvařenou luštěninu (třeba celý hrách nebo cizrnu), anebo tofu či tempeh.
- Kapusta se dá nahradit hlávkovým zelím.
- I kroupy můžete zaměnit za jinou obilovinu.
- Pesto můžete vynechat.
- Tahini se dá nahradit například mandlovým máslem.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.
Občas se vracím k receptům, s kterými jsem začínal. Už jen kvůli možnosti přidat fotku :-) Skvělá a rychlá večeře, vše jsem si připravil při dopoledním vaření, no a pak už je to jízda :-)
Paráda, není nad přípravu 👍👍
V tomto receptu se všechny ty chutě spojí zajímavým způsobem. Velmi příjemně mě to překvapilo :-) Mahá koření jsem u nás v krámě nesehnal, tak došlo na pokus si ho vyrobit. 1/2 lžičky hořčičného semínka, 1/2 lžičky koriandru a 1 lžička kmínu, vše mleté.
Přesně tak ho můžeme dělat doma 👍
První pokud byl jen se solí a minimem koření, trochu jsem se těch kombinací bála a bylo to dobré. Mám ráda přirozené chutě potravin. Pak jsem si ale přečetla Váš komentář, který mě nalákal k novému pokusu se vším kořením. A panečku, to byla ňamina. Díky autorce receptu a díky i Vám, Jaroslave .
Nebát se koření je důležité, aby nám to chutnalo, Papričko 👍👍
Včera bylo k obědu, zvládla jsem ho uvařit i s bolavými zády a byla to velká dobrota, syn i manžel si pochvaloval, díky za tip.
Úspěch u chlapů vždycky potěší! Tak ať záda nebolí,Pájo!