Zbyly vám kroupy a uvařená luštěnina? Zkuste toto kroupotto. Skvělý tip na rychlou, ale kompletní večeři nebo jídlo do práce.

Ingredience
1-2 porce
  • uvařené ječné kroupy
  • uvařené fazole
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • kus kapusty
  • hrst kysaného zelí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička mahá koření
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky (nebo dle chuti)
  • 1 lžička pesta (z medvědího česneku, mangoldového, bazalkového nebo petrželkového, ale není nutné)
  • 1 lžíce tahini
  • k dochucení: sojová omáčka, sůl, ocet

Jak připravit rizoto z krup

  1. Na oleji orestujeme cibuli a česnek dozlatova s větší špetkou soli.
  2. Přidáme nakrájenou kapustu, fazole, zelí a vše orestujeme dozlatova.
  3. Okořeníme a vmícháme kroupy.
  4. Zalijeme troškou vody a podusíme do změknutí kapusty.
  5. Ochutíme sojovou omáčkou, pestem, rýžovým nebo jablečným octem a tahini dle chuti.

Praktické

  • Toto jídlo je rychlovka, když máte uvařené i luštěniny i obiloviny. Je to skvělý tip na rychlou večeři nebo jídlo do práce a zároveň kompletní talíř. Pro doplnění ještě přidejte blanšírovanou nebo napařenou zeleninu, trošku salátu a pickles.

Obměna

  • Místo fazolí můžete dát jinou uvařenou luštěninu (třeba celý hrách nebo cizrnu), anebo tofu či tempeh.
  • Kapusta se dá nahradit hlávkovým zelím.
  • I kroupy můžete zaměnit za jinou obilovinu.
  • Pesto můžete vynechat.
  • Tahini se dá nahradit například mandlovým máslem.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...
  1. V tomto receptu se všechny ty chutě spojí zajímavým způsobem. Velmi příjemně mě to překvapilo :-) Mahá koření jsem u nás v krámě nesehnal, tak došlo na pokus si ho vyrobit. 1/2 lžičky hořčičného semínka, 1/2 lžičky koriandru a 1 lžička kmínu, vše mleté.

    • První pokud byl jen se solí a minimem koření, trochu jsem se těch kombinací bála a bylo to dobré. Mám ráda přirozené chutě potravin. Pak jsem si ale přečetla Váš komentář, který mě nalákal k novému pokusu se vším kořením. A panečku, to byla ňamina. Díky autorce receptu a díky i Vám, Jaroslave .

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSušička nejen na ovoce – s exkluzivní slevou
Další článekDíky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!