Mangoldové pesto je snadné na výrobu a přidat do něj můžete nejrůznější semínka. Toto je výborná variace se slunečnicí.

Ingredience
pro 2 porce
  • 200 g mangoldu (cca 13 kusů bez řapíků)
  • 3 stroužky česneku
  • 120 g slunečnicových semínek
  • 4 g lístků bazalky (cca hrstička bez stonků)
  • 5 lžic olivového oleje + na zalití
  • 1/2 lžičky soli

Jak udělat pesto z mangoldu a slunečnicových semínek

  1. Omyjeme listy mangoldu, necháme oschnout a pokrájíme na menší kusy.
  2. Slunečnicová semínka proplácheme a opražíme na pánvičce až zavoní a začne zlátnout. Ale nespálit!
  3. V mixéru rozmixujeme nejprve mangold co nám mixer dovolí, pak přidáme ostatní ingredience.
  4. Olej přidáváme postupně podle hustoty, jakou máme rádi.
  5. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl nebo česnek.
  6. Pesto přendáme do skleničky a zalijte olejem, aby se nekazilo.
  7. Uchovávejte v lednici a během pár dnů spotřebujte, případně sterilujte 20 minut na 80°C.

Praktické

  • Chuť je podobná špenátu.
  • Čím víc bazalky a česneku, tím pikantnější chuť, vyzkoušejte a přidávejte.
  • Do pesta se obvykle dává citrón, ale do mangoldového ho nedávám a chutná mi to skvěle.
  • Sůl si dejte podle chuti. Nám stačí uvedené množství, pro většinu lidí je to málo.

Obměna

  • Do pesta můžete přidat i citrónovou šťávu (podle chuti 1 – 4 lžíce) a pepř.
  • Místo slunečnice můžete dát  kešu, piniová, dýňová nebo jiná semínka.
  • Hodí se také mandle nebo kombinace semínek a oříšků.
  • Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské „vajíčkové“ soli. Bude mít zase jinou chuť.
  • Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.

Kombinujeme

  • Pesto se nejvíce hodí k těstovinám, ale využijete ho i do zálivek na saláty, nebo namazat na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNapařovaná kvásková bábovka (bez lepku)
Další článekMlýnky a vločkovače Waldner