Mangoldové pesto je snadné na výrobu a přidat do něj můžete nejrůznější semínka. Toto je výborná variace se slunečnicí.

Ingredience
pro 2 porce
  • 200 g mangoldu (cca 13 kusů bez řapíků)
  • 3 stroužky česneku
  • 120 g slunečnicových semínek
  • 4 g lístků bazalky (cca hrstička bez stonků)
  • 5 lžic olivového oleje + na zalití
  • 1/2 lžičky soli

Jak udělat pesto z mangoldu a slunečnicových semínek

  1. Omyjeme listy mangoldu, necháme oschnout a pokrájíme na menší kusy.
  2. Slunečnicová semínka proplácheme a opražíme na pánvičce až zavoní a začne zlátnout. Ale nespálit!
  3. V mixéru rozmixujeme nejprve mangold co nám mixer dovolí, pak přidáme ostatní ingredience.
  4. Olej přidáváme postupně podle hustoty, jakou máme rádi.
  5. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl nebo česnek.
  6. Pesto přendáme do skleničky a zalijte olejem, aby se nekazilo.
  7. Uchovávejte v lednici a během pár dnů spotřebujte, případně sterilujte 20 minut na 80°C.

Praktické

  • Chuť je podobná špenátu.
  • Čím víc bazalky a česneku, tím pikantnější chuť, vyzkoušejte a přidávejte.
  • Do pesta se obvykle dává citrón, ale do mangoldového ho nedávám a chutná mi to skvěle.
  • Sůl si dejte podle chuti. Nám stačí uvedené množství, pro většinu lidí je to málo.

Obměna

  • Do pesta můžete přidat i citrónovou šťávu (podle chuti 1 – 4 lžíce) a pepř.
  • Místo slunečnice můžete dát  kešu, piniová, dýňová nebo jiná semínka.
  • Hodí se také mandle nebo kombinace semínek a oříšků.
  • Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské „vajíčkové“ soli. Bude mít zase jinou chuť.
  • Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.

Kombinujeme

  • Pesto se nejvíce hodí k těstovinám, ale využijete ho i do zálivek na saláty, nebo namazat na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNapařovaná kvásková bábovka (bez lepku)
Další článekMlýnky a vločkovače Waldner