Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Ostružinový nepečený dort (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Tenhle lehounký osvěžující dortík je snadný na přípravu a chutná i těm, co jsou zvyklí na klasiku. Je perfektní do horkých dnů, snadno s ním zaženete chuť na zmrzlinu.

Ingredience
Na korpus:
  • 150 g datlí
  • 150 g mandlí
  • 25 ml vody
  • špetka soli
Na kokosovou vrstvu:
  • 400 ml kokosového mléka
  • lžíce agaru (ne vrchovatá)
  • 100 až 200 ml rýžového sirupu (podle chuti)
  • špetka soli
Na ostružinovou vrstvu:
  • 500 g ostružin
  • 50 ml vody
  • špetka soli
  • lžíce agaru (ne vrchovatá)
  • špetka soli

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak připravit nepečený ovocný dortík bez cukru

  1. Dáme vařit kokosové mléko s agarem, sirupem a špetkou soli. Povaříme minutu a vypneme.
  2. Do dortové formy vložíme pečící papír.
  3. Rozmixujeme mandle téměř na mouku, datle rozmixujeme pak s vodou na pastu. Pokud máme výkonný mixér, můžeme datle a mandle rozmixovat naráz a na závěr přidat mouku.
  4. Z těstíčka, které po spojení datlí a mandlí s vodou vznikne, uděláme korpus, který namačkáme do dortové formy.
  5. Na korpus nalijeme kokosovou vrstvu, kterou jsme začínali a dáme vychladit, aby ztuhla.
  6. Pro přípravu ovocné vrstvy přivedeme v hrnci k varu vodu se špetku soli a agarem.
  7. Minutku povaříme a přidáme do hrnce větší část ostružin. Prohřejeme a rozmixujeme.
  8. Když je kokosová vrstva dostatečně tuhá, nalijeme opatrně ostružinovou.
  9. Vršek ozdobíme čerstvými ostružinami, které jsme nerozmixovali.
  10. Dáme do lednice na několik hodin ztuhnout, aby se dort dal dobře krájet.

 

Praktické

  • Pokud nemáte silný mixér, rozmixujte si mandle a datle zvlášť. Datle předem namočte, aby šly lépe rozmixovat. Pak nebude potřeba přidávat do korpusu vodu, protože datle už budou mokré dost.
  • Agar tuhne až po úplném vychlazení, nelekejte se tedy, že na korpus lijete “vodu”. Skutečně ztuhne. Můžete si to vyzkoušet tak, že dáte na talířek trochu kokosové/ostružinové vrstvy a dáte do ledničky na minutu ztuhnout. Pokud by netuhla, bude potřeba agar přidat a znovu povařit, aby se aktivoval.

Obměna

  • Místo kokosového mléka můžete použít jiné rostlinné. Pokud nemáte domácí, můžete použít kupované. Výhoda kokosového je, že je hutné a chutné samo o sobě.
  • Místo rýžového sirupu můžete použít slad, pokud nemáte problém s lepkem, je to zdravější alternativa, ale vrstva bude tmavší.
  • Do kokosové vrstvy můžete přidat citrónovou kúru, vanilku, strouhaný kokos apod.
  • Místo ostružin můžete použít jakékoli jiné ovoce, viz dezerty od Jindry (jablečno-rakytníkový dortík, jahodový dortík, nepečená bábovka a další)

Děti

  • Dortík je vhodný pro děti od 1,5 roku, může se podávat i jako dort k prvním narozeninám, pokud připadají na léto.
  • Pokud menším dětem dáváte běžně kupované sladkosti s cukrem, z mouky, s mlékem apod., pak jim i tento můžete dát bez obav ve stejnou dobu.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Vynikající dobrota 😋😋😋 škoda že už léto končí…😉

Jaroslav Hlávka
18. 8. 2022

Po delší době testuji nový dort, místo ostružin tam jsou jahody. Dort je opravdu velmi sladký, takže uspokojí asi každého 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.
klub
6
39

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Nepečený kokosový dortík s jablečno-rakytníkovým agarem

Rychlý a výborný dortík na oslavu (i dětskou) nebo jen tak jako sladké osvěžení na svačinku.

Panna cotta s třešňovým želé

Čas třešní a čerstvých dezertů. Takže Panna cotta s třešněmi pro naše lahodné občerstvení. Jednoduchá a rychlá. Výsledek nezklame. Čerstvé třešně, želé s k...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Jablečné mousse se skořicí

Jednoduché, rychlé, bez cukru a vajec, přitom krásně sladké. Ve chvíli, kdy je chuť na něco sladkého, máte tento osvěžující dezert hned po ruce. Příprava j...