Tenhle lehounký osvěžující dortík je snadný na přípravu a chutná i těm, co jsou zvyklí na klasiku. Je perfektní do horkých dnů, snadno s ním zaženete chuť na zmrzlinu.

Ingredience

Na korpus:

  • 150 g datlí
  • 150 g mandlí
  • 25 ml vody
  • špetka soli

Na kokosovou vrstvu:

  • 400 ml kokosového mléka
  • lžíce agaru (ne vrchovatá)
  • 100 až 200 ml rýžového sirupu (podle chuti)
  • špetka soli

Na ostružinovou vrstvu:

  • 500 g ostružin
  • 50 ml vody
  • špetka soli
  • lžíce agaru (ne vrchovatá)
  • špetka soli

Jak připravit nepečený ovocný dortík bez cukru

  1. Dáme vařit kokosové mléko s agarem, sirupem a špetkou soli. Povaříme minutu a vypneme.
  2. Do dortové formy vložíme pečící papír.
  3. Rozmixujeme mandle téměř na mouku, datle rozmixujeme pak s vodou na pastu. Pokud máme výkonný mixér, můžeme datle a mandle rozmixovat naráz a na závěr přidat mouku.
  4. Z těstíčka, které po spojení datlí a mandlí s vodou vznikne, uděláme korpus, který namačkáme do dortové formy.
  5. Na korpus nalijeme kokosovou vrstvu, kterou jsme začínali a dáme vychladit, aby ztuhla.
  6. Pro přípravu ovocné vrstvy přivedeme v hrnci k varu vodu se špetku soli a agarem.
  7. Minutku povaříme a přidáme do hrnce větší část ostružin. Prohřejeme a rozmixujeme.
  8. Když je kokosová vrstva dostatečně tuhá, nalijeme opatrně ostružinovou.
  9. Vršek ozdobíme čerstvými ostružinami, které jsme nerozmixovali.
  10. Dáme do lednice na několik hodin ztuhnout, aby se dort dal dobře krájet.

 

Praktické

  • Pokud nemáte silný mixér, rozmixujte si mandle a datle zvlášť. Datle předem namočte, aby šly lépe rozmixovat. Pak nebude potřeba přidávat do korpusu vodu, protože datle už budou mokré dost.
  • Agar tuhne až po úplném vychlazení, nelekejte se tedy, že na korpus lijete „vodu“. Skutečně ztuhne. Můžete si to vyzkoušet tak, že dáte na talířek trochu kokosové/ostružinové vrstvy a dáte do ledničky na minutu ztuhnout. Pokud by netuhla, bude potřeba agar přidat a znovu povařit, aby se aktivoval.

Obměna

  • Místo kokosového mléka můžete použít jiné rostlinné. Pokud nemáte domácí, můžete použít kupované. Výhoda kokosového je, že je hutné a chutné samo o sobě.
  • Místo rýžového sirupu můžete použít slad, pokud nemáte problém s lepkem, je to zdravější alternativa, ale vrstva bude tmavší.
  • Do kokosové vrstvy můžete přidat citrónovou kúru, vanilku, strouhaný kokos apod.
  • Místo ostružin můžete použít jakékoli jiné ovoce, viz dezerty od Jindry (jablečno-rakytníkový dortík, jahodový dortík, nepečená bábovka a další)

Děti

  • Dortík je vhodný pro děti od 1,5 roku, může se podávat i jako dort k prvním narozeninám, pokud připadají na léto.
  • Pokud menším dětem dáváte běžně kupované sladkosti s cukrem, z mouky, s mlékem apod., pak jim i tento můžete dát bez obav ve stejnou dobu.

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...
  1. Zítra jdu do něj…zkusím do korpusu přidat k mandlím ovesné vločky kvůli dcerce,aby to nebylo moc ořechové a místo datlí dám rozinky,bude to ok? Agar agar jsem nesehnala,jen želírovací hmotu v marketu ve složení je agar,nikoliv želatina tak snad to bude ono.

    • Není problém dát datle, jsou o dost sladší než rozinky, ani není problém nahradit oříšky. S želírovací hmotou nemám zkušenost, agar se koupí ve zdravé výživě coby prášek nebo vločky a to je tutovka.

  2. Bylo by možné místo datlí použít fíky? Popř. kde kupujete sušené ovoce, aby bylo kvalitní? Děkuji.

    • Spíš než fíky, které mají takové ty maličké pecičky, co by tam křupaly, bych dala rozinky.

  3. Dortík je vynikající! Děkuji za recept. Jen se mi teda stalo, ze pri revírování se mi ovocná vrstva od te kokosove oddelovala. Vypadalo to, jakoby se ty vrstvy vubec nespojily, jen na sobe lezely. Muze to byt tim, ze kokosova vrstva byla příliš tuhá nebo příliš studená, kdyz jsem lila vrstvu ovocnou?
    Jaká by mela být konzistence té prostřední vrstvy, kdyz jdu pridáat ovocnou? Uplne tuhá, nebo ne uplne..? A nebo jsem mela vetsi lžíci a bylo tam vic agaru, takže to bylo příliš zelatinove? Chci udělat hned jeste jeden, tak bych to ráda rozklíčovala.

    • Ta první vrstva musí být tuhá, jinak se promíchají. Což by taky nevadilo, ale nebyly by to takové proužky 🙂 Možná bylo agaru víc, on taky každý želíruje trochu jinak, tak se to někdy těžko odměřuje. Já dala ne úplně plnou lžíci.

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMakový koláč se švestkami
Další článekMražená versus čerstvá zelenina a ovoce. Víte, co je lepší?