Tenhle lehounký osvěžující dortík je snadný na přípravu a chutná i těm, co jsou zvyklí na klasiku. Je perfektní do horkých dnů, snadno s ním zaženete chuť na zmrzlinu.
Ingredience

Na korpus:

  • 150 g datlí
  • 150 g mandlí
  • 25 ml vody
  • špetka soli

Na kokosovou vrstvu:

  • 400 ml kokosového mléka
  • lžíce agaru (ne vrchovatá)
  • 100 až 200 ml rýžového sirupu (podle chuti)
  • špetka soli

Na ostružinovou vrstvu:

  • 500 g ostružin
  • 50 ml vody
  • špetka soli
  • lžíce agaru (ne vrchovatá)
  • špetka soli

Jak připravit nepečený ovocný dortík bez cukru

  1. Dáme vařit kokosové mléko s agarem, sirupem a špetkou soli. Povaříme minutu a vypneme.
  2. Do dortové formy vložíme pečící papír.
  3. Rozmixujeme mandle téměř na mouku, datle rozmixujeme pak s vodou na pastu. Pokud máme výkonný mixér, můžeme datle a mandle rozmixovat naráz a na závěr přidat mouku.
  4. Z těstíčka, které po spojení datlí a mandlí s vodou vznikne, uděláme korpus, který namačkáme do dortové formy.
  5. Na korpus nalijeme kokosovou vrstvu, kterou jsme začínali a dáme vychladit, aby ztuhla.
  6. Pro přípravu ovocné vrstvy přivedeme v hrnci k varu vodu se špetku soli a agarem.
  7. Minutku povaříme a přidáme do hrnce větší část ostružin. Prohřejeme a rozmixujeme.
  8. Když je kokosová vrstva dostatečně tuhá, nalijeme opatrně ostružinovou.
  9. Vršek ozdobíme čerstvými ostružinami, které jsme nerozmixovali.
  10. Dáme do lednice na několik hodin ztuhnout, aby se dort dal dobře krájet.

 

Praktické

  • Pokud nemáte silný mixér, rozmixujte si mandle a datle zvlášť. Datle předem namočte, aby šly lépe rozmixovat. Pak nebude potřeba přidávat do korpusu vodu, protože datle už budou mokré dost.
  • Agar tuhne až po úplném vychlazení, nelekejte se tedy, že na korpus lijete “vodu”. Skutečně ztuhne. Můžete si to vyzkoušet tak, že dáte na talířek trochu kokosové/ostružinové vrstvy a dáte do ledničky na minutu ztuhnout. Pokud by netuhla, bude potřeba agar přidat a znovu povařit, aby se aktivoval.

Obměna

  • Místo kokosového mléka můžete použít jiné rostlinné. Pokud nemáte domácí, můžete použít kupované. Výhoda kokosového je, že je hutné a chutné samo o sobě.
  • Místo rýžového sirupu můžete použít slad, pokud nemáte problém s lepkem, je to zdravější alternativa, ale vrstva bude tmavší.
  • Do kokosové vrstvy můžete přidat citrónovou kúru, vanilku, strouhaný kokos apod.
  • Místo ostružin můžete použít jakékoli jiné ovoce, viz dezerty od Jindry (jablečno-rakytníkový dortík, jahodový dortík, nepečená bábovka a další)

Děti

  • Dortík je vhodný pro děti od 1,5 roku, může se podávat i jako dort k prvním narozeninám, pokud připadají na léto.
  • Pokud menším dětem dáváte běžně kupované sladkosti s cukrem, z mouky, s mlékem apod., pak jim i tento můžete dát bez obav ve stejnou dobu.

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

  1. Bylo by možné místo datlí použít fíky? Popř. kde kupujete sušené ovoce, aby bylo kvalitní? Děkuji.

    • Spíš než fíky, které mají takové ty maličké pecičky, co by tam křupaly, bych dala rozinky.

  2. Dortík je vynikající! Děkuji za recept. Jen se mi teda stalo, ze pri revírování se mi ovocná vrstva od te kokosove oddelovala. Vypadalo to, jakoby se ty vrstvy vubec nespojily, jen na sobe lezely. Muze to byt tim, ze kokosova vrstva byla příliš tuhá nebo příliš studená, kdyz jsem lila vrstvu ovocnou?
    Jaká by mela být konzistence té prostřední vrstvy, kdyz jdu pridáat ovocnou? Uplne tuhá, nebo ne uplne..? A nebo jsem mela vetsi lžíci a bylo tam vic agaru, takže to bylo příliš zelatinove? Chci udělat hned jeste jeden, tak bych to ráda rozklíčovala.

    • Ta první vrstva musí být tuhá, jinak se promíchají. Což by taky nevadilo, ale nebyly by to takové proužky 🙂 Možná bylo agaru víc, on taky každý želíruje trochu jinak, tak se to někdy těžko odměřuje. Já dala ne úplně plnou lžíci.

  3. Jdu na to, ostružiny na zahrádce čekají. Chtěla jsem se jen zeptat, jestli je mandle potřeba loupat. Děkuji.

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMakový koláč se švestkami
Další článekMražená versus čerstvá zelenina a ovoce. Víte, co je lepší?