Tenhle lehounký osvěžující dortík je snadný na přípravu a chutná i těm, co jsou zvyklí na klasiku. Je perfektní do horkých dnů, snadno s ním zaženete chuť na zmrzlinu.

Ingredience

Na korpus:

  • 150 g datlí
  • 150 g mandlí
  • 25 ml vody
  • špetka soli

Na kokosovou vrstvu:

  • 400 ml kokosového mléka
  • lžíce agaru (ne vrchovatá)
  • 100 až 200 ml rýžového sirupu (podle chuti)
  • špetka soli

Na ostružinovou vrstvu:

  • 500 g ostružin
  • 50 ml vody
  • špetka soli
  • lžíce agaru (ne vrchovatá)
  • špetka soli

Jak připravit nepečený ovocný dortík bez cukru

  1. Dáme vařit kokosové mléko s agarem, sirupem a špetkou soli. Povaříme minutu a vypneme.
  2. Do dortové formy vložíme pečící papír.
  3. Rozmixujeme mandle téměř na mouku, datle rozmixujeme pak s vodou na pastu. Pokud máme výkonný mixér, můžeme datle a mandle rozmixovat naráz a na závěr přidat mouku.
  4. Z těstíčka, které po spojení datlí a mandlí s vodou vznikne, uděláme korpus, který namačkáme do dortové formy.
  5. Na korpus nalijeme kokosovou vrstvu, kterou jsme začínali a dáme vychladit, aby ztuhla.
  6. Pro přípravu ovocné vrstvy přivedeme v hrnci k varu vodu se špetku soli a agarem.
  7. Minutku povaříme a přidáme do hrnce větší část ostružin. Prohřejeme a rozmixujeme.
  8. Když je kokosová vrstva dostatečně tuhá, nalijeme opatrně ostružinovou.
  9. Vršek ozdobíme čerstvými ostružinami, které jsme nerozmixovali.
  10. Dáme do lednice na několik hodin ztuhnout, aby se dort dal dobře krájet.

 

Praktické

  • Pokud nemáte silný mixér, rozmixujte si mandle a datle zvlášť. Datle předem namočte, aby šly lépe rozmixovat. Pak nebude potřeba přidávat do korpusu vodu, protože datle už budou mokré dost.
  • Agar tuhne až po úplném vychlazení, nelekejte se tedy, že na korpus lijete „vodu“. Skutečně ztuhne. Můžete si to vyzkoušet tak, že dáte na talířek trochu kokosové/ostružinové vrstvy a dáte do ledničky na minutu ztuhnout. Pokud by netuhla, bude potřeba agar přidat a znovu povařit, aby se aktivoval.

Obměna

  • Místo kokosového mléka můžete použít jiné rostlinné. Pokud nemáte domácí, můžete použít kupované. Výhoda kokosového je, že je hutné a chutné samo o sobě.
  • Místo rýžového sirupu můžete použít slad, pokud nemáte problém s lepkem, je to zdravější alternativa, ale vrstva bude tmavší.
  • Do kokosové vrstvy můžete přidat citrónovou kúru, vanilku, strouhaný kokos apod.
  • Místo ostružin můžete použít jakékoli jiné ovoce, viz dezerty od Jindry (jablečno-rakytníkový dortík, jahodový dortík, nepečená bábovka a další)

Děti

  • Dortík je vhodný pro děti od 1,5 roku, může se podávat i jako dort k prvním narozeninám, pokud připadají na léto.
  • Pokud menším dětem dáváte běžně kupované sladkosti s cukrem, z mouky, s mlékem apod., pak jim i tento můžete dát bez obav ve stejnou dobu.

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

  1. Bylo by možné místo datlí použít fíky? Popř. kde kupujete sušené ovoce, aby bylo kvalitní? Děkuji.

    • Spíš než fíky, které mají takové ty maličké pecičky, co by tam křupaly, bych dala rozinky.

  2. Dortík je vynikající! Děkuji za recept. Jen se mi teda stalo, ze pri revírování se mi ovocná vrstva od te kokosove oddelovala. Vypadalo to, jakoby se ty vrstvy vubec nespojily, jen na sobe lezely. Muze to byt tim, ze kokosova vrstva byla příliš tuhá nebo příliš studená, kdyz jsem lila vrstvu ovocnou?
    Jaká by mela být konzistence té prostřední vrstvy, kdyz jdu pridáat ovocnou? Uplne tuhá, nebo ne uplne..? A nebo jsem mela vetsi lžíci a bylo tam vic agaru, takže to bylo příliš zelatinove? Chci udělat hned jeste jeden, tak bych to ráda rozklíčovala.

    • Ta první vrstva musí být tuhá, jinak se promíchají. Což by taky nevadilo, ale nebyly by to takové proužky 🙂 Možná bylo agaru víc, on taky každý želíruje trochu jinak, tak se to někdy těžko odměřuje. Já dala ne úplně plnou lžíci.

  3. Jdu na to, ostružiny na zahrádce čekají. Chtěla jsem se jen zeptat, jestli je mandle potřeba loupat. Děkuji.

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMakový koláč se švestkami
Další článekMražená versus čerstvá zelenina a ovoce. Víte, co je lepší?