Kokosové mléko je lahodné. Navíc je chutným zdrojem cenných minerálů. Najdete v něm velkou část Mendělejovovy tabulky prvků. A rozhodně není potřeba utrácet velké peníze a popíjet kromě kokosu a vody ještě cukr a konzervanty jako ve většině těch z obchodu. Můžete si ho snadno vyrobit sami doma.

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • kokos a voda budou v poměru 1:3
  • pro začátek vyzkoušejte 200 g kokosu a 600 ml vody
  • dostanete přes půl litru kokosového mléka

Některé zdroje uvádějí, že hrnek kokosového mléka doplní čtvrtinu potřebné denní dávky železa, jiné, že je dobré na nervy, protože obsahuje hodně hořčíku. Když budete pátrat, zjistíte, že je v něm také bohatě zastoupen selen, zinek, měď, fosfor, vápník a vláknina.

Postup

  1. Sušený strouhaný kokos zalijeme trojnásobkem vody a necháme několik hodin namočený.
  2. Kokos s vodou několikrát promixujeme i s namáčecí vodou a necháme odpočinout.
  3. Po hodině můžeme zopakovat a opět párkrát promixovat, odpočinout, promixovat.
  4. Vzniklé mléko přecedíme přes velké jemné sítko do mísy či vyššího hrnce (aby mělo mléko kam odtékat). Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovaný koko tak dlouho, až zbude suchá drť.
  5. Kdo chce mléko zcela beze zbytků, může proces cezení zopakovat několikrát, případně použít plátýnko.

Použití

  • Jako výborná alternativa ke klasickému mléku – je lahodné, přímo smetanové, bílé.
  • Do dezertů, do kaší a do omáček.

Praktické

  • Skladujte v chladu a během jednoho dne zkonzumujte, druhý den začne být nakyslé. Ještě se nám to nestalo, protože je tak dobré, že není šance na přebytky.
  • Můžete vzít kokos a během 10 minut mít mléko i bez namáčení. Čím déle však namáčíte, tím více z kokosu dostanete. Ale pozor, ne déle než přes noc, aby vám voda nezkysla.
  • Čím menší dáte poměr vody ke kokosu, tím smetanovější dostanete nápoj.
  • Čím více mixujete a necháváte odpočívat a znovu mixujete, tím více z kokosu získáte a tím silnější bude chuť. Já to nepočítám. Někdy mixuji jednou a dlouho, jindy mixuji v průběhu dne, když jdu kolem mixéru. Vždycky je mléko dobré.
  • Pokud máte hodně výkonný mixér a podaří se vám rozmixovat bez kousků, nemusíte ani přecezovat. Mléko bude hustější.
  • Kokosový tuk se začne přirozeně usazovat a oddělovat. Můžete jej použít na vaření.
  • Zbytek kokosu v sítku nebo plátýnku můžete přidat do dezertů, kaší, do náplní apod. Taky jej můžete nasušit volně na plechu a použít jako kokosovou mouku.
  • Pokud máte celý ořech, je postup rychlejší a jednodušší – pouze vyloupnete kokosovou dužinu, bez namáčení rozmixujete s vodou a přecedíte.

 

Děti

Kokosové mléko můžeme dát dětem cca od 1 roku, ale není cílem je na něj naučit. Může to však být vhodný přechodový nápoj na odnaučení od kravského.

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...
  1. Kokosové mléko jsem nikdy nezkoušela a ráda bych se (možná hloupě- jsem začátečník :-)) zeptala: je nutné po rozmixování cedit, když bych ráda mléko na čokoládový nápoj a kousky kokosu v něm by mně nevadily? Děkuji.

  2. Na přecezení doporučuji použít silonovou ponožku .. velmi dobře se z ní vymačkává zbytkové mléko ;)

  3. Rychlé a snadné. :-) Tuhle jsem potřebovala dodělat zbytek. Dala jsem do rendlíku zbytek jáhel a krup, zalila tímto mlékem, jenže jsem to přehnala. Polévku jsem z toho mít nechtěla, když se tedy mléko co nejvíce vsáklo, rozmixovala jsem na kaši a jak hmota mixováním kašovitěla, vzpomněla jsem si na krupicovou kaši. Tak jsem nalila do misky, lehce zasypala přes sítko kvalitním kakaem (karob mi nechutná), polila lžičkou jav.sirupu (tentokrát místo sladěnky), což nejen osladilo, ale udělalo dojem rozpuštěného másla a nakonec ještě trošku pro efekt zasypala pár sušenými brusinkami. Se synem jsme se olizovali a skutečně to tu krupicovou kaši připomínalo. No měla jsem fakt radost. :-D

    • Já jsem krupicovou kaši milovala i jako dospělá, myslím, že mě stála nějaké to kilo váhy navíc :-) Takže tyhle obilné verze jsou pro mě největší laskomina a naprosto jsem dostala chuť na tuhle vaši verzi :-)

  4. Já dělám za horka, tj. kokos přeliju horkou vodou, nechám chvilku macerovat a pak vleju do mixéru. Točím na nejvyšší obrátky a pak zcedím přes plátýnko, resp. pytlík z jemné bavlněné utěrky. Vymačkám a obsah nevyhazuju. V pytlíku se do druhého dne vysuší a použije např do koláčů, či snídaňových kaší :-)
    PS: V ingrediencích zaměnit mák za kokos :-)

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCítím se v harmonii (Eva, 67 let)
Další článekSalát z červené řepy a okurek