Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Domácí kokosové mléko

Uvařeno
bez mléka
sezóna léto

Kokosové mléko je lahodné. Navíc je chutným zdrojem cenných minerálů. Najdete v něm velkou část Mendělejovovy tabulky prvků. A rozhodně není potřeba utrácet velké peníze a popíjet kromě kokosu a vody ještě cukr a konzervanty jako ve většině těch z obchodu. Můžete si ho snadno vyrobit sami doma.

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • kokos a voda budou v poměru 1:3
  • pro začátek vyzkoušejte 200 g kokosu a 600 ml vody
  • dostanete přes půl litru kokosového mléka

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Některé zdroje uvádějí, že hrnek kokosového mléka doplní čtvrtinu potřebné denní dávky železa, jiné, že je dobré na nervy, protože obsahuje hodně hořčíku. Když budete pátrat, zjistíte, že je v něm také bohatě zastoupen selen, zinek, měď, fosfor, vápník a vláknina.

Postup

  1. Sušený strouhaný kokos zalijeme trojnásobkem vody a necháme několik hodin namočený.
  2. Kokos s vodou několikrát promixujeme i s namáčecí vodou a necháme odpočinout.
  3. Po hodině můžeme zopakovat a opět párkrát promixovat, odpočinout, promixovat.
  4. Vzniklé mléko přecedíme přes velké jemné sítko do mísy či vyššího hrnce (aby mělo mléko kam odtékat). Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovaný koko tak dlouho, až zbude suchá drť.
  5. Kdo chce mléko zcela beze zbytků, může proces cezení zopakovat několikrát, případně použít plátýnko.

Použití

  • Jako výborná alternativa ke klasickému mléku – je lahodné, přímo smetanové, bílé.
  • Do dezertů, do kaší a do omáček.

Praktické

  • Skladujte v chladu a během jednoho dne zkonzumujte, druhý den začne být nakyslé. Ještě se nám to nestalo, protože je tak dobré, že není šance na přebytky.
  • Můžete vzít kokos a během 10 minut mít mléko i bez namáčení. Čím déle však namáčíte, tím více z kokosu dostanete. Ale pozor, ne déle než přes noc, aby vám voda nezkysla.
  • Čím menší dáte poměr vody ke kokosu, tím smetanovější dostanete nápoj.
  • Čím více mixujete a necháváte odpočívat a znovu mixujete, tím více z kokosu získáte a tím silnější bude chuť. Já to nepočítám. Někdy mixuji jednou a dlouho, jindy mixuji v průběhu dne, když jdu kolem mixéru. Vždycky je mléko dobré.
  • Pokud máte hodně výkonný mixér a podaří se vám rozmixovat bez kousků, nemusíte ani přecezovat. Mléko bude hustější.
  • Kokosový tuk se začne přirozeně usazovat a oddělovat. Můžete jej použít na vaření.
  • Zbytek kokosu v sítku nebo plátýnku můžete přidat do dezertů, kaší, do náplní apod. Taky jej můžete nasušit volně na plechu a použít jako kokosovou mouku.
  • Pokud máte celý ořech, je postup rychlejší a jednodušší – pouze vyloupnete kokosovou dužinu, bez namáčení rozmixujete s vodou a přecedíte.

 

Děti

Kokosové mléko můžeme dát dětem cca od 1 roku, ale není cílem je na něj naučit. Může to však být vhodný přechodový nápoj na odnaučení od kravského.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Ahoj a zkoušeli jste někdo kokosové mléko divoce kysat? Nebo něajkým způsobem kvasit ?

Klub
Dagmar Fila
7. 2. 2020

Kokosové mléko jsem nikdy nezkoušela a ráda bych se (možná hloupě- jsem začátečník :-)) zeptala: je nutné po rozmixování cedit, když bych ráda mléko na čokoládový nápoj a kousky kokosu v něm by mně nevadily? Děkuji.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma