Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Pikantní jáhlová kaše s dýní a hráškem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Jáhlová kaše vhodná i s sebou i do krabičky nebo do sklenice. Můžete si ji vzít na cesty, do práce nebo výlet do přírody.

Ingredience
  • 200 g jáhel
  • 500 ml vody
  • dýně hokkaido
  • hrášek
  • česnek
  • slunečnicové semínko
  • dýňové semínko
  • mák
  • olej
  • sušený medvědí česnek
  • sůl
  • chilli paprička

Jak připravit kaši z jahel s dýní a hráškem

  1. Propláchneme jáhly a dáme do hrnce s vodou. Uvedeme k varu, přikryjeme poklicí a necháme vařit tak 25-30 minut.
  2. Zatímco se jáhly vaří, nakrájejte dýni na kostky, nasekejte malý kousek čerstvé chilli papričky a vložte vše do pánve s  olejem, přidejte česnek a začněte restovat. Trochu orestujte, potom podlijte vodou, přidejte hrášek, medvědí česnek, osolte a promíchejte. Duste do změknutí dýně. Dejte pozor, abyste nevyvařili všechnu tu výbornou omáčku, musí to zůstat dost vlhké. Pokud je třeba, přidejte trochu vody.
  3. Na suché pánvi opražte slunečnicová a dýňová semínka.
  4. Když je kaše i dýně hotová, naservírujte do misky a posypte semínky a mákem.

Praktické

  • Perfektní i do skleničky na cestu.
  • Pokud máte rýžovar, můžete připravit kaši v něm, udrží se pak pěkně v teple.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv sezonní zeleninu.
  • Můžete použít jakoukoliv dýni či olejnatá semínka podle chuti.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Děkuji za inspirativní recept. Je v pořádku, když si kompletní kaši i se zeleninou dám do termosky a odnesu do práce na devátou hodinu na snídani? Jak velký je problém, když bude obilí spolu se zeleninou asi dvě hodiny v té termosce?

Klub
Jaroslav Hlávka
20. 6. 2022

Jednoduché, rychlé a chutné, ideální snídaně 🙂

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...
35
3

Podzimní rýžová kaše

Podzimní rýžová kaše, která vás zasytí a zahřeje. Pokud máte rádi dýni a houby, určitě si pochutnáte. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Čočková omeleta (bez lepku)

Křupavá a nadýchaná omeleta. Málo ingrediencí, rychlá příprava, výborná chuť. Vyzkoušejte a dejte vědět.