Mírně pikantní, syté a lahodné jídlo plné zeleniny a bílkovin z tempehu. Dá se dělat na nespočet různých způsobů a vždy je výborné!

Ingredience
na 1 porci
  • 1/2 natural tempehu
  • 1 lžíce oleje
  • kousek mrkve
  • kousek pórku
  • kousek květáku
  • pár kapustiček
  • malá hrstička hrášku
  • kousek kápie
  • malý kousek zázvoru
  • 1 menší lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 menší lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 menší lžička sušeného česneku
  • na dochucení: sůl, sojová omáčka nebo tamari, umeocet

Jak připravit pokrm tikka masala

  1. Na oleji orestujeme na pásky nakrájený pórek a na kostičky tempeh.
  2. Posolíme, přidáme na mini kostičky nakrájený zázvor (oloupaný) a na pásky nakrájenou papriku kápii.
  3. Vše dozlatova orestujeme a trošku pokapeme sojovou omáčkou.
  4. Přidáme všechny koření, půl minuty orestujeme a zalijeme trochou vody/vývaru.
  5. Přiklopíme pokličkou a na malém plameni necháme dusit.
  6. Mezitím si v jiném hrnci na pařáčku napaříme zeleninu (kolečka mrkve, růžičky květáku, čtvrtky kapustiček) krom hrášku.
  7. Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji do pánve k tempehu a nasypeme i hrášek.
  8. Pokud by bylo málo vývaru, ještě dolijeme a vše pořádně promícháme.
  9. Zalijeme buď kokosovým krémem nebo jakoukoliv rostlinnou smetanou (sójová, ovesná, mandlová, kokosová atp.).
  10. Dochutíme troškou umeocta nebo citrónové šťávy dle chuti.
  11. Doporučuji podávat s rýží a ozdobené rostlinným jogurtem.

Praktické

  • Zeleninu (mrkev, květák, kapustičky) můžete také místo na páře udělat v troubě, pokrm posunete ještě o level výš, anebo ji můžete přidat do pánve k tempehu a nechat podusit společně v jednom hrnci.
  • Pokud byste měli pokrm řídký, zahustěte ho škrobem, pokud naopak hustý, zřeďte ho vývarem nebo rostlinným mlékem.

Obměna

  • Místo mrkve můžete dát batát, anebo dýni.
  • Zeleninu můžete střídat dle chuti.
  • Hrášek není třeba.
  • Pokud nemáte smetanu, zalijte pokrm rostlinným mlékem (nebo vodou) a zahustěte škrobem (kuzu, arrowroot, kukuřičný).
  • Tempeh můžete vyměnit za uzený či smažený, tofu, anebo jakoukoliv luštěninu (nebo nic).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale nedělejte ho příliš kořeněný.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...
    • Je to malá lžička – tj. Cca polovina klasické lžičky, možná to raději přepisu, at je to jasne. Dekuji.

  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 benefity, které vám přinese sezónní strava
Další článekFermentovaný tofu tvaroh