Mírně pikantní, syté a lahodné jídlo plné zeleniny a bílkovin z tempehu. Dá se dělat na nespočet různých způsobů a vždy je výborné!

Ingredience
na 1 porci
  • 1/2 natural tempehu
  • 1 lžíce oleje
  • kousek mrkve
  • kousek pórku
  • kousek květáku
  • pár kapustiček
  • malá hrstička hrášku
  • kousek kápie
  • malý kousek zázvoru
  • 1 menší lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 menší lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 menší lžička sušeného česneku
  • na dochucení: sůl, sojová omáčka nebo tamari, umeocet

Jak připravit pokrm tikka masala

  1. Na oleji orestujeme na pásky nakrájený pórek a na kostičky tempeh.
  2. Posolíme, přidáme na mini kostičky nakrájený zázvor (oloupaný) a na pásky nakrájenou papriku kápii.
  3. Vše dozlatova orestujeme a trošku pokapeme sojovou omáčkou.
  4. Přidáme všechny koření, půl minuty orestujeme a zalijeme trochou vody/vývaru.
  5. Přiklopíme pokličkou a na malém plameni necháme dusit.
  6. Mezitím si v jiném hrnci na pařáčku napaříme zeleninu (kolečka mrkve, růžičky květáku, čtvrtky kapustiček) krom hrášku.
  7. Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji do pánve k tempehu a nasypeme i hrášek.
  8. Pokud by bylo málo vývaru, ještě dolijeme a vše pořádně promícháme.
  9. Zalijeme buď kokosovým krémem nebo jakoukoliv rostlinnou smetanou (sójová, ovesná, mandlová, kokosová atp.).
  10. Dochutíme troškou umeocta nebo citrónové šťávy dle chuti.
  11. Doporučuji podávat s rýží a ozdobené rostlinným jogurtem.

Praktické

  • Zeleninu (mrkev, květák, kapustičky) můžete také místo na páře udělat v troubě, pokrm posunete ještě o level výš, anebo ji můžete přidat do pánve k tempehu a nechat podusit společně v jednom hrnci.
  • Pokud byste měli pokrm řídký, zahustěte ho škrobem, pokud naopak hustý, zřeďte ho vývarem nebo rostlinným mlékem.

Obměna

  • Místo mrkve můžete dát batát, anebo dýni.
  • Zeleninu můžete střídat dle chuti.
  • Hrášek není třeba.
  • Pokud nemáte smetanu, zalijte pokrm rostlinným mlékem (nebo vodou) a zahustěte škrobem (kuzu, arrowroot, kukuřičný).
  • Tempeh můžete vyměnit za uzený či smažený, tofu, anebo jakoukoliv luštěninu (nebo nic).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale nedělejte ho příliš kořeněný.

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Nejdříve se mi moc nepozdávala ta kombinace koření, že by mi to mohlo chutnat, ale je to fakt skvělé ?…

    • Je to malá lžička – tj. Cca polovina klasické lžičky, možná to raději přepisu, at je to jasne. Dekuji.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 benefity, které vám přinese sezónní strava
Další článekFermentovaný tofu tvaroh