Mírně pikantní, syté a lahodné jídlo plné zeleniny a bílkovin z tempehu. Dá se dělat na nespočet různých způsobů a vždy je výborné!

Ingredience
na 1 porci
  • 1/2 natural tempehu
  • 1 lžíce oleje
  • kousek mrkve
  • kousek pórku
  • kousek květáku
  • pár kapustiček
  • malá hrstička hrášku
  • kousek kápie
  • malý kousek zázvoru
  • 1 menší lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 menší lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 menší lžička sušeného česneku
  • na dochucení: sůl, sojová omáčka nebo tamari, umeocet

Jak připravit pokrm tikka masala

  1. Na oleji orestujeme na pásky nakrájený pórek a na kostičky tempeh.
  2. Posolíme, přidáme na mini kostičky nakrájený zázvor (oloupaný) a na pásky nakrájenou papriku kápii.
  3. Vše dozlatova orestujeme a trošku pokapeme sojovou omáčkou.
  4. Přidáme všechny koření, půl minuty orestujeme a zalijeme trochou vody/vývaru.
  5. Přiklopíme pokličkou a na malém plameni necháme dusit.
  6. Mezitím si v jiném hrnci na pařáčku napaříme zeleninu (kolečka mrkve, růžičky květáku, čtvrtky kapustiček) krom hrášku.
  7. Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji do pánve k tempehu a nasypeme i hrášek.
  8. Pokud by bylo málo vývaru, ještě dolijeme a vše pořádně promícháme.
  9. Zalijeme buď kokosovým krémem nebo jakoukoliv rostlinnou smetanou (sójová, ovesná, mandlová, kokosová atp.).
  10. Dochutíme troškou umeocta nebo citrónové šťávy dle chuti.
  11. Doporučuji podávat s rýží a ozdobené rostlinným jogurtem.

Praktické

  • Zeleninu (mrkev, květák, kapustičky) můžete také místo na páře udělat v troubě, pokrm posunete ještě o level výš, anebo ji můžete přidat do pánve k tempehu a nechat podusit společně v jednom hrnci.
  • Pokud byste měli pokrm řídký, zahustěte ho škrobem, pokud naopak hustý, zřeďte ho vývarem nebo rostlinným mlékem.

Obměna

  • Místo mrkve můžete dát batát, anebo dýni.
  • Zeleninu můžete střídat dle chuti.
  • Hrášek není třeba.
  • Pokud nemáte smetanu, zalijte pokrm rostlinným mlékem (nebo vodou) a zahustěte škrobem (kuzu, arrowroot, kukuřičný).
  • Tempeh můžete vyměnit za uzený či smažený, tofu, anebo jakoukoliv luštěninu (nebo nic).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale nedělejte ho příliš kořeněný.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Jsem myšlenkou Jíme Jinak unešená (Veronika)

Veronika: Ahoj všichni z Jíme Jinak. Ačkoliv jsem nejela...
  1. Nejdříve se mi moc nepozdávala ta kombinace koření, že by mi to mohlo chutnat, ale je to fakt skvělé ?…

    • Je to malá lžička – tj. Cca polovina klasické lžičky, možná to raději přepisu, at je to jasne. Dekuji.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 benefity, které vám přinese sezónní strava
Další článekFermentovaný tofu tvaroh