Mírně pikantní, syté a lahodné jídlo plné zeleniny a bílkovin z tempehu. Dá se dělat na nespočet různých způsobů a vždy je výborné!
Ingredience
na 1 porci
  • 1/2 natural tempehu
  • 1 lžíce oleje
  • kousek mrkve
  • kousek pórku
  • kousek květáku
  • pár kapustiček
  • malá hrstička hrášku
  • kousek kápie
  • malý kousek zázvoru
  • 1 menší lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 menší lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 menší lžička sušeného česneku
  • na dochucení: sůl, sojová omáčka nebo tamari, umeocet

Jak připravit pokrm tikka masala

  1. Na oleji orestujeme na pásky nakrájený pórek a na kostičky tempeh.
  2. Posolíme, přidáme na mini kostičky nakrájený zázvor (oloupaný) a na pásky nakrájenou papriku kápii.
  3. Vše dozlatova orestujeme a trošku pokapeme sojovou omáčkou.
  4. Přidáme všechny koření, půl minuty orestujeme a zalijeme trochou vody/vývaru.
  5. Přiklopíme pokličkou a na malém plameni necháme dusit.
  6. Mezitím si v jiném hrnci na pařáčku napaříme zeleninu (kolečka mrkve, růžičky květáku, čtvrtky kapustiček) krom hrášku.
  7. Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji do pánve k tempehu a nasypeme i hrášek.
  8. Pokud by bylo málo vývaru, ještě dolijeme a vše pořádně promícháme.
  9. Zalijeme buď kokosovým krémem nebo jakoukoliv rostlinnou smetanou (sójová, ovesná, mandlová, kokosová atp.).
  10. Dochutíme troškou umeocta nebo citrónové šťávy dle chuti.
  11. Doporučuji podávat s rýží a ozdobené rostlinným jogurtem.

Praktické

  • Zeleninu (mrkev, květák, kapustičky) můžete také místo na páře udělat v troubě, pokrm posunete ještě o level výš, anebo ji můžete přidat do pánve k tempehu a nechat podusit společně v jednom hrnci.
  • Pokud byste měli pokrm řídký, zahustěte ho škrobem, pokud naopak hustý, zřeďte ho vývarem nebo rostlinným mlékem.

Obměna

  • Místo mrkve můžete dát batát, anebo dýni.
  • Zeleninu můžete střídat dle chuti.
  • Hrášek není třeba.
  • Pokud nemáte smetanu, zalijte pokrm rostlinným mlékem (nebo vodou) a zahustěte škrobem (kuzu, arrowroot, kukuřičný).
  • Tempeh můžete vyměnit za uzený či smažený, tofu, anebo jakoukoliv luštěninu (nebo nic).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale nedělejte ho příliš kořeněný.

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...
  1. Nejdříve se mi moc nepozdávala ta kombinace koření, že by mi to mohlo chutnat, ale je to fakt skvělé ?…

    • Je to malá lžička – tj. Cca polovina klasické lžičky, možná to raději přepisu, at je to jasne. Dekuji.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekUdělejte si to jednoduché (Míša)
Další článekFermentovaný tofu tvaroh