Mírně pikantní, syté a lahodné jídlo plné zeleniny a bílkovin z tempehu. Dá se dělat na nespočet různých způsobů a vždy je výborné!
na 1 porci
- 1/2 natural tempehu
- 1 lžíce oleje
- kousek mrkve
- kousek pórku
- kousek květáku
- pár kapustiček
- malá hrstička hrášku
- kousek kápie
- malý kousek zázvoru
- 1 menší lžička kurkumy
- 1 lžička garam masaly
- 1 menší lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 menší lžička sušeného česneku
- na dochucení: sůl, sojová omáčka nebo tamari, umeocet
Jak připravit pokrm tikka masala
- Na oleji orestujeme na pásky nakrájený pórek a na kostičky tempeh.
- Posolíme, přidáme na mini kostičky nakrájený zázvor (oloupaný) a na pásky nakrájenou papriku kápii.
- Vše dozlatova orestujeme a trošku pokapeme sojovou omáčkou.
- Přidáme všechny koření, půl minuty orestujeme a zalijeme trochou vody/vývaru.
- Přiklopíme pokličkou a na malém plameni necháme dusit.
- Mezitím si v jiném hrnci na pařáčku napaříme zeleninu (kolečka mrkve, růžičky květáku, čtvrtky kapustiček) krom hrášku.
- Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji do pánve k tempehu a nasypeme i hrášek.
- Pokud by bylo málo vývaru, ještě dolijeme a vše pořádně promícháme.
- Zalijeme buď kokosovým krémem nebo jakoukoliv rostlinnou smetanou (sójová, ovesná, mandlová, kokosová atp.).
- Dochutíme troškou umeocta nebo citrónové šťávy dle chuti.
- Doporučuji podávat s rýží a ozdobené rostlinným jogurtem.
Praktické
- Zeleninu (mrkev, květák, kapustičky) můžete také místo na páře udělat v troubě, pokrm posunete ještě o level výš, anebo ji můžete přidat do pánve k tempehu a nechat podusit společně v jednom hrnci.
- Pokud byste měli pokrm řídký, zahustěte ho škrobem, pokud naopak hustý, zřeďte ho vývarem nebo rostlinným mlékem.
Obměna
- Místo mrkve můžete dát batát, anebo dýni.
- Zeleninu můžete střídat dle chuti.
- Hrášek není třeba.
- Pokud nemáte smetanu, zalijte pokrm rostlinným mlékem (nebo vodou) a zahustěte škrobem (kuzu, arrowroot, kukuřičný).
- Tempeh můžete vyměnit za uzený či smažený, tofu, anebo jakoukoliv luštěninu (nebo nic).
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale nedělejte ho příliš kořeněný.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Výborné indické jídlo. Moc jsme si pochutnali. S rýží a zeleninovým salátem.
Nejdříve se mi moc nepozdávala ta kombinace koření, že by mi to mohlo chutnat, ale je to fakt skvělé ?…