Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Tempeh Tikka Masala

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Mírně pikantní, syté a lahodné jídlo plné zeleniny a bílkovin z tempehu. Dá se dělat na nespočet různých způsobů a vždy je výborné!

Ingredience
na 1 porci
  • 1/2 natural tempehu
  • 1 lžíce oleje
  • kousek mrkve
  • kousek pórku
  • kousek květáku
  • pár kapustiček
  • malá hrstička hrášku
  • kousek kápie
  • malý kousek zázvoru
  • 1 menší lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 menší lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 menší lžička sušeného česneku
  • na dochucení: sůl, sojová omáčka nebo tamari, umeocet

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak připravit pokrm tikka masala

  1. Na oleji orestujeme na pásky nakrájený pórek a na kostičky tempeh.
  2. Posolíme, přidáme na mini kostičky nakrájený zázvor (oloupaný) a na pásky nakrájenou papriku kápii.
  3. Vše dozlatova orestujeme a trošku pokapeme sojovou omáčkou.
  4. Přidáme všechny koření, půl minuty orestujeme a zalijeme trochou vody/vývaru.
  5. Přiklopíme pokličkou a na malém plameni necháme dusit.
  6. Mezitím si v jiném hrnci na pařáčku napaříme zeleninu (kolečka mrkve, růžičky květáku, čtvrtky kapustiček) krom hrášku.
  7. Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji do pánve k tempehu a nasypeme i hrášek.
  8. Pokud by bylo málo vývaru, ještě dolijeme a vše pořádně promícháme.
  9. Zalijeme buď kokosovým krémem nebo jakoukoliv rostlinnou smetanou (sójová, ovesná, mandlová, kokosová atp.).
  10. Dochutíme troškou umeocta nebo citrónové šťávy dle chuti.
  11. Doporučuji podávat s rýží a ozdobené rostlinným jogurtem.

Praktické

  • Zeleninu (mrkev, květák, kapustičky) můžete také místo na páře udělat v troubě, pokrm posunete ještě o level výš, anebo ji můžete přidat do pánve k tempehu a nechat podusit společně v jednom hrnci.
  • Pokud byste měli pokrm řídký, zahustěte ho škrobem, pokud naopak hustý, zřeďte ho vývarem nebo rostlinným mlékem.

Obměna

  • Místo mrkve můžete dát batát, anebo dýni.
  • Zeleninu můžete střídat dle chuti.
  • Hrášek není třeba.
  • Pokud nemáte smetanu, zalijte pokrm rostlinným mlékem (nebo vodou) a zahustěte škrobem (kuzu, arrowroot, kukuřičný).
  • Tempeh můžete vyměnit za uzený či smažený, tofu, anebo jakoukoliv luštěninu (nebo nic).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale nedělejte ho příliš kořeněný.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Zdeňka
5. 5. 2021

Výborné indické jídlo. Moc jsme si pochutnali. S rýží a zeleninovým salátem.

Katchenka K
24. 3. 2019

Nejdříve se mi moc nepozdávala ta kombinace koření, že by mi to mohlo chutnat, ale je to fakt skvělé ?…

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Tempeh v arašídové omáčce

Natural tempeh je skvělý v tom, že krásně “nasaje” chuť marinády. Takto připravený tempeh s arašídovou omáčkou je opravdu lahůdka! Doporučujeme...

Atakilt Wat – Ethiopské Stir-fry ze zelí a mrkve

Tento typicky etiopský pokrm je ideální zeleninové letní jídlo. Křupavé, mírně kořeněné a dozlatova orestované kusy zeleniny jsou spolu s basmati rýží nebo...

Buffallo květáková křidélka

Lehce pikantní květák v křupavém kabátku – to jsou tyto Buffalo květáková křidélka z trouby. Luxusní a jednoduché jídlo – v kombinaci se zdravo...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.