Domácí mandlovou smetanu můžete použít všude tam, kde byste běžně použili mléko. Navíc se dá velmi jednoduše vyrobit doma. A je výborná i do kafe.
Ingredience
na cca půl litru smetany
  • 140 g loupaných mandlí
  • půl litru vody

Postup

  1. Oloupané mandle namočíme přes noc nebo alespoň na 4 hodiny do hrnku studené vody.
  2. Vodu slijeme, na výrobu mandlové smetany použijeme novou, čerstvou vodu.
  3. Mandle mixujeme v mixéru na nejvyšší otáčky jen s polovinou (250ml) vody. Pak postupně dolijeme zbytek studené vody (250ml) a ještě pár minut mixujeme.
  4. Vznikne středně hustá bílá voda, kterou je potřeba (pokud chcete) ještě přecedit, aby v ní nezůstaly malé kousíčky mandlí. 
  5. Na přecezení použijeme hodně jemný cedníček, kde pomocí lžičky vymačkáme z drti vodu. 
  6. Pokud nespěcháte, nechte rozmixované mandle stát v drti klidně i 2 hodiny, pak znovu mixujte a teprve pak mandle zceďte.

Praktické

  • Z mixované hmoty vám zůstane mandlová drť cca půl hrnku a asi 3 dcl mandlové smetany, což je vlastně mandlové mléko, jen je hustší.
  • Pokud chcete mít ze smetany mléko, nařeďte smetanu vodou do požadované konzistence. Asi 3 dcl vody.
  • Ideální na ořechová mléka je plátýnko, kam dáte celou hmotu a jednoduše skrz plátýnko smetanu nebo mléko vymačkáte.
  • Šikovné ruce si mohou ušít pytlík z plátýnka, který někde zavěsí a mléko nechají vykapat. Také se dá použít silonka, ale nezapomeňte ji, i když bude nová, důkladně vyprat v čisté vodě.
  • Mandlová smetana vydrží v lednici 2-3 dny.

Kombinujeme

  • Mandlová smetana je výborná do obilné kávy, nesráží se a dodá luxusní chuť. Dále ji můžeme použít do omáček, polévek, kaší, prostě všude tam, kde byste použili běžně smetanu.
  • Mandlovou drť určitě nevyhazujte, je plná živin a vlákniny. Skvěle se hodí do polévek, pomazánek, do koláčů, výborná je do sušenek, ale i klidně do chleba.

Děti

  • Mandlové mléko (naředěnou smetanu), bych dala dětem v malém množství zhruba od půl roku pouze na zpestření, určitě ne ke každodennímu pití.
  • Ideální je přidat mandlové mléko do pokrmu, který pro dítě vaříme, což v půl roce bývají kašičky nebo polévky.

Neuvěřitelných 75 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Za sebe velmi doporučuji mandle tzv. aktivovat 🙂 a užít si raw mandlovou smetanu (už psala Káťa v r.2014, jen nebyla moc spokojená)
    Tedy mandle ve slupce se umyjí, namočí se na 9h, tím se docílí toho, že se z mandlí vyplaví různé inhibitory (ty brání vstřebávání ve střevě) – tedy voda se vylije. V nové vodě se mandle pomixují – já se s tím neloupu, ale kdo chce, jde to vcelku snadno 🙂 a pak to přecedím přes čistou silonku 🙂 Takto mě to naučili na workshopu MyKitchen (aby si někdo nemyslel, že je to z mé hlavy 😉 =D ) a jsem s tím moc spokojená 🙂

    Když se mandle nechají déle, tak začnou i klíčit (teda pokud neprošly nějakou úpravou 🙂 )

    Jde to velmi dobře i s se strouhaným kokosem, ten stačí mít namočený jen hodinku, smetana mi pak přijde tučnější 🙂

  2. Holky a kluci, zkoušeli jste na cezení mléka French press? Nalít dovnitř a zatlačit drť ke dnu. Já ho nemám, ale napadlo mě to…tak jestli si ho pořídit kvůli oříškovým mlékům..

  3. Tak mám konečně mandlové mléko-snadno a krásně rozmixováno tyčákem Bosch-750w.Mile překvapil a mléko taky-lahůdka, děkuji za další vynikající recept, dáme si dnes do Cara.

  4. Dobrý den, můžete mi poradit, jaký mixér používáte? Mám doma jen tyčák, ten je na domácí mléka dost nevhodný. Existuje nějaký cenově přijatelný mixér, který by zvládl rozmixovat mandle, mák, kokos apod.? děkuji.

  5. Ahoj holky, včera jsem si dělala mandlové máslo a má zvláštní nahořklou pachuť. Mandle byly oloupané a jsou v bio kvalitě. V syrové podobě se občas nějaká hořká vyskytla, ale myslela jsem si, že v tom množství to bude o.k. a že se to ztratí. Googlila jsem a zjistila, že hořké mandle jsou pro tělo jedovaté. Co s tím? A jak s mandlemi pracovat třeba i u mléka? To mám do každé kousnout zda je sladká? Jak to děláte? Díky

    • Ještě se mi to nestalo. Mandlové máslo by nemělo být nahořklé, naopak je nasládlé. Hořké mandle jsou opravdu jedovaté, jsou to plody pláněte, takže proto se vyskytují i mezi sladkými mandlemi. 20 ks může zabít člověka, dítě mnohem menší množství. Asi bych se bála je používat ve velkém, maximálně přidejte lžičku do polévky, omáčky, abyste zbytečně nepřekročila dávku, když nevíte, jak velké % tam bylo hořkých.

    • v bio-mandlích je bohužel ta četnost nahořklých vysoká. Prý je u mandloní velmi složité pěstovat BIO, takže i ta BIO-kvalita je prý diskutabilní (říkala mi kamarádka, co distribuovala mandle a mandl.pastu ze Španělska).

    • Mezi těmi španělskými opravdu hořké mandle jsou. U těch z USA se mi to je ještě nikdy nestalo, ale ty mi tak nechutnají a navíc všechno, co jde ze Států, dezinfikují ozařováním kvůli nějaké epidemii, která tam kdysi vypukla. Ty španělské jdou krásně loupat i po namočení ve studené vodě (ty americké jen po spaření). Hořké mandle jsou jedovaté, to je fakt, ale Řekové prý každý den alespoň jednu nebo dvě hořké mandle sní jako prevenci proti rakovině. Přemýšlím, kam se posunuly mé chutě, protože mně hořké mandle chutnají! 😀

        • To je jasný, to chápu, řešení je používat mandle z USA, protože se stejně praží než se mixují. Ty španělské jsou nejlepší jen namočené a oloupané, ty je škoda péct a pražit 🙂

  6. Dobrý den,
    zkusila jsem dle jednoho receptu připravit m.mléko tak, že jsem nespařené, čili neoloupané mandle namočila do vody na 8h (někde se píše, že je to alternativa, kdy se zpracuje i ta slupka, která obsahuje cenné látky). Následně jsem mandle rozmixovala v mixéru (100g mandlí s 600 ml vody, 3 minuty mixování) a přecedila. Dá se to pít, ale s kupovaným mandlovým mlékem ze zdravé výživy si to nezadá :(. Je to taková vodička. Uvažovala jsem o koupi Soyabelly, ale je to poněkud drahá hračka, pokud by z toho byl tento výsledek. Udělala jsem někde chybu?

    • Je potřeba mít hodně výkonný mixér, aby z mandlí nezbylo moc drti. Zkuste mandle vyloupat a dát méně vody nebo více mandlí. Jinak postup je ok. Přečtěte si složení mandlové smetany ze zdr.výživy a pak asi pochopíte, proč je to o úplně něčem jiném. Soyabella se stahovala z trhu kvůli velké poruchovosti, takže u nás už se ani koupit nedá a navíc to mléko udělá stejně jen nemusíte cedit.

  7. Dobrý den, měla bych dotaz. Když chci z tohoto mléka uvařit pudink, můžu ho normálně přivézt k varu? Nestane se s ním něco? Děkuji a přeji krásný sluníčkový den 😉

  8. Ahoj holky, stalo se vám, že vám mandlové mléko po jednom dni v lednici jakoby rozdělí konzistenci? Půlka láhve je vodová a půlka mlíková. Je to zdrcnutí? Ptám se polopatě, hlavně je zvláštní, že chuťově je dobrý, zašejkuju s lahví a konzistnece se spojí a je mlíková. Jakmile ale „jen stojí v lednici“, tak se rozdělí. Snad jsem to popsala srozumitelně…děkuju za rady.

    • Ahoj, taky se mi to stalo, ale az po dvou dnech a jakoby zkyslo, takze jsem ho vylila… a taky se srazilo v kafi, kdyz bylo cerstve, tak ne, proto jsem ho radsi vylila. Dokud bylo dobry, tak se neoddelovalo (nebo aspone ne tak pul na pul, jen byla treba nahore takova mala vrstvicka), a jak se oddelilo, tak uz bylo kysele. Taky bych rada vedela, cim to je 🙂 Jestli jsem poradne nevymyla lahev, nebo byly mandle stare…

  9. Dobry den, chtela jsem se zeptat zda je mozne si mandle naloupat dopredu a skladovat je po nejakou dobu oloupane, ususene. Stejne tak i dynova ci slunecnicova seminka. Kdyz se proplachnou a ususi / oprazi, lze je pak nejak dlouhodobe skladovat? Jinak dekuji za skvely web, moc vam fandim!

  10. Zdravím všechny zde a tímto vítězně oznamuji, že mám svůj první litr mandlového mléka úspěšně za sebou a během dvou dnů i v sobě. Tedy já jen cca 200ml, zbytek bez problémů a bez jakéhokoliv povšimnutí snědla má 5 letá dcera. Vůbec nepostřehla, nebo spíš nijak nekomentovala, že jde o úplně něco jiného než je kravské mléko 😀 S tou mladší 2,5 roku už to byl problém, ta kravské mléko vůbec nezná a toto mandlové mi vrátila se slovy „já to necu“ 🙂 Ale snad se časem také poddá 🙂 Za mě palec nahoru s tímto mandlovým mlékem.
    P.S. Jsem tady u vás naprostá prvnička a jsem tak trochu zmatená co teda doma vařit, ale moc vám všem fandím a snad se vám i někdy v kuchyni vyrovnám 😉

    • Pokud mladší mandlovým mlékem nenahrazujete kravské, tak ona žádné mléko už nepotřebuje, takže není vůbec nutné, aby ho pila.

  11. Ráda bych se zeptala, proč se má voda, ve které jsou namočené mandle vylít? Není to škoda? Nevylouhují se mi tam i vitamíny? Např. skup. B?

    • Toto napadlo aj mňa. Nestačilo by mandle najprv opláchnuť a potom namáčať vo vode v ktorej sa potom budú mixovať?

      • Máčením mandle vyplavují látky které našemu tělu nedělají dobře, proto je třeba vodu vylít a dát novou.

  12. Dneska jsem stejným způsobem dělala mléko z konopného semínka a také je moc dobré a jednou za čas dobrá změna:)

  13. Zkusila jsem dnes mandlove mleko uvarene na 70stupnu a pridala do kavy – normalni kofeinove, zdrclo se. Je to normalni nebo jsem neco udelala spatne?

    • V normální kávě jsem to nezkoušela, neboť ji nepiji, ale zkuste to příště obráceně, do smetany dát kávu.

  14. Díky za skvělý recept. Chci se zeptat, zda se to mixuje v robotu s noži nebo to lze i v mixéru na koktejly? Díky

      • No to je skvělé! Díky moc za recept, právě min. týden jsme tady probíraly, co do kávy místo krabicového či sušeného rýžového nebo ovesného mléka. Pošlu kamarádce, ta je kávomil, bude nadčená 🙂 díky díky. Ještě dotaz – myslíte, že to utáhne tyčák od Brauna? Nebo raději nezkoušet …děkuji za tipy.

        • V sobotu jsem zkoušela podle zdejšího receptu rýžovo-mandlové mléko, a nepovedlo se. Ty kousíčky jsem z toho prostě nedostala. Nemám tak dokonalou techniku, asi. Tyčový mixér to nezvládl, zkoušela jsem cedit, ale nešlo to ani moc pasírovat. Tuším, že jsem použila moc husté plátno. Pak jsem to zkusila ještě v robotu, ten to rozmašíroval na menší kousky, ale zůstaly tam. Tak jsem na hand-made obilné/mandlové mléko zanevřela – spousta práce, spousta špinavého nádobí, suroviny nejsou nejlevnější a v kávě drť 🙂

          Ale časem ještě zkusím tohle – s řidším plátnem.

          Do kávy místo mléka mi zatím přijde nejlepší sojová smetana. Jen se musí čs od času zamíchat.

          • Na přecezení stačí obyčejný látkový kapesník nebo plena. Láhev – trychtýř – cedník – plena. Proteče skoro všechno, zbytek zamotám a vyždímám. Měla jsem hrubou drť a část jsem naposledy zrovna použila do koláče.

          • Holky to cezení je fakt opruz, já mám naštěstí docela jemný cedník, ale stejně toho zapatlám. Na to byla skvělá Soyabella, nandat zapnout a bylo hotovo včetně cezení. Chce to výkonný mixér, pak je to raz dva.

            • No já nevím, s tou Soyabellou…všechno co jsem v ní udělala se přichytilo nebo připálilo na dně, ačkoliv jsem používala recepty přímo k vaření s ní. Teď už jen několik měsíců stojí na poličce a čeká, až ji znovu vezmu na milost. Pro mně je to drahý krám:-(. A to jsem původně měla ohromnou radost, když jsem na ni u Vás narazila, že syn nebude muset mít umělé mléko:-/. Ach jo.

                • Dobrý den, naposledy jsem dělala 3x za sebou kaše. Vždy drahé bio suroviny, kojenecká voda, vše přes noc namočené a v množství jaké je uvedeno v návodu. Po chvíli to začalo smrdět připáleninou a celé dno bylo černé. Drhla jsem houbičkou a odmočovala několik hodin. U mléka se mi to zpočátku nepřipalovalo, ale hodně přichytávalo na dno i když jsem pak dávala víc vody jak doporučují. Nevím co jsem dělala špatně. Pro mně je to opravdu spíš drahý krám. Kdybych to věděla, mohla jsem si na splátky pořídit termomix – někteří lidé na něj nadávají, ale mamka ho má už přes deset let a umí to všechno, i to mléko se v tom dá udělat…

                • Určitě ji reklamujte s popisem co dělá – připaluje a oni vám vrátí peníze, Atranet se k reklamacím staví velmi dobře. Já mám 14 let Termomix, mléko také zvládne, ale nepřecedí a to je opravdu ta nejhorší práce, zamíchat, odkape půl deci, vybrat ze sítka drť, další půl deci…Zpatlám kde co a trvá to půl hodiny. Není nad to vyndat přecezené mléko ze Sojky. Já na ni nedám dopustit a doufám, že najdeme lepší model.

                • Ahoj, mne sa osvedčil veľký papierový filter na kávu, ktorý vložím do väčšieho cedníku (skládaný papierový filter na CHEMEX – http://www.doubleshot.cz/papirove-filtry-chemex.html ). Potom papierový filter sparím vriacou vodou, aby nebolo mlieko za ním cítiť. Vymixované mandle s vodou nalejem na cedník s filtrom a nechám na sklenenej nádobe, nech si to kvape, koľko potrebujem. Sem tam opatrne premiešam. Keď dokvapká, zrolujem filter a ešte ho domačkám. V filtry ostatne tak krásna sušina a v nádobe čísté, jemné mlieko. Filter sa vyhodí, cedník opláchne. Hotovo. Žiadny neporiadok a práca navyše.

                • A mužů se prosím zeptat, proč píšete výše: na to BYLA dobra Soyabella? Už i jinde kdosi psal, ze mu chybí…vy už ji nemáte? Nedala by se objednat z jiné země?
                  Diky za čas odpovědi!

                • Reklamovala jste ji? Jestli ne, tak to udělejte. Takto Soyabella nepřipaluje a pokud ano, je něco špatně. Lehce se dno přichytí, ale ne do černa. Takže poslat zpátky, jinou vám nepošlou, už totiž nejsou a kupte si termomix nebo cokoliv, co vám bude vyhovovat 🙂

          • Díky Helisku za reakci, jak jsem psala níže Pavlovi, použiju tyčák. Ono mi ani nic jiného nezbývá, jiný mixér (zatím) nemám.

          • No Pavle, tak když se toho nebojíš ty, tak pak bych neměla ani já, jakožto ženská 🙂 Příspěvek do diskuse ohledně mixování od chlapa je příjemný. Díky za reakci, jasně, použiju tyčák a bude to mňamkové mléko do kávy. Kdyby náhodou nee, dám vědět 😉

  15. Díky. Dnes jsem dělala květák v omáčce (původní recept k. v sýrové omáčce), jen místo mlíka a sýru dala mandlové mléko, ochutila kurkumou a zahustila škrobem. Výsledek je vynikající, dokonce i můj pubertální syn si přidal (dítě, které odmítá jakýkoliv náznak MB v jídle a raděj nejí).

    Výborný nápad jak vykouzlit mléko bez mléka :). A za pár korun… oproti kupované variantě.

    • Já dělám ovesnou smetanu (na vaření) z ovesných vloček – namočím vločky do vody, rozmixuju, přecedím. Jen je potřeba počítat s tim, že tato ovesná smetana přidáním do jídla varem výrazně houstne :-). Ale je moc dobrá – do omáček, minule jsem v ní vařila i mák do makové náplně na koláč 🙂

  16. Výborné je i mléko z kešu oříšků: 1 díl kešu, 1 díl horké vody, umixovat se šp. soli a dolít studenou vodou. Ze 100 g ořechů uděláme 1 l mléka. Uchovávat v lednici.

      • Ráda bych věděla, proč se to nemá přehánět s kešu. Děkuju 🙂 S mandlemi se to přehánět může? (Až tak to nehrozí, je to drahé, ale vrhám se na suché plody, když mám na něco chuť, a tak by bylo dobré to vědět :))

        • Přehánět se to nemá s ničím. Ve všem platí přiměřeně, přiměřeně. Mandle jsou jediné ořechy (ony to jsou tedy vlastně peckovice), které v organismu nevyvolávají okyselení, jsou zásadité. Samozřejmě ne v případě, že jich člověk sní půl kila. Ostatní ořechy překyselují i v malém množství, nemají tu výhodu zásaditosti jako mandle. Překyseluje ovšem přejedení čímkoliv, nejen ořechy 🙂

        • Kešu jsou ještě dražší a také je to tropický ořech, proto bych to nepřeháněla s jeho konzumací. My tu máme vlašáky, lískáče a mandle.

            • No rostou. Když jsem jezdila ještě k babičce, její sousedka sklízela mandle docela pravidelně 🙂 Ve velkém se pěstují v teplejších oblastech, ale tady je leckdo má na zahradě taky. Jen je to docela práce je vydolovat z těch pecek. Koupě je podstatně jednodušší 🙂

              • Ty jo, tak to jsem fakt netusila. Dik za osvetu. Hodne preferuju lokalni veci. Raduju se z ceske soji, jeste aby se z ni vyrabelo tofu a spol.

                Ke koupi u nas jsou ovsem v drtive vetsine mandle z usa. Nebo spanelske za 500 kc za kilo.

  17. Vyzkoušela jsem, mléko je výborné. Ráda bych se zeptala, jak staré dítě (které jí přísně podle JJ) může již toto mléko pít na svačinku?

  18. Zrovna včera jsem smetanu vyráběla. Mimochodem ta drť je výborná do jáhlového koláče. Kdo nemusí kokos, je to skvělá obměna 🙂

    • Jani, prosím tě, u jáhl. koláče jsi se zmiňovala, že korpus děláš na různé způsoby – s hruškama, mákem a taky jako perník.Teda pokud si správně pamatuji komentáře.. Variantu jáhelník jako perník, mohla bych požádat o recept?

      • Venisy, to není recept 🙂 Jen posypeš jáhly perníkovým kořením, případně ještě trochou skořice a přidáš oříšky, sušené ovoce, prostě podle chuti. Navrch marmeládu, případně čoko polevu. Nebo nic.

        • No teda, tys kouzelnice:-) Děkuji moc za další variantu mňamkového receptu. A normálka dám jáhly s vodou teda péct na těch cca 15 min. do trouby (jak je začátek u jáhl. s hruškama třeba) a pak jen vytáhnu a lupnu pern. koření, skořici, oříšky…ale pak už nezapékám, pochopila jsem správně? Ptám se radši polopatě…:)

          • U „perníku“ dávám do trouby všechno najednou tahle za sebou (na sebe): jáhly (propláchnuté), perníkové koření, skořice, rozinky, ořechy, kokos (nebo mandlovou drť z mandlového mléka), sirup (kvůli bezlepku), voda s olejem. Upeče se to najednou, po vyndání z trouby už jen případně napatlat polevu (nechat nejdřív zchladnout).

            • Janino, nemohla byste návod na perníkovou variantu prosím zkopírovat přímo k receptu. Určitě bych to chtěla zkusit, až bude trochu čas. Tady v komentářích to zapadne a byla by to škoda. Děkuji!

            • Janino, dekuji za ten perník! vytecne! ted v obdobi moukoveho pustu se hodil. Napatlala jsem tam karobovou polevu a fakt luxus…jen manzel uz nejak narazel, ze porad delam nejake jahelniky. :))) a ja si to naprosto uzivaaaam 🙂

    • Jani, prosím tě, ještě dotaz k vanilk. lusku – když jej koupím vcelku, tak vyškrábu vnitřek a celý ten vyškrábaný vnitřek dám do koláče? Je to tedy na jedno použití? Nebo je možné zbytek lusku nějak skladovat a použít i tu slupku u pečení či přípravě dezertů? Ve zdravce paní nevěděla, tak se ptám tady…Ještě měli vanilkový extrakt, od Grešíka, ale tam je složení 10% vanilky a 35% lihu, zbytek voda. Což teda moc echt asi není…děkuji předem za radu.

      • Venisy, množství podle toho, jak je lusk velký. Mám lusky poměrně dlouhé a tak tam všechno nedávám. Tak asi 1/4 lžičky. Zbytek, ten obal je škoda vyhodit. Kdybychom používali cukr, skvěle by to ovonělo cukr. Takhle to dávám do mouky. Do té, do které používám na sladké pečení 🙂 Ty moje lusky jsou měkké, když se v mouce trošku vysuší, tak jdou rozmixovat a pak je klidně ještě přidám do pečení (přesyju). Takže ho vlastně spotřebuju celý 🙂

        • Díky Jani za odpověď. Je to taková prkotina, ptají se tu na důležitější dotazy, ale já na to furt myslela a když byla tady, tak zapomněla…tak jsem se konečně zeptala. Dobrá, uvidím, jak bude velký, resp. dlouhý.:)

    • Ano nevaří, když to použijete do pokrmu, který se vaří, tak se to tepelně upraví s ním. Pokud chcete vařit, postup je stejný, jen se mandle před tím uvaří.

  19. Zobrazit všech 75 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.