Bez cukru, bez vajec, bez mléka, bez lepku, ale rozhodně ne bez chuti! Takové jsou tyto snadné a rychlé nepečené kuličky. Energii vám dodají také díky obsahu matcha čaje, který není jen na pití, ale můžeme ho využít i jako přísadu do sladkých i slaných jídel, dezertů, krémů a podobně.
Ingredience
- 200 g uvařených adzuki fazolí
- sušené meruňky nesířené
- rozinky
- lískové ořechy
- kešu ořechy
- kvalitní kakao
- hořká čokoláda
- strouhaný kokos
- matcha čaj
- špetka soli
Jak připravit nepečené adzuki kuličky
- Večer dejte adzuki do vody a nechte je namáčet celou noc, poté je uvařte (rychlejší je v tlakovém hrnci). Musí být velmi měkké.
- Vložte do mixéru uvařené adzuki, rozinky, meruňky, lískové ořechy, kešu, špetku soli a trošku kakaa. Rozmixujte nahrubo, ne úplně na kaši.
- Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky. Rozpusťte čokoládu v malém množství vody. Namáčejte kuličky do čokolády. Kokos rozdělte na polovinu. Jednu nechte bílou, druhou obarvěte čajem matcha. Posypte kuličky takto připraveným kokosem. Nechte v lednici ztuhnout.
Praktické
- Kuličky můžete servírovat v malých papírových košíčcích.
- Pokud máte fazole uvařené předem, budete mít tento dezert hotový během chvilky.
Obměna
- Můžete použít i jiné druhy sušeného ovoce.
- Také posypku můžete obměňovat podle vaší chuti a fantazie.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale místo čokolády uděláme karobovou (video návod na karobovou polevu).
Keď je vynikajúca chuť x-krát vyskúšaná,keď varíte adzuki vo veľkom,keď nečakáte návštevu,ale v chladničke chýba niečo sladké „pre istotu“ a nemáte chuť sa hrať s guličkami..😊_až teraz posielam pozdrav,Vierka
Perfektní Slavko!!! Mám z toho radost a díky, že posíláte i foto. 👍👍👍
jsou velmi pracné: každá kulička máčet v čokoládě a ještě obalovat, uf, ale úsilí se vyplatí, jsou moc dobré
Děkuju, jsem ráda, že chutnali. Jak se říká, bez práce nejsou koláče 😉😉😉😉.
V tradiční japonské, čínské kuchyni se konzumují nejčastěji na sladko. Vyrábí se z nich i náplň sladkostí „daifuku“ = velké štěstí. Takže je prověřené, že v rozumné míře a dobrém pokousání se v bříšku nic zlého neděje:*)
Tak jsem recept vyzkousela a je mnamozni;kdyz by cloveka honila ´mlsna nebo rychle pohosteni nejen ze to skvele chutna ale i to pekne vypada Dik za rychlovku na domaci Velikonoce.
Krásné Velikonoce i vám a moc díky za komentář, jsem ráda, že jste recept připravila.
A co kombinace luštěniny a sušeného ovoce? Tady to nevadí? Nebo jsou adzuki „hodnější“?
Žádná luštěnina či obilovina není hodnější, než jiná. Jedná se o dezert, potěšení. Nemáte se přecpat k prasknutí :-)
Vy mě to možná nebudete věřit, ale ja tyhle kuličky dělám tak 2x do roka. Dezerty jsou výborné, ale přece jenom se musí konzumovat opravdu vyjímečně. Tak to vidím já, to ovšem neznamená, že to dělám dobře nebo že nějak strádám. Myslím si, že sladká tečna nemusí být po každém obědu každý den. Prostě jen opravdu vyjímka nebo když je něco k oslavě, když se sejdou lidé, svátka atd. Pro mě.
A co kombinace adzuki a sušeného ovoce? Myslela jsem, že luštěnina s ovocem by se potkávat neměly…?
V hlavním jídle ne, ale toto je dezert, nesníme toho talíř 😉