Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná

Začala sezóna rebarbory. Její části jsou jedovaté, ale zároveň obsahuje spoustu vitamínů a je prospěšná našemu tělu. V gastronomii se považuje za ingredienci lásky, arabové, tibeťané a tradiční čínská medicína ji považuje za velmi léčivou a zdroj vitality pro tělo. Co ještě tato zelenina skrývá za tajemství?

Starší generace si ji pamatuje jako plevel rostoucí všude. Dnes je rebarbora mnohem vzácnější, mnoho lidí ji nezná a do svého jídelníčku nezařazuje, což je velká škoda, neboť nabízí širokou škálu využití ve slané i sladké kuchyni.

Lék z Himalájí

První zmínky o rebarboře pocházejí už z roku 2700 před naším letopočtem. Divoce rostla na svazích Himaláje, ale velmi brzy začala být cíleně pěstována Tibeťany, neboť ji považovali za léčivou. Tibeťané věřili, že pojídání reveně zlepšuje krev a čistí střeva. Byla také ctěna v arabském léčitelství.

Byla drahá jako šafrán

Dříve byla rebarbora velmi ceněná a její cena se i kvůli nákladnému dovozu blížila drahému koření jako byla skořice nebo šafrán. V 16. století se rozšířila do povodí Volhy. Do Evropy se dostala díky poutníkům Barbarům (barbarus). V Evropě ji nejdříve začali používat Němci a Angličané, od 18. století se poté rozšířila i do dalších zemí (v ČR od 19. st.). Američané ji používali do koláčů, Italové na likér rebarboro a Němci na marmeládu.

Název rebarbora vznikl spojením “Rha a barbaros”

Když se rebarbora rozšířila do povodí Volhy, začalo se jí tam říkat Rha. Další část svého jména pravděpodobně získala z latinských slov rheum (kořen) a barbarus (zahraniční, cizí původ), tj. Rhabarber. U nás se jí kromě názvu rebarbora říká také reveň (přejato z ruštiny).

Je to ovoce nebo zelenina? O sporu musel rozhodnout soud

V 50. letech 20. století se vedl dlouhý spor o tom, zda-li je rebarbora ovoce, nebo zelenina. O sporu nakonec v roce 1947 musel rozhodnout americký soud: “rebarbora je ovoce”. Důvodem tohoto verdiktu bylo použití rebarbory pouze do dezertů. Dnes ale víme, že i když rebarboru používáme nejčastěji jako ovoce, z botanického pohledu se jedná o zeleninu.

Zdravá i život ohrožující

Rebarbora má více tváří – je zároveň zdravou, ale i nebezpečnou zeleninou. Kontroverzní látkou, kterou rebarbora obsahuje, je kyselina šťavelová (oxalová). Tato kyselina porušuje v těle iontovou rovnováhu vápníku a kvůli tomu se vápník z těla vylučuje. Proto ji nesmí konzumovat lidé trpící revmatismem, dnou, ledvinovými kameny a záněty ledvin, osoby s problémy s močovým měchýřem nebo žaludečními kyselinami. Velmi opatrné by měly být těhotné a kojící ženy a děti. Kyselina šťavelová u nich může vyvolat nevolnost. Tuto kyselinu obsahují i například kopřivy, kterých ale nezkonzumujeme tolik, jako u výtečného rebarborového koláče, čatní či marmelády (v nich můžeme klidně na posezení sníst i 2-3 stonky rebarbory). Platí pravidlo: pochutnat si, ale s mírou!

Obsahuje velké množství vitamínů

  • Je výborným zdrojem vitamínu B. Zejména niacinu pro krevní oběh a energii buněk, kyseliny listové pro krvetvorbu a pantotenové pro zdravou pokožku a vlasy.
  • Z minerálů obsahuje vápník, draslík a mangan, dále i železo, hořčík, fosfor, jód.
  • Obsahuje velké množství vlákniny, která zbavuje tělo toxinů a povzbuzuje střevní peristaltiku (pomáhá při zácpě).
  • Je močopudná.
  • Dokáže na sebe vázat tuk.
  • Podporuje metabolismus.

Je v sezóně jen do svátku sv. Jana, pak už je nebezpečná

Rebarbora je v sezóně pouze krátce – od poloviny května do poloviny června, do dne svátku sv. Jana (24. června) – letního slunovratu. V tomto období obsahuje rostlina převážně kyselinu jablečnou. Jak rostlina stárne, prudce se v ní zvyšuje obsah kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou. Rovněž od konce června ztrácí svou křehkost a její chuť je nepříjemně kyselá.

Rebarbora v kuchyni

  • U rebarbory se jí pouze její řapíky, ne listy. Listy jsou totiž už od počátku velmi bohaté na kyselinu šťavelovou.
  • O zralosti rebarbory nerozhoduje barva. Jestli je rebarbora výrazně červená, nebo nazelenalá záleží na její odrůdě. Obě jsou vhodné k dalším úpravám.
  • Z rebarbory se před úpravou musí pomocí nože odstranit (stáhnout) tuhá vlákna a slupky.
  • Rebarbora by se měla jíst vždy tepelně upravená (vařená, pečená aj.).
  • Pokrmy s rebarborou by se měly konzumovat maximálně 2-3x za týden.
  • Rebarbora by nikdy při tepelné úpravě neměla přijít do kontaktu s hliníkem. Reaguje s kyselinou šťavelovou a dostává se do zeleniny (obecně by se ale při tepelné úpravě jakéhokoliv jídla neměl hliník používat).

Zdroj vitality a ingredience lásky

Podle tradiční čínské medicíny je rebarbora zdrojem vitality. Dle kulinářské magie je zase ingrediencí lásky. Její řízná chuť slibuje stejně řízné vztahy. Nejdokonalejším pokrmem lásky je rebarborový koláč s jahodami.

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak si čtu komentáře, jak do dopadlo s tím stárnutím a narůstáním kyseliny šťavelové? Rostlina když se řeže a nejde do květu, tak má pořád nové výhony, to je také stárnutí? Já jsem kdesi četla, že většinou po sv. Jánu vykvete a pak už se nemá používat.

Marie,Walterová
9. 3. 2023

Vím,že syrová rebarbora není vhodná , ale je spousta receptu na smoothie z rebarbory tak mě zajímá jak to je,vždyť tam je to také ze sýrové, děkuji za vysvětlení.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

15

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...
57
16

Žabinec ptačinec v kuchyni

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výbor...
47
19

Jedlé kaštany: zdroj životodárné energie

Jedlé kaštany mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví, trávení a dokonce podporují i zdravé hubnutí. Ukážeme vám tipy, jak je využít v kuchyni tak, abys...
77
33

Není skořice jako skořice. Nenechte se napálit!

Skořice má spoustu blahodárných účinků na naše tělo. I proto je stále častěji součástí potravin, jídel i diet. Věděli jste ale, že existují dva druhy a jed...