Začala sezóna rebarbory. Její části jsou jedovaté, ale zároveň obsahuje spoustu vitamínů a je prospěšná našemu tělu. V gastronomii se považuje za ingredienci lásky, arabové, tibeťané a tradiční čínská medicína ji považuje za velmi léčivou a zdroj vitality pro tělo. Co ještě tato zelenina skrývá za tajemství? Starší generace si ji pamatuje jako plevel rostoucí všude. Dnes je rebarbora mnohem vzácnější, mnoho lidí ji nezná a do svého jídelníčku nezařazuje, což je velká škoda, neboť nabízí širokou škálu využití ve slané i sladké kuchyni.

Lék z Himalájí

První zmínky o rebarboře pocházejí už z roku 2700 před naším letopočtem. Divoce rostla na svazích Himaláje, ale velmi brzy začala být cíleně pěstována Tibeťany, neboť ji považovali za léčivou. Tibeťané věřili, že pojídání reveně zlepšuje krev a čistí střeva. Byla také ctěna v arabském léčitelství.

Byla drahá jako šafrán

Dříve byla rebarbora velmi ceněná a její cena se i kvůli nákladnému dovozu blížila drahému koření jako byla skořice nebo šafrán. V 16. století se rozšířila do povodí Volhy. Do Evropy se dostala díky poutníkům Barbarům (barbarus). V Evropě ji nejdříve začali používat Němci a Angličané, od 18. století se poté rozšířila i do dalších zemí (v ČR od 19. st.). Američané ji používali do koláčů, Italové na likér rebarboro a Němci na marmeládu.

Název rebarbora vznikl spojením „Rha a barbaros“

Když se rebarbora rozšířila do povodí Volhy, začalo se jí tam říkat Rha. Další část svého jména pravděpodobně získala z latinských slov rheum (kořen) a barbarus (zahraniční, cizí původ), tj. Rhabarber. U nás se jí kromě názvu rebarbora říká také reveň (přejato z ruštiny).

Je to ovoce nebo zelenina? O sporu musel rozhodnout soud

V 50. letech 20. století se vedl dlouhý spor o tom, zda-li je rebarbora ovoce, nebo zelenina. O sporu nakonec v roce 1947 musel rozhodnout americký soud: „rebarbora je ovoce“. Důvodem tohoto verdiktu bylo použití rebarbory pouze do dezertů. Dnes ale víme, že i když rebarboru používáme nejčastěji jako ovoce, z botanického pohledu se jedná o zeleninu.

Zdravá i život ohrožující

Rebarbora má více tváří – je zároveň zdravou, ale i nebezpečnou zeleninou. Kontroverzní látkou, kterou rebarbora obsahuje, je kyselina šťavelová (oxalová). Tato kyselina porušuje v těle iontovou rovnováhu vápníku a kvůli tomu se vápník z těla vylučuje. Proto ji nesmí konzumovat lidé trpící revmatismem, dnou, ledvinovými kameny a záněty ledvin, osoby s problémy s močovým měchýřem nebo žaludečními kyselinami. Velmi opatrné by měly být těhotné a kojící ženy a děti. Kyselina šťavelová u nich může vyvolat nevolnost. Tuto kyselinu obsahují i například kopřivy, kterých ale nezkonzumujeme tolik, jako u výtečného rebarborového koláče, čatní či marmelády (v nich můžeme klidně na posezení sníst i 2-3 stonky rebarbory). Platí pravidlo: pochutnat si, ale s mírou!

Obsahuje velké množství vitamínů

  • Je výborným zdrojem vitamínu B. Zejména niacinu pro krevní oběh a energii buněk, kyseliny listové pro krvetvorbu a pantotenové pro zdravou pokožku a vlasy.
  • Z minerálů obsahuje vápník, draslík a mangan, dále i železo, hořčík, fosfor, jód.
  • Obsahuje velké množství vlákniny, která zbavuje tělo toxinů a povzbuzuje střevní peristaltiku (pomáhá při zácpě).
  • Je močopudná.
  • Dokáže na sebe vázat tuk.
  • Podporuje metabolismus.

Je v sezóně jen do svátku sv. Jana, pak už je nebezpečná

Rebarbora je v sezóně pouze krátce – od poloviny května do poloviny června, do dne svátku sv. Jana (24. června) – letního slunovratu. V tomto období obsahuje rostlina převážně kyselinu jablečnou. Jak rostlina stárne, prudce se v ní zvyšuje obsah kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou. Rovněž od konce června ztrácí svou křehkost a její chuť je nepříjemně kyselá.

Rebarbora v kuchyni

  • U rebarbory se jí pouze její řapíky, ne listy. Listy jsou totiž už od počátku velmi bohaté na kyselinu šťavelovou.
  • O zralosti rebarbory nerozhoduje barva. Jestli je rebarbora výrazně červená, nebo nazelenalá záleží na její odrůdě. Obě jsou vhodné k dalším úpravám.
  • Z rebarbory se před úpravou musí pomocí nože odstranit (stáhnout) tuhá vlákna a slupky.
  • Rebarbora by se měla jíst vždy tepelně upravená (vařená, pečená aj.).
  • Pokrmy s rebarborou by se měly konzumovat maximálně 2-3x za týden.
  • Rebarbora by nikdy při tepelné úpravě neměla přijít do kontaktu s hliníkem. Reaguje s kyselinou šťavelovou a dostává se do zeleniny (obecně by se ale při tepelné úpravě jakéhokoliv jídla neměl hliník používat).

Zdroj vitality a ingredience lásky

Podle tradiční čínské medicíny je rebarbora zdrojem vitality. Dle kulinářské magie je zase ingrediencí lásky. Její řízná chuť slibuje stejně řízné vztahy. Nejdokonalejším pokrmem lásky je rebarborový koláč s jahodami.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...
    • Tak to mě taky 🙂 Budeme se muset zeptat botanika. Já tipuju, že v utržené se to zastaví.

  1. A jak to je prosím s kvašením? Měla jsem pocit, že jsem ji v nějakém kvašeném receptu viděla syrovou…

    • Nemám vyzkoušeno kvašení, protože ty dva tři stonky vždy padnou na koláče 🙂 Ale syrovou bych nedoporučovala.

      • Tak jsem někde našla, že se opravdu dá syrová nakrájet na tenký plátky a dát zkvasit s další zeleninou.
        Šťavelany se tím většiny eliminujou, takže by takhle šla využít i rebarbora „po Jánovi“.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPetrželkové detoxikační pesto
Další článekTěstovinový salát s houbami a chřestem