Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Ranní miso polévka s vařenými semínky

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Kdo si zvykl na ranní miso polévku, často si bez ní nedovede představit ráno. Vařím ji každý den většinou ze tří druhů zeleniny a proto vzniká nespočet různých kombinací. V zimě je vhodné přidat do polévky i semínka, tak se nechte inspirovat.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 100 g dýně
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 PL slunečnicových semínek
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • miso pasta
  • sůl
  • pažitka nebo petrželka na posyp

Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě ...

Jak připravit miso polévku se semínky

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do horkého vývaru dáme trošku soli, mrkev, petržel a dýni nakrájenou na malé kousky a omytá slunečnicová semínka.
  3. Vaříme asi 10 minut, přidáme nakrájenou jarní cibulku a povaříme ještě minutu, dvě.
  4. Sundáme z plotny, v malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
  5. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané petrželkou nebo pažitkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.
  • Pro bezlepkovou dietu použijeme rýžovou miso pastu.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek.
  • V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
  • Co se týče semínek, můžete dát dýňová, lněná, sezamová…

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti. let.
  • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více.mohou děti snídat stejnou polévku s vámi.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kattynka
24. 10. 2022

Dnešní polívčička – výborná, Protože je podzim tak jsem nejprve zasmažila cibulku a pak už byl postup stejný. Bez cibulky na mě působila moc jarně, ochlazující😉

Miso polevky si delam docela huste, protoze vyvarove polevky moc nemusim. Dnesni polevka byla pro mne zatim top. 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.
31
26

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...

Posilující miso polévka s rýžovým mochi

Potřebujete doplnit energii a samotná miso polévka vás nezasytí? Přidejte do ní tradiční rýžovou pochoutku z Japonska. Ideální jídlo pro vyčerpané lidi, ko...

Polévka s česnekovými výhonky

Zaštipujete česnek? Výhonky s pacibulkami, které ulámete, určitě nevyhazujte! Chutnají skvěle, jsou plné vitamínů a můžete je přidat třeba do polévky.