- 1 hrnek vařeného hrachu (ideálně pěkně rozvařený půlený hrách)
- 1 cibule na kostičky
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- 1 mrkev na malé sirčičky
- 1/2 pórku na proužky
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 lžička saturejky
- umeocet a jablečný ocet podle chuti
Jak připravit omáčku z hrachu
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme mrkev, pórek a saturejku společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání pěkně do zlatova.
- Přidáme hrnek vařeného hrachu. Můžeme přidat i trochu tekutiny, která nám zůstala z vaření hrachu podle toho, jak chceme mít kaši hustou.
- Dochutíme sojovou omáčku a necháme prohřát.
- Doladíme chuť trochou umeocta a jablečného octa.
Kombinujeme
- Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí, krátce tepelně upravenou zeleninu už máme v hrachu. Pro nás je to ale málo, my jsme přidali pečenou zeleninu a salát ze syrové a kvašené zeleniny.
Praktické
- Pokud máte doma strávníky, co zeleninu neradi, hrách jim se zeleninou rozmixujte. Nic nepoznají a bude jim to jistě chutnat.
Obměna
- Místo saturejky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo.
Děti
- Hrachová kaše je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
- Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Velmi dobré, až nás to překvapilo!:)
Fantastické, moc jsem si pochutnala. Díky