Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Labužnická hrachová omáčka s pórkem, mrkví a saturejkou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Zbyl nám hrách, ale nebylo ho dost. Tak jsem ho nastavila mrkví a pórkem, přidala saturejku a svátečně chutnající jídlo bylo za pár minut hotové. Po hrachové kaši s barevnými kousky zeleniny se jen zaprášilo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařeného hrachu (ideálně pěkně rozvařený půlený hrách)
  • 1 cibule na kostičky
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 mrkev na malé sirčičky
  • 1/2 pórku na proužky
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 lžička saturejky
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Jak připravit omáčku z hrachu

  1. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  2. Po chvíli přidáme mrkev, pórek a saturejku společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání pěkně do zlatova.
  3. Přidáme hrnek vařeného hrachu. Můžeme přidat i trochu tekutiny, která nám zůstala z vaření hrachu podle toho, jak chceme mít kaši hustou.
  4. Dochutíme sojovou omáčku a  necháme prohřát.
  5. Doladíme chuť trochou umeocta a jablečného octa.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí, krátce tepelně upravenou zeleninu už máme v hrachu. Pro nás je to ale málo, my jsme přidali pečenou zeleninu a salát ze syrové a kvašené zeleniny.

Praktické

  • Pokud máte doma strávníky, co zeleninu neradi, hrách jim se zeleninou rozmixujte. Nic nepoznají a bude jim to jistě chutnat.

Obměna

  • Místo saturejky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo.

Děti

  • Hrachová kaše je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Teda lahůdka 😊😊😊 Nic jsem nemixovala. Bylo to něco mezi omáčkou a kaší. Prostě tak akorát 😁 K tomu kroupy a pečená dýně s česnekovým pestem. Mňam 😋 Děkujeme 🙂

Moje varianta: hrášek jsem nerozmixovala. Moc nám chutnalo!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...