- 1 hrnek vařeného hrachu (ideálně pěkně rozvařený půlený hrách)
- 1 cibule na kostičky
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- 1 mrkev na malé sirčičky
- 1/2 pórku na proužky
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 lžička saturejky
- umeocet a jablečný ocet podle chuti
Jak připravit omáčku z hrachu
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme mrkev, pórek a saturejku společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání pěkně do zlatova.
- Přidáme hrnek vařeného hrachu. Můžeme přidat i trochu tekutiny, která nám zůstala z vaření hrachu podle toho, jak chceme mít kaši hustou.
- Dochutíme sojovou omáčku a necháme prohřát.
- Doladíme chuť trochou umeocta a jablečného octa.
Kombinujeme
- Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí, krátce tepelně upravenou zeleninu už máme v hrachu. Pro nás je to ale málo, my jsme přidali pečenou zeleninu a salát ze syrové a kvašené zeleniny.
Praktické
- Pokud máte doma strávníky, co zeleninu neradi, hrách jim se zeleninou rozmixujte. Nic nepoznají a bude jim to jistě chutnat.
Obměna
- Místo saturejky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo.
Děti
- Hrachová kaše je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
- Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Teda lahůdka 😊😊😊 Nic jsem nemixovala. Bylo to něco mezi omáčkou a kaší. Prostě tak akorát 😁 K tomu kroupy a pečená dýně s česnekovým pestem. Mňam 😋 Děkujeme 🙂
Moje varianta: hrášek jsem nerozmixovala. Moc nám chutnalo!