Netradiční, ale výborný salát ze syrového celeru podle francouzského receptu. Výborná příloha například k topinkám z kváskového chleba, s různými plackami nebo jako salátek k hlavnímu jídlu.

Ingredience
na 4 porce
  • 1/4 bulvového celeru
  • šťáva z 1/2-1 citrónu
  • 3 lžíce rostlinné majonézy (např. tofunézy) nebo domácího jogurtu
  • 1 lžička dižonské hořčice (bez cukru)
  • pažitka
  • 1 lžíce umeocta
  • není nutné: jablko nebo na doslazení rýžový sirup

Jak připravit celerovou remuládu

  1. Celer nastrouháme pomocí mandolíny (jde i nakrájet nožem, ale je to více práce) na julienne jemné hranolky, ale můžeme ho také nastrouhat nahrubo nebo jemno, dle toho, jak máme rádi. Pokud chceme použít i jablko, tak na hranolky nastrouháme nebo nakrájíme i jablíčko.
  2. V míse smícháme celer, (jablko), majonézu, hořčici a umeocet.
  3. Necháme nejlépe přes noc v lednici odležet, aby celer zkřehl, ale postačí i méně času, jen bude celer křupavější (v tom případě doporučujeme nastrouhat celer najemno).
  4. Vytáhneme z lednice, znovu promícháme, přidáme nasekanou pažitku, ochutnáme a případně ještě dochutíme (umeocet, rýžový sirup), aby nám remuláda chutnala.
  5. Uchováváme v lednici.

Praktické

  • Remuláda je skvělá jako salát k jakémukoliv hlavnímu jídlu, hamburgerům nebo třeba namísto pomazánky na kváskové pečivo (třeba topinky) nebo placku.
  • Dá se jíst i jen tak jako svačinka. V tom případě se do ní skvěle hodí i sladko-kyselé jablíčko.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...
    • Jitko, jak jsem psala Ivě, mandolína je něco velmi podobného jako V krouhač, je to prostě plastové struhadlo do ruky s násadkou na zeleninu. Je jich spousta druhů, mají různé výměnné krouhací části, aby jednou padala kolečka, jednou hranolky, jindy plátky,…mrkněte na internet a vyberte si nějakou šikovnou.

  1. Dobrý den, salát vypadá výtečně, můžu poprosi o info o mandolíně uvažuji o nové. Mám starý VS krouhač a občas je to o prsty. Děkuji. Iva

    • Mandolína je něco velmi podobného jako V krouhač, je to prostě struhadlo s násadkou na zeleninu, aby si právě člověk prsty neuřízl :-) Je jich spousta druhů, mrkněte na internet a vyberte si nějakou šikovnou, co se vám bude líbit.

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPolévka česnečka
Další článekLahůdkové droždí versus klasické