Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Celerová remuláda

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto
sezóna podzim

Netradiční, ale výborný salát ze syrového celeru podle francouzského receptu. Výborná příloha například k topinkám z kváskového chleba, s různými plackami nebo jako salátek k hlavnímu jídlu.

Ingredience
na 4 porce
  • 1/4 bulvového celeru
  • šťáva z 1/2-1 citrónu
  • 3 lžíce rostlinné majonézy (např. tofunézy) nebo domácího jogurtu
  • 1 lžička dižonské hořčice (bez cukru)
  • pažitka
  • 1 lžíce umeocta
  • není nutné: jablko nebo na doslazení rýžový sirup

Od střední školy jsem se potýkala se spoustou zdravotních problémů. Trápily mě bolesti břicha, potíže s močovým měchý...

Jak připravit celerovou remuládu

  1. Celer nastrouháme pomocí mandolíny (jde i nakrájet nožem, ale je to více práce) na julienne jemné hranolky, ale můžeme ho také nastrouhat nahrubo nebo jemno, dle toho, jak máme rádi. Pokud chceme použít i jablko, tak na hranolky nastrouháme nebo nakrájíme i jablíčko.
  2. V míse smícháme celer, (jablko), majonézu, hořčici a umeocet.
  3. Necháme nejlépe přes noc v lednici odležet, aby celer zkřehl, ale postačí i méně času, jen bude celer křupavější (v tom případě doporučujeme nastrouhat celer najemno).
  4. Vytáhneme z lednice, znovu promícháme, přidáme nasekanou pažitku, ochutnáme a případně ještě dochutíme (umeocet, rýžový sirup), aby nám remuláda chutnala.
  5. Uchováváme v lednici.

Praktické

  • Remuláda je skvělá jako salát k jakémukoliv hlavnímu jídlu, hamburgerům nebo třeba namísto pomazánky na kváskové pečivo (třeba topinky) nebo placku.
  • Dá se jíst i jen tak jako svačinka. V tom případě se do ní skvěle hodí i sladko-kyselé jablíčko.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
22. 12. 2023

Měli jsme s palačinkama a zeleninou mnam

Mila Beata
22. 12. 2023

Mnam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9

Rýžové placky

Pestrost spočívá v tom, že měníme i konzistenci. Dnes místo zrníček obilí uděláme placky!