Netradiční, ale výborný salát ze syrového celeru podle francouzského receptu. Výborná příloha například k topinkám z kváskového chleba, s různými plackami nebo jako salátek k hlavnímu jídlu.
Ingredience
na 4 porce
  • 1/4 bulvového celeru
  • šťáva z 1/2-1 citrónu
  • 3 lžíce rostlinné majonézy (např. tofunézy) nebo domácího jogurtu
  • 1 lžička dižonské hořčice (bez cukru)
  • pažitka
  • 1 lžíce umeocta
  • není nutné: jablko nebo na doslazení rýžový sirup

Jak připravit celerovou remuládu

  1. Celer nastrouháme pomocí mandolíny (jde i nakrájet nožem, ale je to více práce) na julienne jemné hranolky, ale můžeme ho také nastrouhat nahrubo nebo jemno, dle toho, jak máme rádi. Pokud chceme použít i jablko, tak na hranolky nastrouháme nebo nakrájíme i jablíčko.
  2. V míse smícháme celer, (jablko), majonézu, hořčici a umeocet.
  3. Necháme nejlépe přes noc v lednici odležet, aby celer zkřehl, ale postačí i méně času, jen bude celer křupavější (v tom případě doporučujeme nastrouhat celer najemno).
  4. Vytáhneme z lednice, znovu promícháme, přidáme nasekanou pažitku, ochutnáme a případně ještě dochutíme (umeocet, rýžový sirup), aby nám remuláda chutnala.
  5. Uchováváme v lednici.

Praktické

  • Remuláda je skvělá jako salát k jakémukoliv hlavnímu jídlu, hamburgerům nebo třeba namísto pomazánky na kváskové pečivo (třeba topinky) nebo placku.
  • Dá se jíst i jen tak jako svačinka. V tom případě se do ní skvěle hodí i sladko-kyselé jablíčko.

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, salát vypadá výtečně, můžu poprosi o info o mandolíně uvažuji o nové. Mám starý VS krouhač a občas je to o prsty. Děkuji. Iva

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.