Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Středomořské pyramidy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše hosty.

Ingredience
  • 100 g celozrnného kuskusu
  • mrkev
  • cuketa žlutá a zelená
  • černá čočka beluga
  • cibule
  • česnek
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • citrónová šťáva
  • olej
  • menší lžíce tahini
  • pažitka
  • sůl

Mám dole 16 kg a nespočet centimetrů. Zbavil jsem se úporného průjmu, křečí i zánětu v kyčli. Nepřišel jsem o svaly a...

Jak připravit kuskusové pyramidky s čočkou a zeleninou

  1. Do sekáčku dejte mrkev a nasekejte. Dejte do mísy. Nasekejte cukety a přidejte k mrkvi. Nasekejte i cibuli a přidejte do mísy.
  2. Uvařte čočku a nechte pořádně okapat od tmavé tekutiny, popřípadě propláchněte.
  3. Na pánev dejte olej, rozehřejte ho, přidejte prolisovaný česnek a zlehka orestujte. Přidejte nasekanou zeleninu a krátce a prudce orestujte. Zelenina musí být křupavá a ne rozvařená.
  4. Připravte kuskus podle návodu na obalu.
  5. Do kuskusu prsty vmíchejte trochu tahini, přidejte orestovanou zeleninu, čočku, pažitku, osolte, pokapejte citronóvou šťávou a přidejte trochu citrónové kůry. Pečlivě promíchejte a napěchujte do formičky. Vyklopte hotovou pyramidu a servírujte s čím vás napadne. Já jsem při přípravě receptu použila cucamelon, domácí vegan tzatziki, rajčátka, okurku a gratinovaná rajčata.

Praktické

  • Počítejte s 50 g kuskusu na osobu.
  • Tahini přidávejte opravu málo, lehce nám kuskus ochutí a hlavně nám ho trochu slepí, takže pyramidy se nerozpadnou.
  • Každou zeleninu sekáme zvlášť.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový kuskus.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Eliška
1. 1. 2023

Mám připravené suroviny a bude to rychlovka, až se vrátíme z procházky.
Mým uším a rukám lahodí: “Dejte do sekáčku….” To je teda oddych, všimla jsem si tohoto návodu až nyní. Když někoho hostím, často vyhrává recept, u kterého se hodí vložit zeleninu do sekáčku. Děkuji. V poledne jsme měli novoroční čočkovou polévku – výbrná a sekáček tam byl🙂

Výborné, fakt mňamka. Dělala jsem bábovičky, ale efekt není takový jako pyramidky na obrázku. Tak prosím, můžete mi poradit, kde seženu formičku pyramidky? Pátrala jsem všude možně, ale zatím bez výsledku. Díky.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

“Boloňské” špagety s čočkou

Rychlá, dobrá a sytá alternativa boloňských špaget. Doporučujeme jako rychlovku na večeři, když nevíte, co vařit a potřebujete nasytit celou rodinu.

Atakilt Wat – Ethiopské Stir-fry ze zelí a mrkve

Tento typicky etiopský pokrm je ideální zeleninové letní jídlo. Křupavé, mírně kořeněné a dozlatova orestované kusy zeleniny jsou spolu s basmati rýží nebo...

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.