Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Středomořské pyramidy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše hosty.

Ingredience
  • 100 g celozrnného kuskusu
  • mrkev
  • cuketa žlutá a zelená
  • černá čočka beluga
  • cibule
  • česnek
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • citrónová šťáva
  • olej
  • menší lžíce tahini
  • pažitka
  • sůl

Jak připravit kuskusové pyramidky s čočkou a zeleninou

  1. Do sekáčku dejte mrkev a nasekejte. Dejte do mísy. Nasekejte cukety a přidejte k mrkvi. Nasekejte i cibuli a přidejte do mísy.
  2. Uvařte čočku a nechte pořádně okapat od tmavé tekutiny, popřípadě propláchněte.
  3. Na pánev dejte olej, rozehřejte ho, přidejte prolisovaný česnek a zlehka orestujte. Přidejte nasekanou zeleninu a krátce a prudce orestujte. Zelenina musí být křupavá a ne rozvařená.
  4. Připravte kuskus podle návodu na obalu.
  5. Do kuskusu prsty vmíchejte trochu tahini, přidejte orestovanou zeleninu, čočku, pažitku, osolte, pokapejte citronóvou šťávou a přidejte trochu citrónové kůry. Pečlivě promíchejte a napěchujte do formičky. Vyklopte hotovou pyramidu a servírujte s čím vás napadne. Já jsem při přípravě receptu použila cucamelon, domácí vegan tzatziki, rajčátka, okurku a gratinovaná rajčata.

Praktické

  • Počítejte s 50 g kuskusu na osobu.
  • Tahini přidávejte opravu málo, lehce nám kuskus ochutí a hlavně nám ho trochu slepí, takže pyramidy se nerozpadnou.
  • Každou zeleninu sekáme zvlášť.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový kuskus.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Eliška
1. 1. 2023

Mám připravené suroviny a bude to rychlovka, až se vrátíme z procházky.
Mým uším a rukám lahodí: “Dejte do sekáčku….” To je teda oddych, všimla jsem si tohoto návodu až nyní. Když někoho hostím, často vyhrává recept, u kterého se hodí vložit zeleninu do sekáčku. Děkuji. V poledne jsme měli novoroční čočkovou polévku – výbrná a sekáček tam byl🙂

Výborné, fakt mňamka. Dělala jsem bábovičky, ale efekt není takový jako pyramidky na obrázku. Tak prosím, můžete mi poradit, kde seženu formičku pyramidky? Pátrala jsem všude možně, ale zatím bez výsledku. Díky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Oves s čočkou a mrkvovým pestem

Recept na rychlé, jednoduché jídlo, které budete mít během chvilky na stole. Recept zahrnuje velmi chutné, trošku nasládlé a neobvyklé pesto, které klidně ...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...