Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolky po indicku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. Nevynechte ovšem žádné koření!

Ingredience
  • 250 g čerstvých fazolek
  • 4 stroužky česneku
  • sušené kari listy
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky černých hořčičných semínek
  • 1/4 lžičky koření garam masala
  • 180 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 cibule
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • olej
  • sůl
  • čerstvá petrželka

Chci se s vámi podělit o svůj příběh, třeba bude někoho inspirovat, aby se pustil do změny životního stylu, opravdu s...

Jak připravit pikantní zelené fazolky po indicku

  1. Zelené fazolky vařte po dobu 7 minut. Poté slijte a nechte je stranou.
  2. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte hořčičná semínka, kari listy a 1 stroužek prolisovaného česneku. Jemně orestujte.
  3. Přisypejte kurkumu, kajenský pepř, skořici, garam masalu, přidejte rýžový sirup, promíchejte a vařte 1 minutu, aniž by se koření připálilo.
  4. Zalijte rajčatovým protlakem, přidejte hořčici, sůl, promíchejte a vařte asi 5 minut, dokud omáčka pořádně nezhoustne.
  5. Omáčku nalijte na zelené fazolky a promíchejte.
  6. Na pánev dejte trochu oleje, přidejte cibuli a sůl. Za stálého míchání opékejte cibuli, dokud nezačne karamelizovat.
  7. Nyní můžete přidat česnek a zázvor nakrájené na velmi tenké plátky a proužky, promíchejte a pokračujte v opékání dokud vše nebude křupavé a zkaramelizované.
  8. Omáčkou přelijte fazolky, přidejte zkaramelizovanou cibuli a celý pokrm posypejte čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Doba varu fazolek bude záležet na jejich čerstvosti. Staré a tvrdé lusky se vaří podstatně déle.
  • Pokrm podávejte buď teplý nebo vychladlý na pokojovou teplotu.
  • Vhodná příloha k rýži, do placek či chlebu.
  • Nevynechte žádné koření.
  • Kupujte pouze kvalitní hořčice bez cukru a jiných ingrediencí
  • Pro bezlepkovou dietu podávejte s bezlepkovou přílohou.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Děti

  • Pikantní a ostré jídlo nevhodné pro děti.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Šulánky s fazolkami

Příprava šulánků sice zabere trochu času, ale můžete si k této práci klidně sednout a relaxovat si při tom. Ostatní příprava je pak už rychlá a výsledkem j...

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Perský salát

Tento salát je opravdu chuťově moc zajímavý. Testovala jsem ho i na hostech a byli z něj doslova unesení. Moc chutnal. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak ch...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.