Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Šulánky s fazolkami

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Příprava šulánků sice zabere trochu času, ale můžete si k této práci klidně sednout a relaxovat si při tom. Ostatní příprava je pak už rychlá a výsledkem je chuti i oku lahodící pokrm.

Ingredience
4 porce
  • 500 g mouky semola rimacinata
  • 250 g velmi teplé vody
  • zelené a žluté fazolky
  • cuketa
  • olej
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • konopná semínka

Mám rada stránku Jíme Jinak. Bola som na něj závislá, bola ňou posadnutá, upla som sa na ňu. Teraz po 4,5 rok...

Jak připravit fazolkové šulánky

  1. Smíchejte mouku s vodou a dobře promíchejte. Hnětením vytvořte elastické, ale pevné těsto. Vytvořte bochník, přikryjte jej a nechte asi 30 minut odpočívat.
  2. Pak z těsta ukrajujte kousky, rozválejte na válečky, nakrájejte je na kousky a vyválejte, abyste vytvořili šulance. Dobře posypte semolinovou moukou a dejte stranou.
  3. Očistěte zeleninu. Lusky fazolek vařte 7 minut. Dejte stranou.
  4. V pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a lehce orestujte.
  5. Přidejte cukety nakrájené na nudličky a několik minut restujte. Poté přidejte zelené fazolky, osolte, opepřete, promíchejte a vše společně několik minut povařte.
  6. Připravené šulánky vařte asi 15 minut. Sceďte a přidejte je do pánve k zelenině.
  7. Podávejte posypané konopnými semínky.

Praktické

  • Šulánky můžete uchovat v lednici i do druhého dne.
  • Těsto musí být elastické, ale ne moc měkké. Pracuje se s ním výborně. Šulánky podsypávejte, aby se neslepily.
  • Mouku semola rimacinata lze koupit v obchodech se zdravou výživou nebo na e shopech.

Obměna

  • Pokud se vám nechce dělat těstoviny domácí, můžete použít jakékoliv kupované těstoviny.
  • Barva cuket a fazolek nehraje chuťově žádnou roli, v receptu jsou použity dva druhy kvůli barevnosti jídla. Použijte klidně takové, jaké máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Meruzalka
3. 3. 2023

Ahoj, zkoušeli jste někdo udělat šulánků více a usušit v domácí sušičce na příští vaření?
Nebo, jak píše Žakale, třeba široké nudle. Nudle se dají usušit asi jen na vzduchu, máma i babička to takto sušila, ale myslím, že ty šulánky jsou z tlustšího těsta, třeba by to šlo v sušičce.🙂

Vierkol, tak dnes opět tento recept, rychlý a dobrý a já si ho ještě zrychlila a trochu upravila, mě vždy přišlo, že ty šulánky mám tuhé, tak jsem dnes dala část mouky špaldové a jednoduše jsem vyválela placku a udělala široké nudle a bylo to skvělé..:))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Houbové ravioli (fotopostup)

Lahodný recept pro milovníky italské kuchyně, domácích těstovin a dobrého jídla. Vyzkoušejte tyto ravioli plněné houbami, jistě si na nich pochutná celá ro...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....