Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka.

Ingredience
  • 50 g přírodních kešu ořechů
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • černý pepř
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • olej
  • čerstvý česnek
  • červené fazole
  • celozrnná špalda
  • 100 g kopřivy

Před časem jsem tu řešila chornický zánět močových cest. Trval 17 let! Antibiotika jsem brala i 3x do měsíce. Bolest ...

Jak připravit kopřivový krém se špaldou a fazolemi

  1. Kešu ořechy namočte na několik hodin.
  2. Fazole uvařte a nechte stranou.
  3. Špaldu uvařte a nechte stranou.
  4. Kopřivy důkladně očistěte a tři minuty blanšírujeme ve vroucí vodě. Nechte okapat.
  5. Sceďte kešu ořechy, vložte je do kuchyňského robotu s česnekem, solí, citrónovou šťávou a lahůdkovým droždím. Nasekejte. Přidejte kopřivy, 1 lžíci oleje a znovu rozsekejte. Vložte do misky, opepřete a přidejte extra panenský olivový olej.
  6. Na pánev nalijte pár lžic kopřivového krému, přidejte trochu vody, špaldu a fazole. Promíchejte a několik minut vařte. Krém varem houstne. Pokud se vám bude zdát příliš hustý, stačí malinko naředit.

    Praktické

    • Hustý krém můžete použít také jako pomazánku.
    • Kopřivy sbírejte na vlastní zahradě nebo v přírodě, kde nehrozí znečištění. Nesbírejte kopřivy u polí.
    • Kopřivy obsahují železo, pro lepší vstřebání železa je citrónová šťáva obsahující vitamín C důležitá, proto ji nevynechte.

    Obměna

    • Místo špaldy můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu dle vaší chuti, pro bezlepkovou dietu použijte obilovinu bezlepkovou.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a vynecháme pepř.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    13 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Vierko, ahóóój, jestli máš, pošli mi, prosím, kontakt na Messenger nebo vhatttsup nebo seznam kamrosi@seznam. cz

    Tak to je opravdu luxusní záležitost 🥰 Trochu jsem se bála, že tam těch kopřiv bude až až ( trhala jsem a trhala až jich bylo nějak moc 😃 ), ale nebylo to vůbec znát. Jak se to spařilo, byl to jen takový kopeček do dlaně. Plánuji ještě z toho pomazánku. Už po rozmixování to byla lahůdka 😊 A zkusím přidat trochu víc kopřiv 😁 Měli jsme s bezpluchým ovsem a všichni vymetli talíře 😊 Děkujeme za recept 🙂❤

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Fazolová pomazánka tří pepřů

    Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

    Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

    Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

    Luštěninový nákyp

    Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.

    Bílé fazole po italsku

    Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

    Beluga na švestkách

    Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

    Květák s cizrnou v lepivé omáčce

    Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...