Chybí vám chuť tvarohu? Zkuste tuto věrnou kopii - verzi z tofu! Hodí se jako svačinka, nádivka do koláčů, závinů, žemlovek nebo dortů. Prostě všude tam, kde byste jinak použili tvaroh.
Ingredience
  • 50 g jáhel
  • 200 g bílé tofu
  • 3 lžíce rýžového sirupu (dle chuti)
  • 50 g hrozinek
  • půl deci mirinu (pokud máte rádi chuť hrozinek v rumu)
  • lžíce až dvě citronové šťávy (lze přidat i kůra)

Jak vytvořit veganský tvaroh

  1. Hrozinky propláchnete studenou vodou a necháte okapat.
  2. Pak je namočíte do mirinu a necháte nacucat. Kdo mirin nechce použít, tak hrozinky jen spaří horkou vodou. Ale musím říct, že na dochucení tvarohu je mirin skvělý.
  3. Jáhly propláchneme studenou vodou, dáme vařit do čtyřnásobku vody se špetičkou soli.
  4. Po 10 minutách přidáme k jáhlám tofu nakrájené na větší kostky a vaříme ještě asi 15 minut. Tofu by ze začátku mělo být alespoň z části ponořeno ve vodě, pokud máte vody málo, dolijte horkou. Ke konci varu už by se měla voda vsáknout do jáhel.
  5. Obsah hrnce spolu se třemi obalenými lžícemi sirupu a trochou citronové šťávy rozmixujeme do hladka.
  6. Pokud je to málo sladké, přidáme podle chuti sirup.
  7. Na závěr už jen stěrkou vmícháme namočené hrozinky včetně mirinu.
  8. Konzistence by měla být jako tvaroh.

Praktické

  • Zbylý tvaroh uchováváme v lednici.

Obměna

  • Nemusíme dávat jáhly a použít pouze bílé tofu, naředit ho troškou rostlinného mléka a rozmixovat se zbylými ingrediencemi. Dozdobit rozinkami (není ale třeba).
  • Když přidáte kakao, dostanete kakovou verzi á la termix.
  • Při mixování můžete přidat také ovoce a mít různé ovocné varianty tofu krému.

Kombinujeme

  • Tento tvaroh můžeme konzumovat tak jak je, dále ho můžeme přidat do pohárů, do koláčů, závinů, ale i jako jedna z vrstev dortů. Výborný je i cheesecake, kde na křehké těsto dám takto připravený tvaroh z trochou rozmixovaných mandlí na prach a uvařeného agaru pro ztuhnutí.
  • Pár nápadů, kam tvaroh použít:

Děti

  • Tvaroh mohou děti asi od 1 roku, ale bez mirinu.

Tvaroh z jahel a tofu

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud jsem mu četla, že si...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu jsem s Vámi už po...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53...

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem byla od poloviny července -...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je mi fajn. Už první týden...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život k lepšímu 🙂 Jediné čeho...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat 🙂 Cítím se lépe, jsem čilejší...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme v devátem dni. Rekapitulace? Co...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila jsem suchý slad a přidávala...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným obmedzeniam, som zvolila jedálniček pre...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru jsem si řekla, zkusím očistu!...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co jste začaly dělat tyhle super...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně začínám svůj den snídaní, už...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun úplný nesmyslů, jako jsou třeba...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s Vámi v kurzu už poněkolikáté,...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek mám 3 kg dole, cítím...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a dceři, která mě do toho...

43 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať čím môžem nahradiť jáhly. Pretože ked som ich prvý krat jedla tak mi opuchol hrtan a potom celé telo a skončila som v nemocnici.
    Takže jáhlam sa oblúkom vyhýbam. A velmi by som to chcela vyskúšať a tieto komentíky čo su pod receptom sú všetky typy a recepty úžasné. Dakujem a prajem všetko dobré a krásny deň. 😀

  2. Heli, prosím tě, máš také recept na slaný tvarohJak ošulit chuťové bu%nky, aby si myslely, že jedí na domacímchlebu tvaroh se solí …a třeba ředkvičkami?:D Už i mléko v kávě jsem nahradila, ale po tomhle se mi fakt stýská:-P

  3. Díky za skvělý recept, použila jsem kombinaci tofu+jáhly jako základ česnekové pomazánky, přidala jsem kromě česneku ještě mayonete a je to luxusní!

  4. Děkuju za super recept! Včera jsem jednu půlku udělala podle receptu na sladko a druhou půlku na slano s bylinkami jako náplň do špenátové rolády. A protože náplň zbyla, tak jsem ze zbytku ještě večer uvařila nočky ke guláši 🙂

  5. Heli, můžete nám dát recept na cheese cake s “tvarohem” a agarem, jak se o něm zmiňujete v tomto receptu? Nebo už tady někde je?
    Děkuji.

  6. Hezké odpoledne přeji, ráda bych maminkám poradila další variantu náplně do košíčků, pájů. dezertů 🙂 Včera jsem dělala tento tvaroh jako náplň do palačinek (bez hrozinek), zbylo mi jí hodně a tak jsem roztopila sladovou čokoládu (netuším jestli je dle JJ zásad v pořádku) a smíchala s tímto tvarohem. Jelikož už má doma upečené košíčky dle receptu tady na JJ, dětem jsem náplň šupla do košíčků a chutnalo to výtečně. Pokud by do náplně někdo přidal agar – myslím (nezkoušela jsem) dalo by se to ozdobně nastříkat na cukroví. Tato čoko náplň s agarem by se hodila i do dortu – čoko tart 🙂 Korpus na páj/tart je tady, klidně bych použila i základ těsta na košíčky a udělala bych velký tart 🙂

  7. Tento tvaroh je výborný. Dělala jsem jej jako náplň do palačinek z rýže natural. Byla to mňamka 🙂 Určitě by to šlo použít i jako šlehačku 🙂 Díky za recept

  8. Dobrý den, jen jsem se chtěla zeptat na váš názor.
    Četla jsem v knížce od J. Průchové, že se tofu nemá připravovat na sladko. Už nevím ale proč, je to kniha stará asi 15-18 let, tak jestli se zatím změnil názor?
    Jinak receptík vypadá skvěle. Děkuji za odpověď.

    • Myslím, že se to týká nemocných osob, tam by obecně sladkosti na bázi nejen tofu být neměly. Jinak u nás i ve světě používají lektoři tofu jako jednu z běžných součástí tofu, takže když ho nebudete baštit denně jako sladký tvaroh, o nic nejde. Tedy pokud jste zdravá 🙂 Obecně tofu ochlazuje, někdo také říká, že luštěniny by se neměly všeobecně podávat s ovocem. Spíš se asi do té knížky podívejte, sama jsem zvědavá, jestli je ještě další důvod. My takový tofu tvaroh obvykle dáváme do dortu nebo poháru jako jednu z vrstev a to tak (z časových důvodů) jednou za měsíc, takže újmu neřešíme 🙂

      • Evi, J.Průchová ve své malinké knize Kuchařka která neklame o přírodním tofu píše, že jeho finální úprava musí být provedena velmi opatrně, zásadně ne na sladko, sýr má sám o sobě velmi expanzivní charakter. V jejich receptech je přír. tofu vždy v pokrmu zahřáté, tak jako tempeh. Sýr natto je možný v malém množství syrový.
        Paní Průchová rovněž nedoporučuje jíst naklíčené luštěniny bez dalšího tepelného zpracování. Říká, že jen málokdo má dnes střeva v tak dobrém stavu, aby si toto mohl dovolit… jsou těžce stravitelné a příliš expanzivní.

  9. Helka, práve som dovarila… idem si túto mňamku ochutiť a som zvedavá na degustáciu…;.) Potom Ti dám vedieť ako čo… Vďaka za recept i inšpiráciu :-).

    • Ďakujem :-). Je to ZDRAVÁ POCHÚŤKA!!! Ako obmenu dávam tip primiešať trošku bio-domácej slivkovej čokonutely.

    • Tenhle recept jsem přímo nezkoušela, ale zkušenosti se sladem mám. Pokud byste použila slad, je třeba ho převařit, právě s těmi jáhlami by to bylo ideální. Jen musíte hned na začátku odhadnout, kolik ho tam potřebujete použít, aby to bylo akorát sladké. Pokud ho přidáte až po varu, celé to hodně zřídne.

  10. Ahoj holky, tak jsem udělala tvaroh (bez mirinu, nemám koupeno) s palačinkami a k tomu zeleninová polévka. No musím říct výborný. Tvaroh jsem vždycky milovala, ale teď mám po něm emoční eleminace. Toto je opravdu hodně dobrá náhrada. Mňam.

  11. Holky, používáte někdy silken tofu? musí se taky tepelně upravovat? našla jsem hodně receptů, kdy se používá jen tak, tak mně to vrtá hlavou..Díky!

    • používám ho, vždycky ho krátce povařím, je vynikající na tiramisu nebo se z něj dá udělat termix (hrstku rozinek povařit v troše vody se sladstarem-čokoláda se sladem, pak s hedvábným tofu, přidat špetku vanilky a mixovat..)

    • takový rum, má míň alkoholu (pokud se nějak vaří, stejně se alkohol vypaří), na ovonění dezertů, někdo dává i do suši (na ochucení rýže společně s rýž.octem), nebo jako obměna základu pod zeleninu (sojovka+mirin – na jednom kurzu jsem to jedla, bylo to dobré, jiné, ale doma ho používám jen na ty dezerty)

  12. Skvelý nápad Heli! Hneď zajtra vyskúšam. 🙂 len by na tiež zaujímalo, kde sa dá zohnať mirin. ešte som naň nikde nenarazila…

    • Holky hrozně ráda, ale já ho budu muset znovu vymyslet. Povedl se mi loni u Evy na první pokus, jen jsem si to zapsala někam tak dobře, že už jsem to nenašla. Takže vůbec neznám poměr ingrediencí, jen vím, že tam navíc byly mandle a agar.

  13. Zobrazit všech 43 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSoba nudle s hummusem a zeleninou
Další článekMalinový krém