Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Tofu sladký “tvaroh” – jako nádivka i svačina

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
děti od 1 roku

Chybí vám chuť tvarohu? Zkuste tuto věrnou kopii – verzi z tofu! Hodí se jako svačinka, nádivka do koláčů, závinů, žemlovek nebo dortů. Prostě všude tam, kde byste jinak použili tvaroh.

Ingredience
  • 50 g jáhel
  • 200 g bílé tofu
  • 3 lžíce rýžového sirupu (dle chuti)
  • 50 g hrozinek
  • půl deci mirinu (pokud máte rádi chuť hrozinek v rumu)
  • lžíce až dvě citronové šťávy (lze přidat i kůra)

Když jsem byla darovat krev, doktorka mě upozornila, že moje krvinky nejsou v pořádku. V té době jsem mívala často oš...

Jak vytvořit veganský tvaroh

  1. Hrozinky propláchnete studenou vodou a necháte okapat.
  2. Pak je namočíte do mirinu a necháte nacucat. Kdo mirin nechce použít, tak hrozinky jen spaří horkou vodou. Ale musím říct, že na dochucení tvarohu je mirin skvělý.
  3. Jáhly propláchneme studenou vodou, dáme vařit do čtyřnásobku vody se špetičkou soli.
  4. Po 10 minutách přidáme k jáhlám tofu nakrájené na větší kostky a vaříme ještě asi 15 minut. Tofu by ze začátku mělo být alespoň z části ponořeno ve vodě, pokud máte vody málo, dolijte horkou. Ke konci varu už by se měla voda vsáknout do jáhel.
  5. Obsah hrnce spolu se třemi obalenými lžícemi sirupu a trochou citronové šťávy rozmixujeme do hladka.
  6. Pokud je to málo sladké, přidáme podle chuti sirup.
  7. Na závěr už jen stěrkou vmícháme namočené hrozinky včetně mirinu.
  8. Konzistence by měla být jako tvaroh.

Praktické

  • Zbylý tvaroh uchováváme v lednici.

Obměna

  • Nemusíme dávat jáhly a použít pouze bílé tofu, naředit ho troškou rostlinného mléka a rozmixovat se zbylými ingrediencemi. Dozdobit rozinkami (není ale třeba).
  • Když přidáte kakao, dostanete kakovou verzi á la termix.
  • Při mixování můžete přidat také ovoce a mít různé ovocné varianty tofu krému.

Kombinujeme

  • Tento tvaroh můžeme konzumovat tak jak je, dále ho můžeme přidat do pohárů, do koláčů, závinů, ale i jako jedna z vrstev dortů. Výborný je i cheesecake, kde na křehké těsto dám takto připravený tvaroh z trochou rozmixovaných mandlí na prach a uvařeného agaru pro ztuhnutí.
  • Pár nápadů, kam tvaroh použít:

Děti

  • Tvaroh mohou děti asi od 1 roku, ale bez mirinu.

Tvaroh z jahel a tofu

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Je libo pohár s tvarohem😋

Klub

Výborný tvaroh😋

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

1
38

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...
3
33

Bezlepkový dýňový perník

Dýně skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento dýňový perník a dáte...

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...