Obědová polévka by měla být sytější a hustší než ta ranní. Kdo má ale po ránu pořád ještě velký hlad, může si tuto polévku udělat i ráno. A navíc řeřicha jako ozdoba se k jaru perfektně hodí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • hrnek a půl květáku nakrájeného na malé růžičky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • hrnek rýžových nudlí
  • rýžová (světlejší) miso pasta (může být i jiná)
  • sůl
  • řeřicha na posyp
  • kousek zázvoru

Jak připravit polévku z květáku s nudlemi

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do horkého vývaru dáme trošku soli, mrkev, květák a petržel nakrájené na malé kousky.
  3. Vaříme asi 10 minut a přidáme rýžové nudle. Ještě několik minut povaříme, aby nudle byly uvařené.
  4. Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme rukou přímo do polévky.
  5. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
  6. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané čerstvou řeřichou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek. V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme. Zázvor dítěti nedáváme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti a zázvoru.
  • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi. Zázvoru dejte jen trošku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...
  1. Dnes jsem nám ji uvařila k obědu. Mrkev a petržel obvykle krájím na tenké proužky, občas na kolečka, ale varianta na kostičky chutnala úplně jinak, víc sladce – to zní, jako kdybych byla blázen 🙂 Každopádně mňam, polévka byla výborná!

    • Konečně v tom nejsme samy – taky máme oblíbené a méně oblíbené tvary zeleniny, protože to prostě jinak chutná! 🙂

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJohn Lennon (V. díl)
Další článekCibulačka jinak