Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Květáková polévka s rýžovými nudlemi

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Obědová polévka by měla být sytější a hustší než ta ranní. Kdo má ale po ránu pořád ještě velký hlad, může si tuto polévku udělat i ráno. A navíc řeřicha jako ozdoba se k jaru perfektně hodí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • hrnek a půl květáku nakrájeného na malé růžičky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • hrnek rýžových nudlí
  • rýžová (světlejší) miso pasta (může být i jiná)
  • sůl
  • řeřicha na posyp
  • kousek zázvoru

Změna jídelníčku nemusí být vždycky náročná a únavná. Renatě malou chvilku trvalo, než pochopila, al...

Jak připravit polévku z květáku s nudlemi

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do horkého vývaru dáme trošku soli, mrkev, květák a petržel nakrájené na malé kousky.
  3. Vaříme asi 10 minut a přidáme rýžové nudle. Ještě několik minut povaříme, aby nudle byly uvařené.
  4. Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme rukou přímo do polévky.
  5. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
  6. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané čerstvou řeřichou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek. V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme. Zázvor dítěti nedáváme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti a zázvoru.
  • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi. Zázvoru dejte jen trošku.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
15. 3. 2022

Mnaaaaaaaaam ♥️♥️♥️♥️

Velmi prijemna kvetakova polivcicka, zazvor tomu dodal odlehcujici smrnc ;-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma