Pokud nemáte čas na dlouhé vaření nebo máte chuť na něco svěžího, jarního, křupavého, zkuste metodu stir-fry. Zelenina zůstane pěkně al dente a zachová si velké množství živin.

Ingredience
1 porce
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • kousek menší mrkve
  • kousek kápie
  • pár růžiček brokolice
  • 1 žampion
  • kousek pórku
  • 1/3 natural tempehu
  • sezamová semínka na posyp

marináda:

  • 1/4 šálku sojové omáčky (nebo tamari)
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce sladu nebo obilného sirupu
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 3-5 česneků dle chuti
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • špetka chilli

Jak připravit stir-fry s tempehem

  1. Smícháme (nebo nejlépe rozmixujeme) všechny ingredience na marinádu kromě škrobu.
  2. Tempeh nakrájíme na kostičky a vložíme do misky s marinádou.
  3. Necháme minimálně hodinu (lépe přes noc) marinovat.
  4. Na pánev typu wok dáme olej a osmahneme na pásky nakrájený pórek, přidáme na pásky nakrájenou mrkev, kápii, žampion a brokolici.
  5. Postříkáme sojovou omáčkou a cca 3-5 minut prohazujeme.
  6. Pokud by se zelenina začala vysušovat, přidáme olej a snížíme plamen.
  7. Do pánve přidáme tempeh bez marinády.
  8. Do marinády zamícháme škrob a nalijeme k zelenině do pánve.
  9. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
  10. Servírujeme posypané sezamovými semínky nejlépe se soba nebo udon nudlemi.

Praktické

  • Pokud by byla omáčka málo hustá, ještě přidejte škrob rozmíchaný v trošce vody, pokud naopak moc hustá, přilijte trošku vody nebo vývaru.
  • Před podáváním ochutnejte a případně ještě dochuťte dle chuti zmíněnými dochucovadly.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte tamari omáčku nebo omáčku aminos.

Obměna

  • Místo natural tempehu můžete použít i uzený nebo marinovaný tempeh (příp. i tofu) – tyto verze už nemusíte dopředu marinovat a stačí jej osmahnout spolu se zeleninou a celý obsah pánve zalít marinádou.
  • Do stir-fry se hodí všechny druhy zeleniny nakrájené na tenké pásky.
  • Žampiony můžete vynechat.
  • Můžete místo sezamu posypat opraženými kešu oříšky nebo arašídy.

Děti

  • Ttoto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku.

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPravda o medu: proč byl vhodný pro naše předky a pro nás není?
Další článekJe to prošlé: můžu to sníst nebo to mám vyhodit?