Pokud nemáte čas na dlouhé vaření nebo máte chuť na něco svěžího, jarního, křupavého, zkuste metodu stir-fry. Zelenina zůstane pěkně al dente a zachová si velké množství živin.
Ingredience
1 porce
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • kousek menší mrkve
  • kousek kápie
  • pár růžiček brokolice
  • 1 žampion
  • kousek pórku
  • 1/3 natural tempehu
  • sezamová semínka na posyp

marináda:

  • 1/4 šálku sojové omáčky (nebo tamari)
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce sladu nebo obilného sirupu
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 3-5 česneků dle chuti
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • špetka chilli

Jak připravit stir-fry s tempehem

  1. Smícháme (nebo nejlépe rozmixujeme) všechny ingredience na marinádu kromě škrobu.
  2. Tempeh nakrájíme na kostičky a vložíme do misky s marinádou.
  3. Necháme minimálně hodinu (lépe přes noc) marinovat.
  4. Na pánev typu wok dáme olej a osmahneme na pásky nakrájený pórek, přidáme na pásky nakrájenou mrkev, kápii, žampion a brokolici.
  5. Postříkáme sojovou omáčkou a cca 3-5 minut prohazujeme.
  6. Pokud by se zelenina začala vysušovat, přidáme olej a snížíme plamen.
  7. Do pánve přidáme tempeh bez marinády.
  8. Do marinády zamícháme škrob a nalijeme k zelenině do pánve.
  9. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
  10. Servírujeme posypané sezamovými semínky nejlépe se soba nebo udon nudlemi.

Praktické

  • Pokud by byla omáčka málo hustá, ještě přidejte škrob rozmíchaný v trošce vody, pokud naopak moc hustá, přilijte trošku vody nebo vývaru.
  • Před podáváním ochutnejte a případně ještě dochuťte dle chuti zmíněnými dochucovadly.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte tamari omáčku nebo omáčku aminos.

Obměna

  • Místo natural tempehu můžete použít i uzený nebo marinovaný tempeh (příp. i tofu) – tyto verze už nemusíte dopředu marinovat a stačí jej osmahnout spolu se zeleninou a celý obsah pánve zalít marinádou.
  • Do stir-fry se hodí všechny druhy zeleniny nakrájené na tenké pásky.
  • Žampiony můžete vynechat.
  • Můžete místo sezamu posypat opraženými kešu oříšky nebo arašídy.

Děti

  • Ttoto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku.

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPravda o medu: proč byl vhodný pro naše předky a pro nás není?
Další článekJe to prošlé: můžu to sníst nebo to mám vyhodit?