Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Barevné zeleninové stir-fry

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Pokud nemáte čas na dlouhé vaření nebo máte chuť na něco svěžího, jarního, křupavého, zkuste metodu stir-fry. Zelenina zůstane pěkně al dente a zachová si velké množství živin.

Ingredience
1 porce
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • kousek menší mrkve
  • kousek kápie
  • pár růžiček brokolice
  • 1 žampion
  • kousek pórku
  • 1/3 natural tempehu
  • sezamová semínka na posyp
marináda:
  • 1/4 šálku sojové omáčky (nebo tamari)
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce sladu nebo obilného sirupu
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 3-5 česneků dle chuti
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • špetka chilli

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak připravit stir-fry s tempehem

  1. Smícháme (nebo nejlépe rozmixujeme) všechny ingredience na marinádu kromě škrobu.
  2. Tempeh nakrájíme na kostičky a vložíme do misky s marinádou.
  3. Necháme minimálně hodinu (lépe přes noc) marinovat.
  4. Na pánev typu wok dáme olej a osmahneme na pásky nakrájený pórek, přidáme na pásky nakrájenou mrkev, kápii, žampion a brokolici.
  5. Postříkáme sojovou omáčkou a cca 3-5 minut prohazujeme.
  6. Pokud by se zelenina začala vysušovat, přidáme olej a snížíme plamen.
  7. Do pánve přidáme tempeh bez marinády.
  8. Do marinády zamícháme škrob a nalijeme k zelenině do pánve.
  9. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
  10. Servírujeme posypané sezamovými semínky nejlépe se soba nebo udon nudlemi.

Praktické

  • Pokud by byla omáčka málo hustá, ještě přidejte škrob rozmíchaný v trošce vody, pokud naopak moc hustá, přilijte trošku vody nebo vývaru.
  • Před podáváním ochutnejte a případně ještě dochuťte dle chuti zmíněnými dochucovadly.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte tamari omáčku nebo omáčku aminos.

Obměna

  • Místo natural tempehu můžete použít i uzený nebo marinovaný tempeh (příp. i tofu) – tyto verze už nemusíte dopředu marinovat a stačí jej osmahnout spolu se zeleninou a celý obsah pánve zalít marinádou.
  • Do stir-fry se hodí všechny druhy zeleniny nakrájené na tenké pásky.
  • Žampiony můžete vynechat.
  • Můžete místo sezamu posypat opraženými kešu oříšky nebo arašídy.

Děti

  • Ttoto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.