Pokud nemáte čas na dlouhé vaření nebo máte chuť na něco svěžího, jarního, křupavého, zkuste metodu stir-fry. Zelenina zůstane pěkně al dente a zachová si velké množství živin.

Ingredience
1 porce
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • kousek menší mrkve
  • kousek kápie
  • pár růžiček brokolice
  • 1 žampion
  • kousek pórku
  • 1/3 natural tempehu
  • sezamová semínka na posyp

marináda:

  • 1/4 šálku sojové omáčky (nebo tamari)
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce sladu nebo obilného sirupu
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 3-5 česneků dle chuti
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • špetka chilli

Jak připravit stir-fry s tempehem

  1. Smícháme (nebo nejlépe rozmixujeme) všechny ingredience na marinádu kromě škrobu.
  2. Tempeh nakrájíme na kostičky a vložíme do misky s marinádou.
  3. Necháme minimálně hodinu (lépe přes noc) marinovat.
  4. Na pánev typu wok dáme olej a osmahneme na pásky nakrájený pórek, přidáme na pásky nakrájenou mrkev, kápii, žampion a brokolici.
  5. Postříkáme sojovou omáčkou a cca 3-5 minut prohazujeme.
  6. Pokud by se zelenina začala vysušovat, přidáme olej a snížíme plamen.
  7. Do pánve přidáme tempeh bez marinády.
  8. Do marinády zamícháme škrob a nalijeme k zelenině do pánve.
  9. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
  10. Servírujeme posypané sezamovými semínky nejlépe se soba nebo udon nudlemi.

Praktické

  • Pokud by byla omáčka málo hustá, ještě přidejte škrob rozmíchaný v trošce vody, pokud naopak moc hustá, přilijte trošku vody nebo vývaru.
  • Před podáváním ochutnejte a případně ještě dochuťte dle chuti zmíněnými dochucovadly.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte tamari omáčku nebo omáčku aminos.

Obměna

  • Místo natural tempehu můžete použít i uzený nebo marinovaný tempeh (příp. i tofu) – tyto verze už nemusíte dopředu marinovat a stačí jej osmahnout spolu se zeleninou a celý obsah pánve zalít marinádou.
  • Do stir-fry se hodí všechny druhy zeleniny nakrájené na tenké pásky.
  • Žampiony můžete vynechat.
  • Můžete místo sezamu posypat opraženými kešu oříšky nebo arašídy.

Děti

  • Ttoto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Ekzém je nenávratne preč (Jana)

Jana: Jarná očista pomaly končí a ja mám radosť,...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Vánoce jinak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nebude nějaká...

Po třech týdnech 10 kg dole (Radka)

Radka: Ahoj, tak 28.3. jsem odstartovala program jarní očisty....

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPravda o medu: proč byl vhodný pro naše předky a pro nás není?
Další článekJe to prošlé: můžu to sníst nebo to mám vyhodit?