Domů > Magazín > Blog

Jarní vášeň začíná

A je to tady. Už mě to zase chytá. Venku konečně rostou jedlé rostlinky a já jsem jak utržená ze řetězu. Probouzí se ve mě taková zvláštní vášeň najít, ochutnat nebo použít v kuchyni cokoli jedlého, co najdu venku.

Už jsem se nemohla dočkat, až si budu moci z procházek nosit něco do kuchyně. Zima byla dlouhá a Velikonoce brzy, takže jsem tentokrát ani nenašla kopřivy do velikonoční nádivky. Během posledních pár dní se však rostlinky prodraly ven a moje vášeň propuká. Chodím, hledám, raduju se z nalezených zelených natěk a prvních kvítků. Co je jedlé a co znám, to uždibuju nebo rovnou sbírám. Samozřejmě zatím jen maličko, jsou tu včelky a další hmyz, takže jim nechci všechen ten vzácný květový ráj vysbírat.

Dneska jsem našla první fialky a po chvilce obdivování a očichávání jsem jednu snědla. Mají tak specifickou vůni! A vlastně i chuť. Moje máma dodnes s láskou vzpomíná na bonbóny fialky, které já si vybavím jen matně, ale pamatuju si, že skutečně voněly stejně jako ty květy. Jak to asi tehdy výrobce dělal?

V travnatých plochách u lesa jsem našla konečně taky první bršlici, pažitku a pidi midi kopřivy. A taky už se rýsuje jitrocel. Už pár dní máme k dispozici sedmikrásky, no a žabinec, ten je k mání už od prvního ubývání sněhu, když na nás zase vykoukl. Pampelišky tu jsou ještě maličké, zatím je nechávám růst a chystám se, že jich pár na zahradě přikryji, aby byly světlejší a jemnější chuti.

Zatím víc koukám než sbírám. Ale dělá mi to neskutečnou radost. Vidím, jak mi roste jídlo a čerstvá lékárnička :-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ano, taky mi vůně fialek připomíná mé děctví, kdy jsem si kupovala bonbony fialky. Voněly přesně jako dnešní živé fialky, kterých u nás roste velmi málo. Zato bršlice – tu nestíháme jíst. Pampelišky vyrývám i s kořenem a piji z nich v tuto dobu čaj. Zítra jdu na kopřivy, těším se na špenát, nádivku atd. Ale pozor, všeho s mírou. Hlavně divokých bylin, v kterých je ohromná síla.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na...

Smoothie žabinec, jitrocel a řebříček

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...