Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi neváhejte zpestřit talíře.

Violka vonná a violka trojbarevná

To jsou správné botanické názvy těch krásných malých kytiček, co nám dělají svojí krásou takovou radost. Ta celá fialová, kterou jsme mamince trhali jako malí do vázičky a která tak omamně voní, se jmenuje violka vonná nebo rolní. Její barevnější sestřička maceška, se jmenuje violka trojbarevná. Dole v galerii jsou vyfocené a popsané.

Tyhle dvě jsou léčivé (Fialka a maceška – léčivé violky) a mají specifické účinky. Venku můžete najít ještě violku psí, která není léčivka, nevoní, ale dá se použít na dekoraci pokrmů.

Co s nimi v kuchyni

Listy fialky jsou bohaté na železo, saponiny, silice a organické kyseliny. Perfektně se hodí do syrových salátů, špenátů, polévek a nádivek, zkrátka všude tam, kam byste dali listovou zeleninu.

Květy fialek obsahují vonné silice, pokud jich dáte do pokrmu větší množství, musíte počítat s tím, že jídlu dodají svoji typickou vůni. A protože jsou křehké, pokrmy s nimi zdobíme. Jakmile bychom je někam zamícháme, ztratí svůj tvar i krásu.

Květy fialek i macešek můžeme dávat na saláty, na dezerty, na zeleninová jídla. Fantazii se meze nekladou. Na fotkách dezertů v galerii vidíte kombinaci fialek a macešek, na pudinku v mističce pak macešky a šeříkové květy.

Jsou jedlé, ale nesmí se jich sníst moc

Protože violky obsahují nepatrné množství violinu, je potřeba zejména malé děti poučit, aby nejedly fialky po hrstech, ale zobly si pro radost jen pár květů. Předávkování může vést k nevolnosti  a zvracení.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Zhubla jsem, jsem svěží a ráno vstávám s radostí (Věra)

Věra: Milá Evi, jídla výborná a skvělé recepty. Jsem...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...
  1. Dobry den, dnes nám u mudr diagnostikovali lišej nebo ekzem. Syn 1,5 roku. Oba jsme s manželem alergici. Syn ale ji docela dobře. Nejsme striktní JJ, ale poměrně dost to hlídám a vařím a peču doma. Jsme z Prahy a nejsem moc pěstitel ani bylinkar. Nemáte tip kde koupit třeba to fialkove mléko nebo tinkturu na potírání? Kortikoidovou mast od mudr fakt používat nechci.

  2. Dobrý den chtěla jsem se dotázat jestli si jako těhotná můžu dělat limonádu z fialkoveho sirupu a také jestli ji můžu dělat i svým dětem jen tak na pití. Děkuji za odpověď

    • Adélo, fialky a violky obsahují nepatrné množství alkaloidu violinu, který v takovém množství není nebezpečný, ale já bych se tomu v těhotenství raději vyhnula a užívala je jako pěstící kosmetiku blahodárně působící na pokožku – failková voda nebo ocet na oplach obličeje, fialkové mléko apod. Do nápoje dětem dávat můžete, můžete i do salátů apod., ale naučte je, že nemohou sníst více než pár kusů najednou, protože by jim mohlo být nevolno.

    • Violek je mnoho druhů, v knížkách jich mám spoustu na obrázcích v těch, kde se rostliny určují podle klíče, ale tam nejsou vypsány léčivé účinky. A v herbářích zase nejsou jiné druhy než ty dva, co jsem zmínila. Já osobně bych se nebála to vyzkoušet, mezi jedovatými rostlinami rozhodně není, ale raďte to někomu po internetu :-)

  3. Na recepty z fialek se už teď moc těším. Fakt by mě nikdy nenapadlo je jíst a do výroby tinktury, oleje či pleťového mléka bych se sama nikdy nepustila.

  4. Děkuji moc za článek. To je přesně to, co mě teď nějak láká. Fialky mi nosí syn do vázičky, ale až mu řeknu, že jsou jedlé, tak bude mít ohromnou radost. Často mi je nosí ze školky. Dnes už to ale asi není takový trend. Když požádal paní učitelku, jestli by mu je nedala ve třídě do vázičky, aby mi nezvadli, tak mu je sprostě zahodila. Kluci se mu za to, že nosí kytičky mamince smějí, tak to vyřešil tak, že si je potají dává do kapsy. Než se ke mně dostanou jsou sice zvadlé, ale radost z nich mám i tak. Už se těším, až mu řeknu, že půjdeme na fialky spolu a že je také spolu poprvé ochutnáme :-).

  5. My jsme objevili s dětma na zahradě fialky(tedy violky vonné) a prvosenky a doma jsme měli ještě trochu sušeného heřmánku.Smíchali jsme, udělali čajík a byl výborný a voňavý.Vím že prvosenka je též na zahlenění a kašel ale o violce jsem to nevěděla.Tento čaj mi pila dcerka neslazený- to už je co říct:-)myslím že té chuti pomohl ten heřmánek….

    • Můžete, ale železo ve velkém množství obsahují i další zdravé potraviny. V klubu JJ je o železe několik článků i moje zkušenost, jak se vyléčit z těžké anemie přírodně bez léků.

      • a budou mít stejnou, nebo podobnou sílu i sušené listy přidané do pokrmů společně s dalšíma bylinkama? Asi menší, že? Fialek na zahradě máme spoustu a anémii mám taky, tak že bych zkusila lékárnu na zahradě? Teď na jaře se by se čerstvé lístky do salátu přidat daly, ale co na podzim a v zimě?

        • Sušením se ztrácí část minerálů a vitamínů, proto je lepší jíst to, co zrovna roste. Na druhou stranu na léčení jsou mnohdy vhodnější sušené byliny. Fialky se dají zpracovat i na sirup, tinkturu, olej, ocet apod., ale že by to pak byl vynikající zdroj železa, to zase ne :-) V zimě máme k dispozici zeleninu, která vydrží i pod sněhem a která je na železo bohatá, navíc železo není jen v zelenině, ale také v luštěninách, obilí a semínkách, čerstvou řeřichu apod. si pak můžeme pěstovat i doma v truhlíku či květináči. Jak psala Helča, anemii a železo jsme v Klubu řešily hodně, je to častý problém a řešení není zdaleka jen v doplňování železa, ale také ve vynechání „železo likvidátorů“ a uzdravení střeva.

  6. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekProč na jaře některé děti moc nejedí a jiné stonají
Další článekLéčivý čaj z podbělu