planá zelenina
Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je...
Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)
Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem....
Lesní pažitka neboli divoký šnytlík
Chodím na něj už řadu let a oko mám na něj tak vycvičené, že ho poznám i z auta, když jedeme pomalu někde kolem...
Fialka a maceška v kuchyni
Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi...
Podběl – bylinka nejen na kašel
Zrovna kvete žlutá bylinka, která úspěšně pomáhá s jarními kašli, při akutních zánětech horních cest dýchacích a hodí se i zevně při ekzémech a...
Žabinec ptačinec v kuchyni
Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj těchto...
Šťavel kyselý v kuchyni
Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi...
Natto s rýží a žampiony
Potřebujete rychlou, vydatnou a zdravou večeři, která vám pomůže s krásnou pletí, zdravými nehty a vlasy? Pak zkuste tuhle dobrotu s natto.
Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou
Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva...
Jarní výpravy na divokou zeleninu
Už je to tady, už mě to zase chytá. Nejdu ven bez košíku nebo alespoň plátěného sáčku v kapse. Jarní kuchyň nám zpestřují dobroty,...
Miso polévka s bršlicí
Využijte sílu mladých jarních bylin a cestou z práce si utrhněte bršlici kozí nohu. Můžete ji ráno přidat třeba do polévky k snídani.
Jarní vášeň začíná
A je to tady. Už mě to zase chytá. Venku konečně rostou jedlé rostlinky a já jsem jak utržená ze řetězu. Probouzí se ve...
K čemu dát kopřivový špenát
Jana se ptá, k čemu přidat kopřivový špenát. Přidávám tedy pár fotek pro inspiraci, jak s ním naložit.
Z každé procházky trochu zeleniny
Mám obrovskou radost. Jaro je v plném proudu, sluníčko krásně hřeje a z každé procházky si doneseme domů něco čerstvého zeleného. Děti to baví...
Tofu a žampiony s čerstvým špenátem
Večerní rychlovky ve woku jsou vždycky otázkou pár minut. Jak je ale udělat, aby nebyly na jedno brdo? Krom střídání zeleniny také střídám koření....
Pořád ještě rostou, rozveselte s nimi talíře
I když se to nezdá, venku stále ještě roste spousta věcí, které se dají jíst. Planá zelenina je plná energie, vitamínů, naprosto čerstvá a...
Dokdy můžeme jíst kopřivy
Ptáte se, zda se ještě smí sbírat kopřivy na konzumaci, zda na ně není již příliš pozdě a zda to neškodí. Takže to uvedeme...
Rychlý kompletní talíř z knedlíků, zeleniny a uzeného tofu
Čím je venku hezčí počasí, tím později se vracíme z procházek a výletů domů na večeři. Vznikají tak nové a nové recepty, většinou založené...
Sladká tymiánová omáčka s dýní, řepou a zelím
Omáčky by měly být na našem talíři často, zelenina pokaždé. Tady máme obojí. Je sezóna dýní a řepy, tak až nebudete vědět, co s...