Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Uvařeno
sezóna jaro

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi chutné.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 hrnky vařeného kuskusu
  • 2 hrsti kopřiv, bršlice a česnáčku
  • 4 ředkvičky
  • 4 jarní cibulky
  • 1 mrkev
  • kousek křehkého zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • šťáva z jednoho citrónu
  • čerstvá bazalka na ozdobení
  • sůl, případně sojová omáčka

Těsně před Vánoci nám poslala Martina krásnou zprávu o tom, jak začala jíst jinak a co s u ní všechno změnilo. Jeden ...

Jak uvařit rychlý kuskus se zeleninou

  1. Oloupeme a omyjeme zeleninu – jarní cibulku nakrájíme na kolečka, mrkev, ředkvičky a zelí na drobno, česnek nasekáme na maličké kousky.
  2. Divokou zeleninu opláchneme, necháme okapat na sítku a nasekáme na drobno.
  3. V pánvi rozpálíme olej, vložíme na něj bílou část jarní cibuky, osolíme a restujeme.
  4. Přidáme pokrájenou mrkev, zelí a česnek a společně orestujeme.
  5. Když je zelenina osmahnutá, přidáme divokou zeleninu, promícháme a vypneme.
  6. Do hotové zeleninové směsi přidáme vařený kuskus, ředkvičky, zelenou část jarní cibulky, šťávu z citrónu a promícháme.
  7. Ochutnáme a podle potřeby ne/přidáme sojovou omáčku.
  8. Na závěr ozdobíme bazalkou.

Praktické

  • Pokud nemáte kuskus ještě uvařený, jednoduše jej dejte do hrnce, zalijte vroucí vodou, přidejte špetku soli a kapku oleje a nechte stát pod pokličkou. Než bude zelenina orestovaná, bude připravený. Stačí ho promíchat a přidat k zelenině.
  • Nebojte se, že je plané zeleniny moc, jakmile se přidá k osmahnuté zelenině, slehne a bude ji maličko. Na naší fotce je také sotva znát, že tam nějaká divoká zelenina je a to jí bylo plné síto.

Obměna

  • Do kuskusu můžete přidat svoje oblíbené koření a bylinky.
  • Planou zeleninu použijte podle momentální nabídky v přírodě a vaší chuti – můžete dát jen kopřivu, nebo zkombinovat jiné divoké zeleniny jako je žabinec, jitrocel, řebříček apod.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku, pokud ubereme dochucovadla.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Tak tento jednoduchý a rychlý recept mě zase posunul o kus dál….před obědem jsem vyběhla s mísou na zahradu a otrhala hluchavky, bílou, nachovou, bršlici, žabinec, kopřivu, to jsem ještě nikdy neudělala..:)) a měla jsem fakt plnou mísu, ale všechno teď tak roste, tak je škoda to nevyužít..:)…a bylo to tak dobré..dnes zbytek bylinek skončil v ranní polévce…

Klub

Ted si tak premyslim, co je pro telo lepsi? kuskus nebo testoviny? oboji je “mouka”, na pripravu stejne, .. lisi se necim jinym, nez tvarem? dekuji :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Zeleninové rizotko s čerstvou kopřivou

Ačkoli není na pohled zrovna krásná, je kopřiva dvoudomá skvělým a zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Listy i nať obsahují velké množství zdraví prospě...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Jarní směs s cizrnou

Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na...

Miso polévka s bršlicí

Využijte sílu mladých jarních bylin a cestou z práce si utrhněte bršlici kozí nohu. Můžete ji ráno přidat třeba do polévky k snídani.