Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi chutné.
Ingredience
pro 4 porce

- 3 hrnky vařeného kuskusu
- 2 hrsti kopřiv, bršlice a česnáčku
- 4 ředkvičky
- 4 jarní cibulky
- 1 mrkev
- kousek křehkého zelí
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- šťáva z jednoho citrónu
- čerstvá bazalka na ozdobení
- sůl, případně sojová omáčka
Jak uvařit rychlý kuskus se zeleninou
- Oloupeme a omyjeme zeleninu – jarní cibulku nakrájíme na kolečka, mrkev, ředkvičky a zelí na drobno, česnek nasekáme na maličké kousky.
- Divokou zeleninu opláchneme, necháme okapat na sítku a nasekáme na drobno.
- V pánvi rozpálíme olej, vložíme na něj bílou část jarní cibuky, osolíme a restujeme.
- Přidáme pokrájenou mrkev, zelí a česnek a společně orestujeme.
- Když je zelenina osmahnutá, přidáme divokou zeleninu, promícháme a vypneme.
- Do hotové zeleninové směsi přidáme vařený kuskus, ředkvičky, zelenou část jarní cibulky, šťávu z citrónu a promícháme.
- Ochutnáme a podle potřeby ne/přidáme sojovou omáčku.
- Na závěr ozdobíme bazalkou.
Praktické
- Pokud nemáte kuskus ještě uvařený, jednoduše jej dejte do hrnce, zalijte vroucí vodou, přidejte špetku soli a kapku oleje a nechte stát pod pokličkou. Než bude zelenina orestovaná, bude připravený. Stačí ho promíchat a přidat k zelenině.
- Nebojte se, že je plané zeleniny moc, jakmile se přidá k osmahnuté zelenině, slehne a bude ji maličko. Na naší fotce je také sotva znát, že tam nějaká divoká zelenina je a to jí bylo plné síto.
Obměna
- Do kuskusu můžete přidat svoje oblíbené koření a bylinky.
- Planou zeleninu použijte podle momentální nabídky v přírodě a vaší chuti – můžete dát jen kopřivu, nebo zkombinovat jiné divoké zeleniny jako je žabinec, jitrocel, řebříček apod.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku, pokud ubereme dochucovadla.