Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Uvařeno
sezóna jaro

Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na stole a stejně rychle zmizelo z talířů.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 balíček tofu
  • 1 červená cibule
  • 1/2 cukety
  • hrst čerstvého hrášku
  • hrst medvědího česneku
  • hrst bršlice kozí nohy
  • 1/2 pórku
  • olej
  • sůl
  • špetka římského kmínu

Janě projevila roztroušená skleróza v 19 letech. Kortikoidy musela užívala denně a bolesti očního nervu ji provázely ...

Postup

  1. Odměříme vodu a bulgur, dáme vařit vodu, očistíme a narájíme zeleninu.
  2. Bulgur dáme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vroucí vody, přidáme špetku soli a 2 minuty povaříme.
  3. Po dvou minutách vypneme a necháme pod pokličkou 15 minut dojít.
  4. Mezitím ve woku osmahneme na oleji cibuli se solí do zlatova.
  5. Přidáme ostatní zeleninu, tofu a koření. Krátce společně orestujeme.
  6. Když je zelenina hotová, přidáme hotový bulgur a promícháme.
  7. Zcela na závěr vmícháme nasekaný medvědí česnek a bršlici.
  8. Podáváme teplé s posypkou z pažitky.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijte pohankový bulgur místo klasického pšeničného, případně jinou rychlou obilovinu jako je kukuřičný kuskus, rýže, jáhly nebo quinoa.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo tofu seitan, cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

Obměna

  • Podle aktuálních zásob si upravte složení zeleniny, bylinky a koření. Vždycky to bude rychlá dobrota.
  • Pokud bršlice nebo medvědí česnek u vás nerostou, dejte kopřivu, žabinec ptačinec, jitrocel, listy pampelišky či jinou planou zeleninu, vynechte je zcela nebo nahraďte kupovanou zelenou zeleninou (kadeřávek, kapusta, pórek, jarní cibulka apod.)
  • Můžete ještě dochuit kapkou sojové omáčky nebo umeocta, případně připravit smetanovou verzi pomocí rostlinné smetany přidané na závěr.
  • Výraznější a masovější chuť dostanete, pokud použijete ochucené tofu (smažené, uzené, s řasou apod.)

Děti

Tento pokrm je vhodná pro děti od 1,5 roku. Budeme šetřit se solí a kořením.

Sada na podzimní detox
Stáhni si ZDARMA

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tento recept je naprostá bomba, vařím si v krátké době už potřetí. Doporučuji dat tofu s příchutí garam masala, krasne doplní chuť.

Mila Beata
25. 5. 2023

Mnaaaaaaam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Špagety s medvědím česnekem

Z medvědího česneku se stala populární potravina. Zahlídla jsem ho prodávat kromě trhů i v supermarketu. A protože ho letos mám dobrý zdroj a česneku nadby...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...