Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na stole a stejně rychle zmizelo z talířů.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 balíček tofu
  • 1 červená cibule
  • 1/2 cukety
  • hrst čerstvého hrášku
  • hrst medvědího česneku
  • hrst bršlice kozí nohy
  • 1/2 pórku
  • olej
  • sůl
  • špetka římského kmínu

Postup

  1. Odměříme vodu a bulgur, dáme vařit vodu, očistíme a narájíme zeleninu.
  2. Bulgur dáme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vroucí vody, přidáme špetku soli a 2 minuty povaříme.
  3. Po dvou minutách vypneme a necháme pod pokličkou 15 minut dojít.
  4. Mezitím ve woku osmahneme na oleji cibuli se solí do zlatova.
  5. Přidáme ostatní zeleninu, tofu a koření. Krátce společně orestujeme.
  6. Když je zelenina hotová, přidáme hotový bulgur a promícháme.
  7. Zcela na závěr vmícháme nasekaný medvědí česnek a bršlici.
  8. Podáváme teplé s posypkou z pažitky.

Obměna

  • Podle aktuálních zásob si upravte složení zeleniny, bylinky a koření. Vždycky to bude rychlá dobrota.
  • Pokud bršlice nebo medvědí česnek u vás nerostou, dejte kopřivu, žabinec ptačinec, jitrocel, listy pampelišky či jinou planou zeleninu, vynechte je zcela nebo nahraďte kupovanou zelenou zeleninou (kadeřávek, kapusta, pórek, jarní cibulka apod.)
  • Můžete ještě dochuit kapkou sojové omáčky nebo umeocta, případně připravit smetanovou verzi pomocí rostlinné smetany přidané na závěr.
  • Výraznější a masovější chuť dostanete, pokud použijete ochucené tofu (smažené, uzené, s řasou apod.)

Děti

Tento pokrm je vhodná pro děti od 1,5 roku. Budeme šetřit se solí a kořením.

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. krásný den,
    bohužel jsem ještě nesehnala seitan, rýžovou miso pastu, řasu Wakame – mám doma Arame a vločky Nori, můžu tím nahradit? Jo a ještě čaj Bancha nebo Kukicha 🙁 Dá se tohle všechno nahradit prosím? Objednala bych přes internet, ale nechce se mi každý týden objednávat nové zboží. Bylo by možné dát dopředu nákupní seznamy do konce kurzu, aby se suroviny daly objednat najednou? Předem moc děkuji za shovívavost 🙂

    • Michaelo, jasně, všechno se dá nahradit. Jde o to, aby sis jídelníček rozšířila postupně o nové suroviny a není nutné je všechny hned mít doma. Hezky pomalu se uč nové věci vařit a jíst. Jídelníček a nákupní seznam je vždy na týden, velká část surovin se opakuje. Aby měli kurzisti to základní hned po ruce, tak jsme s eshopem Paní Dýně domluvili tuto spolupráci, kde máš menší a větší balíček s 25% slevou. S tím si pro začátek skvěle vystačíš https://www.jimejinak.cz/jo-nakup-surovin/
      Řasy klidně střídej, každá chutná jinak a má trochu jiné složení. Čaje můžeš nahradit vodou či bylinkovými viz https://www.jimejinak.cz/pitny-rezim/
      Místo seitanu můžeš použít tofu, tempeh, luštěniny nebo jinou náhražku masa, např. robi nebo klaso, ale to používám velmi výjimečně.
      Ideální je psát mi dotazy do Poradny v kurzu, tu si hlídám a odpovídám průběžně, dotazy pod recepty nemusím vůbec najít https://www.jimejinak.cz/jo-poradna/

    • Marie, nevím, jak u vás, u nás už roste mladičká kolem cest, na mezích apod. Pokud u vás ještě není, tak ji vynechte nebo dejte jinou čerstvou bylinku či divokou zeleninu viz obměna v receptu. Jarní divoká zelenina je léčivá, ale roste na různých místech v různou dobu, podle toho si recept upravujeme.

  2. Zdravím všechny ! -:) Jsem tady nováčkem, ale tenhle recept je dobrůtka. Trochu jsem musela bršlici v zahrádce pohledat, protože sobotní sluníčko nás naladilo na úklid zahrady, ale je to opravdu vytrvalý plevel a tak jsem ho našla celkem rychle…..Maso mi nechybí i když musím zatím vyvářet i pro masožravce, ale přes týden vkládám zdravé recepty bez upozornění a nacházím vylízaný talíř…..teda ten od synátora . -:)
    Tak teď jdu na výrobu paštiky z cizrny . Moc děkuji za podrobné vedení a těším se na další jídelníčky . Helena

    • Záleží, kolik a jak hladových lidí s tím chcete nasytit. V tomto receptu je to uvedeno pro čtyři porce, podle potřeby si uberte. Bulgur dost nabude, na dvojnásobný objem.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHubneme do plavek – letos s online vařením!
Další článekOnline vaření 1 – Květáková polévka, fazole na paprice, celozrnné noky a nishime