Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na stole a stejně rychle zmizelo z talířů.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 balíček tofu
  • 1 červená cibule
  • 1/2 cukety
  • hrst čerstvého hrášku
  • hrst medvědího česneku
  • hrst bršlice kozí nohy
  • 1/2 pórku
  • olej
  • sůl
  • špetka římského kmínu

Postup

  1. Odměříme vodu a bulgur, dáme vařit vodu, očistíme a narájíme zeleninu.
  2. Bulgur dáme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vroucí vody, přidáme špetku soli a 2 minuty povaříme.
  3. Po dvou minutách vypneme a necháme pod pokličkou 15 minut dojít.
  4. Mezitím ve woku osmahneme na oleji cibuli se solí do zlatova.
  5. Přidáme ostatní zeleninu, tofu a koření. Krátce společně orestujeme.
  6. Když je zelenina hotová, přidáme hotový bulgur a promícháme.
  7. Zcela na závěr vmícháme nasekaný medvědí česnek a bršlici.
  8. Podáváme teplé s posypkou z pažitky.

Obměna

  • Podle aktuálních zásob si upravte složení zeleniny, bylinky a koření. Vždycky to bude rychlá dobrota.
  • Pokud bršlice nebo medvědí česnek u vás nerostou, dejte kopřivu, žabinec ptačinec, jitrocel, listy pampelišky či jinou planou zeleninu, vynechte je zcela nebo nahraďte kupovanou zelenou zeleninou (kadeřávek, kapusta, pórek, jarní cibulka apod.)
  • Můžete ještě dochuit kapkou sojové omáčky nebo umeocta, případně připravit smetanovou verzi pomocí rostlinné smetany přidané na závěr.
  • Výraznější a masovější chuť dostanete, pokud použijete ochucené tofu (smažené, uzené, s řasou apod.)

Děti

Tento pokrm je vhodná pro děti od 1,5 roku. Budeme šetřit se solí a kořením.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...
  1. krásný den,
    bohužel jsem ještě nesehnala seitan, rýžovou miso pastu, řasu Wakame – mám doma Arame a vločky Nori, můžu tím nahradit? Jo a ještě čaj Bancha nebo Kukicha :( Dá se tohle všechno nahradit prosím? Objednala bych přes internet, ale nechce se mi každý týden objednávat nové zboží. Bylo by možné dát dopředu nákupní seznamy do konce kurzu, aby se suroviny daly objednat najednou? Předem moc děkuji za shovívavost :)

    • Michaelo, jasně, všechno se dá nahradit. Jde o to, aby sis jídelníček rozšířila postupně o nové suroviny a není nutné je všechny hned mít doma. Hezky pomalu se uč nové věci vařit a jíst. Jídelníček a nákupní seznam je vždy na týden, velká část surovin se opakuje. Aby měli kurzisti to základní hned po ruce, tak jsme s eshopem Paní Dýně domluvili tuto spolupráci, kde máš menší a větší balíček s 25% slevou. S tím si pro začátek skvěle vystačíš https://www.jimejinak.cz/jo-nakup-surovin/
      Řasy klidně střídej, každá chutná jinak a má trochu jiné složení. Čaje můžeš nahradit vodou či bylinkovými viz https://www.jimejinak.cz/pitny-rezim/
      Místo seitanu můžeš použít tofu, tempeh, luštěniny nebo jinou náhražku masa, např. robi nebo klaso, ale to používám velmi výjimečně.
      Ideální je psát mi dotazy do Poradny v kurzu, tu si hlídám a odpovídám průběžně, dotazy pod recepty nemusím vůbec najít https://www.jimejinak.cz/jo-poradna/

    • Marie, nevím, jak u vás, u nás už roste mladičká kolem cest, na mezích apod. Pokud u vás ještě není, tak ji vynechte nebo dejte jinou čerstvou bylinku či divokou zeleninu viz obměna v receptu. Jarní divoká zelenina je léčivá, ale roste na různých místech v různou dobu, podle toho si recept upravujeme.

  2. Zdravím všechny ! -:) Jsem tady nováčkem, ale tenhle recept je dobrůtka. Trochu jsem musela bršlici v zahrádce pohledat, protože sobotní sluníčko nás naladilo na úklid zahrady, ale je to opravdu vytrvalý plevel a tak jsem ho našla celkem rychle…..Maso mi nechybí i když musím zatím vyvářet i pro masožravce, ale přes týden vkládám zdravé recepty bez upozornění a nacházím vylízaný talíř…..teda ten od synátora . -:)
    Tak teď jdu na výrobu paštiky z cizrny . Moc děkuji za podrobné vedení a těším se na další jídelníčky . Helena

    • Záleží, kolik a jak hladových lidí s tím chcete nasytit. V tomto receptu je to uvedeno pro čtyři porce, podle potřeby si uberte. Bulgur dost nabude, na dvojnásobný objem.

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémová batátovo-mrkvová polévka
Další článekZítra zavíráme vstup do Jarní očisty – super programu