Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 hrnky vařeného čiroku
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 1 cibule
  • 1 menší cuketa
  • 1 lžička sladkého curry
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • šťáva z citrónu
  • pár lžic vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • zelená posypka: výhonky jetele (nemusí být)
  • semínka: konopná loupaná(nemusí být)

Můj přítel začínal na váze 115 kg. Ve 25 letech mu vzali žlučník. Měl špatnou životosprávu, neuběhl ani 5 minut a ze ...

Jak připravit rizoto z cizrny a čiroku
  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme – cibuli a cuketu  na malé kostičky (i se slupkou).
  2. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme na něj cibuli se solí, promícháme.
  3. Přidáme cuketu, koření a společně orestujeme.
  4. Občas promícháme a necháme krásně zezlátnout během cca 10 minut. Pokud je potřeba podlijeme trošku vodou, aby se jídlo nepálilo.
  5. Pak přidáme uvařený čirok, cizrnu, promícháme, necháme prohřát.
  6. Vypneme a můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.
  7. Podáváme zdobené konopným semínkem a zelenými natěmi podle aktuálních zásob.

Praktické

  • Pokud potřebujete rizoto více dochutit, stačí přidat na závěr sójovou omáčku nebo umeocet.
  • Rizoto je rychle hotové, pokud máme obilí už uvařené – je to geniální způsob na recyklaci zbytků v domácnosti.
  • Pokud vodu nepřidáte, bude rizoto spíše sypké, pokud dáte, bude krémové.
  • Rizoto můžeme ozdobit klíčky, syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, jinými semínky nebo semínka vynechat.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Smetanu můžete vynechat nebo dát místo ní kokosové mléko, zajímavou alternativou je také lahůdkové droždí.
  • Do základu můžete přidat nasekaný česnek, to je skvělá varianta pro chladnější dny.
  • Místo sladkého curry můžete dát trochu kurkumy a jakékoli koření, které máte rádi, nebo bylinky, které vám voní. Perfektní je s tymiánem nebo s čerstvou bazalkou.
  • Vyměnit můžete jak obilí za jiné, které máte po ruce, tak zeleninu podle sezóny. Skvělá je varianta s mangoldem, špenátem nebo růžičkovou kapustou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, pokud už běžně jedí luštěniny, jinak od 1,5 roku, ale v obou případech dáme jen nepatrné množství soli a šetříme s olejem.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mnam to vypadá nejen dobře na oko, ale určitě dobrota. Pro mého zetě celiaka určitě udělám.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Mexická quinoová pánev s fazolemi

Když máme hlad a chceme se dobře a rychle najíst, udělám tuto mexickou quinoovou pánev s fazolemi a seitanem. Pokud přidáte více chilli, bude pikantnější a...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Quinoové stir-fry

Stir-fry je naše nejoblíbenější jídlo, protože je rychle hotové, snadné, nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí a je výborné.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...