Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 hrnky vařeného čiroku
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 1 cibule
  • 1 menší cuketa
  • 1 lžička sladkého curry
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • šťáva z citrónu
  • pár lžic vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • zelená posypka: výhonky jetele (nemusí být)
  • semínka: konopná loupaná(nemusí být)

V první díle Katka napsala, jak se jí zásadně změnila váha a zdravotní problémy po pouhých třech měsících na jídelníč...

Jak připravit rizoto z cizrny a čiroku
  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme – cibuli a cuketu  na malé kostičky (i se slupkou).
  2. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme na něj cibuli se solí, promícháme.
  3. Přidáme cuketu, koření a společně orestujeme.
  4. Občas promícháme a necháme krásně zezlátnout během cca 10 minut. Pokud je potřeba podlijeme trošku vodou, aby se jídlo nepálilo.
  5. Pak přidáme uvařený čirok, cizrnu, promícháme, necháme prohřát.
  6. Vypneme a můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.
  7. Podáváme zdobené konopným semínkem a zelenými natěmi podle aktuálních zásob.

Praktické

  • Pokud potřebujete rizoto více dochutit, stačí přidat na závěr sójovou omáčku nebo umeocet.
  • Rizoto je rychle hotové, pokud máme obilí už uvařené – je to geniální způsob na recyklaci zbytků v domácnosti.
  • Pokud vodu nepřidáte, bude rizoto spíše sypké, pokud dáte, bude krémové.
  • Rizoto můžeme ozdobit klíčky, syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, jinými semínky nebo semínka vynechat.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Smetanu můžete vynechat nebo dát místo ní kokosové mléko, zajímavou alternativou je také lahůdkové droždí.
  • Do základu můžete přidat nasekaný česnek, to je skvělá varianta pro chladnější dny.
  • Místo sladkého curry můžete dát trochu kurkumy a jakékoli koření, které máte rádi, nebo bylinky, které vám voní. Perfektní je s tymiánem nebo s čerstvou bazalkou.
  • Vyměnit můžete jak obilí za jiné, které máte po ruce, tak zeleninu podle sezóny. Skvělá je varianta s mangoldem, špenátem nebo růžičkovou kapustou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, pokud už běžně jedí luštěniny, jinak od 1,5 roku, ale v obou případech dáme jen nepatrné množství soli a šetříme s olejem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
22. 4. 2024

Velmi rád opakuji, je to rychlé a vynikající 🙏❤️

Jaroslav Hlávka
2. 10. 2023

Tenhle skvost si opravdu užívám 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Celozrnné farfalle se zeleninou, čočkou a klíčky alfa alfa

Krásně barevný letní recept, do kterého využijete čerstvá sezónní zeleninu a jehož příprava vám nezabere mnoho času.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...