Čirok mě osobně připomíná chutí perličkový ječmen, kamarádům bulgur, našim dětem jáhly. Jsou to větší, měkká zrníčka a hlavní předností je, že je přirozeně bezlepkový, což ocení všichni ti, kterým lepek nedělá dobře. U nás je čirok málo známý, ačkoli je to tradiční plodina známa už ve starém Egyptě. Konečně se dá běžně koupit ve zdravé výživě, a tak si můžete zpestřit vaření. Čirok je zajímavý významným podílem bílkovin, obsahuje i esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek čiroku (zrno)
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

Čirok – základní postup

  1. Čirok propláchneme ve studené vodě a na pár hodin namočíme do 3 hrnků vody.
  2. Před vařením vodu neslíváme, vaříme ve stejné vodě se špetkou soli na mírném plameni cca 40 minut do vstřebání vody.
  3. Necháme 10 minut dojít pod pokličkou.

Praktické

Čirok se uvaří i bez namáčení, ale je výhodné ho předem namočit – získáme tím na živinách, které se začnou v namočených zrníčkách probouzet a čirok bude lépe stravitelný a tedy užitek z jídla větší.

Kombinujeme čirok

Čirok můžeme kombinovat s rýží i dalšími obilovinami a semínky.

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.

Obměna

V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.

Děti a čirok

Čirok je vhodný i pro miminka, pouze vynecháme sůl a uvařené obilí přepasírujeme.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...
  1. Čirok obsahuje příliš bílkoviny- leucinu, čímž může způsobit nedostatek B3. (Opsáno z Wikipedie). Čirok byl původně pěstován jako vhodná rostlina pro výrobu
    košťat, zrní vznikalo při zpracování rostliny jako odpad a bylo používáno jako levné krmivo pro dobytek.

    • Čirok je jednou z nejdéle pěstovaných plodin pro výživu člověka. V současné době se pěstuje ve všech
      světadílech. V celosvětové produkci zaujímá páté místo v pěstovaných obilovinách hned za
      pšenicí, kukuřicí, rýží a ječmenem a sedmé místo ve všech pěstovaných plodinách ještě po
      sóje a bramborách. Protože se šlechtí, existuje přes 1300 registrovaných odrůd. Ve zdravé výživě se prodává čirok zrnový, na košťata se využívá ten technický. Každé obilí má nějaké výhody a nevýhody, proto je střídáme. Zase je bez lepkový a řadí se mezi protizánětlivé potraviny (Vysoký obsah polyfenolů se ukázal být zajímavý také z hlediska imunostimulace. Tato imunomodulace vede k protizánětlivým účinkům a spekuluje se o využití při terapii chronického zánětlivého onemocnění.)

  2. Dobrý den, mám prosím dotaz: na sáčku čiroku je napsáno, že by měl čirok tvořit maximálně jednu třetiny přílohové porce (např. 1/3 čirok, 2/3 rýže).
    Má to nějaký důvod?

    • I to je možné, že je to zrno na sázení, ne vaření. Ale existuje i červená odrůda, tak těžko říct, co je to v tomto případě.

  3. chtěla bych se zeptat, jakou má mít čirok barvu? vy máte na fotce krásně bílý, ale můj teda vypadá uplně jinak. v syrovém stavu jsou to kuličky s načervenalým nádechem, po uvaření je to taková rezavá kaše. chutově dobrý. je čiroku více druhů, třeba tak jako existuje bílá a červená rýže?

    • Čiroků je celý řada, tuším přes 30 druhů. Některé ani nejsou jedlé, ty v obchodě neseženete :-) Podle popisu to vypadá, že máte červený čirok ;-)

    • Taky mám jiný než bílý (žlutonazelenalý)a nechutná mi moc, musela jsem z toho udělat knedlík a silou své osobnosti ostatní přesvědčit aby to snědli, neb poznali, že je to neobvylá chuť. A ten co je vyfocený teda byl i před uvařením bílý?

      • Neco mezi bilou a smetanovou. Ale myslim, ze na zacatku je taky nebral, dlouho jsem ho michala s ryzi.

    • Tak to je nějaký starý syčák, to není možné, že nezměkl a nezměkl. Já ho tedy vařím obvykle s rýží, kupuji od Probia a tohle mi naštěstí ještě neudělal. Přemýšlím, co by pomohlo. Vařit déle? Nebo dojít do prodejny a poptat se na stáří nebo dodavatele? Třeba to někde přesušili nebo skladovali moc dlouho.

    • Já mám stejný problém. Celý den namočený, vařila jsem 50 minut, pak ještě hodinu ležel pod pokličkou a stejně je pořád tvrdý. Myslela jsem, že to tak teda má být, tak jsem ho snědla. Máme hodně kousat, tak jsem myslela, že to je záměr. Tak jsem hodně kousala a musím uznat, že mi chutnal :-)

      • Tvrdý by být neměl, asi byl přesušený 😃 Ale když jsi ho dobře rozkousala, tak pohoda 👍

      • Myslim, ze neni presuseny. Na obrazku bych rekla, ze je cirok loupany a to co nam doma nejde uvarit je neloupany. Ten loupany se uvari ryche, jako ryze. Ale ten neloupany chce dyl, klidne i 2-3 hodiny, nebo treba v tlakovem hrnci to bude rychleji, ale ten ja nemam. A pak je hezky mekky. Proste varte tak dlouho, az vam bude vyhovovat konzistence. Rozvarit to snad diky tem slupkam ani nejde, mimochodem na streva je to poradny kartac! :-) Chutove mne to prijde jako kombinace kukurice a ryze. :-)

  4. Evi, zkoušeli jste někdo čirok fermentovat? Prý se to dělá běžně v Etiopii. Já jsem ještě nedělala ani amasaké… když pouřiju normální žitný kvásek, tak to bude kyselé, že? žádné speciální (použitelné) startovače asi doma nemám… A nebo by šel udělat kvásek z mouky čirokové?

    • Klaudi, já ho zatím používám nejvíc na vaření jako obilovinu, kvasit jsem ho nezkoušela, krom toho, že byl jako uvařený přidaný do kváskového chleba. Když by se to kvasilo s rýží naočkovanou bakterii koji na amasaké nebo s naklíčenou pšenicí, mělo by to jít do sladka jako ostatní obiloviny. Když by se nechala fermentovat čiroková mouka chvíli, čekala bych, že to zesládne jako jiné mouky, když přímo s kváskem, půjde to do kysela. Ale je to jen teorie, nezkoušela jsem. Kvásek jde udělat ze všech mouk, jistě půjde i čirokový. KDyž něco vyzkouším, dám to sem a kdyby někdo z vás, budu ráda za info, jak to dopadlo :-)

      • No, tak jsem 24 kvasila čirokovou mouku. Trochu to zesládlo, tak jemně, klukům to sladké nepřišlo. Zamíchala jsem trochu do uvařeného čiroku a dala na kraj kamen, abych to udržela v teplotě. Za šest hodin bylo sladší. Ale že bych řekla slaďounké, to fakt ne. nechala jsem to ještě do rána a to už zkyslo… tak buď nízká teplota? Nebo nevíme, co je sladké? Každopádně něco dobrého mělo tendenci se dít….vyslala jsem muže do obchodu pro startovací startéreček, tak snad bude i další pokus…

        • Zajímavý pokus. Ono to sládne, sládne, ale když to dojde do maxima, začne to zase kysnout, chce to vychytat, jak to funguje u čirokové mouky. Každopádně nás vaše další pokusy zajímají!

        • Možná čirok není ideální na tu sladkou chuť, ještě bych zkusila fermentovat přímo vařený čirok jako se dělá amasaké, ne mouku. Myslím, že 6 hodin je na mouku hodně, že to půjde vždycky do kysela jako kvásek. Ale tomu celém obilí to trvá déle, proto se dělá amasaké 6-8 hodin. No zase teorie, ještě pořád jsm čirok nefermentovala :-)

  5. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak v časopisu Tina
Další článekSladká omáčka plná zeleniny s rýží a tempehem