Čirok mě osobně připomíná chutí perličkový ječmen, kamarádům bulgur, našim dětem jáhly. Jsou to větší, měkká zrníčka a hlavní předností je, že je přirozeně bezlepkový, což ocení všichni ti, kterým lepek nedělá dobře. U nás je čirok málo známý, ačkoli je to tradiční plodina známa už ve starém Egyptě. Konečně se dá běžně koupit ve zdravé výživě, a tak si můžete zpestřit vaření. Čirok je zajímavý významným podílem bílkovin, obsahuje i esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek čiroku (zrno)
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

Čirok – základní postup

  1. Čirok propláchneme ve studené vodě a na pár hodin namočíme do 3 hrnků vody.
  2. Před vařením vodu neslíváme, vaříme ve stejné vodě se špetkou soli na mírném plameni cca 40 minut do vstřebání vody.
  3. Necháme 10 minut dojít pod pokličkou.

Praktické

Čirok se uvaří i bez namáčení, ale je výhodné ho předem namočit – získáme tím na živinách, které se začnou v namočených zrníčkách probouzet a čirok bude lépe stravitelný a tedy užitek z jídla větší.

Kombinujeme čirok

Čirok můžeme kombinovat s rýží i dalšími obilovinami a semínky.

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.

Obměna

V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.

Děti a čirok

Čirok je vhodný i pro miminka, pouze vynecháme sůl a uvařené obilí přepasírujeme.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

6 kg dole a snížené dávky léků na štítnou žlázu (Zdenka)

Zdenka: Mám za sebou Podzimní detox a od prosince...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...
  1. Dobrý den, jakou značku čiroku kupujete? U nás mají jen Zdraví z přírody Čirok loupaný a ten změkne po namáčení přes noc v tlakáči nejdřív po hodině. A má na sobě takové trvrdé šlupičky. Dávám to raději do jídel, kde se ještě jednou provaří s ostatními surovinami, ale mám trochu obavy, aby nám to neškrábalo střeva, ty šlupky, vařím pro děti 8 a 4 roky. Takový běloučký jako je na fotkách ho nemáme. Je to v pořádku?

    • Jitko, já u nás seženu taky pouze ten z Jihlavy. Ale nedávno jsem zkusila objednat z Probia a to se nedá srovnat. V půlkilovém balení přišel hezký bílý, ve 3kilovém pak červený. Doporučuji, oba se vaří velice dobře i bez tlakáče a jsou velice chutné. Objednávám na Scuku.

  2. nevim kde delam chybu, ale jeste se mi nepodarilo uvarit cirok tak aby byl mekky :( fakt me to dost odrazuje ho zarazovat do jidelniku a zaroven me to mrzi. Nejaka rada by se nasla?
    Diky

    • já vždy máčím přes noc, ráno stačí 30 minut a nechám dojít pod pokličkou. A i množství vody odpovídá.

    • Veru, nevím, jak moc měkký máš na mysli. Já ho vařím v poměru vody 1:30 v takovém polotlakovém hrnci 40 minut a je dobrý. Ale úplně měkký není nikdy! Jsou to prostě takové kroupy, které drží tvar i určitou pevnost.

  3. Prosim Vas ako sa povie cirok po anglicky a este lepsie holandsky alebo francuzsky? nezijem na SK/CZ a toto je pre mna nova potravina a nenasla som na google jej nazov v inom jazyku. Dakujem

  4. Dobrý den,

    s čirokem jdu pracovat poprvé. Jen me trochi zaráží, proč ho máte bílý jako rýži a ja ho mam přitom hnědý téměř jako pohanki. Čirok mám loupaný. Soňa

  5. Čirok obsahuje příliš bílkoviny- leucinu, čímž může způsobit nedostatek B3. (Opsáno z Wikipedie). Čirok byl původně pěstován jako vhodná rostlina pro výrobu
    košťat, zrní vznikalo při zpracování rostliny jako odpad a bylo používáno jako levné krmivo pro dobytek.

    • Čirok je jednou z nejdéle pěstovaných plodin pro výživu člověka. V současné době se pěstuje ve všech
      světadílech. V celosvětové produkci zaujímá páté místo v pěstovaných obilovinách hned za
      pšenicí, kukuřicí, rýží a ječmenem a sedmé místo ve všech pěstovaných plodinách ještě po
      sóje a bramborách. Protože se šlechtí, existuje přes 1300 registrovaných odrůd. Ve zdravé výživě se prodává čirok zrnový, na košťata se využívá ten technický. Každé obilí má nějaké výhody a nevýhody, proto je střídáme. Zase je bez lepkový a řadí se mezi protizánětlivé potraviny (Vysoký obsah polyfenolů se ukázal být zajímavý také z hlediska imunostimulace. Tato imunomodulace vede k protizánětlivým účinkům a spekuluje se o využití při terapii chronického zánětlivého onemocnění.)

  6. Dobrý den, mám prosím dotaz: na sáčku čiroku je napsáno, že by měl čirok tvořit maximálně jednu třetiny přílohové porce (např. 1/3 čirok, 2/3 rýže).
    Má to nějaký důvod?

    • Na slzovce se píše, že maximálně 2 lžíce denně, ale nikdo neví proč. Nevím, proč je toto omezení u čiroku. Jakého máte výrobce? Že bychom se poptali u zdroje? Jinak já čirok jak míchám, tak často jíme samotný a zatím jsem nic nekalého nezpozorovala ;-)

    • I to je možné, že je to zrno na sázení, ne vaření. Ale existuje i červená odrůda, tak těžko říct, co je to v tomto případě.

  7. chtěla bych se zeptat, jakou má mít čirok barvu? vy máte na fotce krásně bílý, ale můj teda vypadá uplně jinak. v syrovém stavu jsou to kuličky s načervenalým nádechem, po uvaření je to taková rezavá kaše. chutově dobrý. je čiroku více druhů, třeba tak jako existuje bílá a červená rýže?

    • Čiroků je celý řada, tuším přes 30 druhů. Některé ani nejsou jedlé, ty v obchodě neseženete :-) Podle popisu to vypadá, že máte červený čirok ;-)

    • Taky mám jiný než bílý (žlutonazelenalý)a nechutná mi moc, musela jsem z toho udělat knedlík a silou své osobnosti ostatní přesvědčit aby to snědli, neb poznali, že je to neobvylá chuť. A ten co je vyfocený teda byl i před uvařením bílý?

      • Neco mezi bilou a smetanovou. Ale myslim, ze na zacatku je taky nebral, dlouho jsem ho michala s ryzi.

  8. Zrovna dnes jsem ho vařila, 24 hod. namočený, 3/4 hodiny vařený, 30 minut docházel pod poklicí a pořád je tvrdý.

    • Tak to je nějaký starý syčák, to není možné, že nezměkl a nezměkl. Já ho tedy vařím obvykle s rýží, kupuji od Probia a tohle mi naštěstí ještě neudělal. Přemýšlím, co by pomohlo. Vařit déle? Nebo dojít do prodejny a poptat se na stáří nebo dodavatele? Třeba to někde přesušili nebo skladovali moc dlouho.

    • Já mám stejný problém. Celý den namočený, vařila jsem 50 minut, pak ještě hodinu ležel pod pokličkou a stejně je pořád tvrdý. Myslela jsem, že to tak teda má být, tak jsem ho snědla. Máme hodně kousat, tak jsem myslela, že to je záměr. Tak jsem hodně kousala a musím uznat, že mi chutnal :-)

      • Tvrdý by být neměl, asi byl přesušený 😃 Ale když jsi ho dobře rozkousala, tak pohoda 👍

      • Myslim, ze neni presuseny. Na obrazku bych rekla, ze je cirok loupany a to co nam doma nejde uvarit je neloupany. Ten loupany se uvari ryche, jako ryze. Ale ten neloupany chce dyl, klidne i 2-3 hodiny, nebo treba v tlakovem hrnci to bude rychleji, ale ten ja nemam. A pak je hezky mekky. Proste varte tak dlouho, az vam bude vyhovovat konzistence. Rozvarit to snad diky tem slupkam ani nejde, mimochodem na streva je to poradny kartac! :-) Chutove mne to prijde jako kombinace kukurice a ryze. :-)

      • No já mám sice hnědý, ale je loupaný. Namáčela jsem hodinu a půl. Vařila bez pár minut skoro 2 hodiny klasicky a pak ještě hodinu v tlakovém hrnci. No a pak už vážně měla hlad, tak koušu a koušu. No a konzistencí mi přijde, jako bych jedla tvrdší haribo medvídky :D tak nevím, jestli je to správně.

        S.

  9. Evi, zkoušeli jste někdo čirok fermentovat? Prý se to dělá běžně v Etiopii. Já jsem ještě nedělala ani amasaké… když pouřiju normální žitný kvásek, tak to bude kyselé, že? žádné speciální (použitelné) startovače asi doma nemám… A nebo by šel udělat kvásek z mouky čirokové?

    • Klaudi, já ho zatím používám nejvíc na vaření jako obilovinu, kvasit jsem ho nezkoušela, krom toho, že byl jako uvařený přidaný do kváskového chleba. Když by se to kvasilo s rýží naočkovanou bakterii koji na amasaké nebo s naklíčenou pšenicí, mělo by to jít do sladka jako ostatní obiloviny. Když by se nechala fermentovat čiroková mouka chvíli, čekala bych, že to zesládne jako jiné mouky, když přímo s kváskem, půjde to do kysela. Ale je to jen teorie, nezkoušela jsem. Kvásek jde udělat ze všech mouk, jistě půjde i čirokový. KDyž něco vyzkouším, dám to sem a kdyby někdo z vás, budu ráda za info, jak to dopadlo :-)

      • No, tak jsem 24 kvasila čirokovou mouku. Trochu to zesládlo, tak jemně, klukům to sladké nepřišlo. Zamíchala jsem trochu do uvařeného čiroku a dala na kraj kamen, abych to udržela v teplotě. Za šest hodin bylo sladší. Ale že bych řekla slaďounké, to fakt ne. nechala jsem to ještě do rána a to už zkyslo… tak buď nízká teplota? Nebo nevíme, co je sladké? Každopádně něco dobrého mělo tendenci se dít….vyslala jsem muže do obchodu pro startovací startéreček, tak snad bude i další pokus…

        • Zajímavý pokus. Ono to sládne, sládne, ale když to dojde do maxima, začne to zase kysnout, chce to vychytat, jak to funguje u čirokové mouky. Každopádně nás vaše další pokusy zajímají!

        • Možná čirok není ideální na tu sladkou chuť, ještě bych zkusila fermentovat přímo vařený čirok jako se dělá amasaké, ne mouku. Myslím, že 6 hodin je na mouku hodně, že to půjde vždycky do kysela jako kvásek. Ale tomu celém obilí to trvá déle, proto se dělá amasaké 6-8 hodin. No zase teorie, ještě pořád jsm čirok nefermentovala :-)

  10. Ano, ano pro čirok. Asi před půl rokem jsem ho objevila a moc mi chutná. Je to zase další zpestření, pro Matýska je to další rejžička, ale na štěstí ho přijal :o)

  11. Zobrazit všech 49 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRozhovor s Evou v časopise Překvapení č.39
Další článekSladká omáčka plná zeleniny s rýží a tempehem