Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Červená zelňačka s koprem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • kus červeného zelí
  • malý kousek celeru
  • 2 snítky kopru
  • 3/4 litru zeleninového vývaru / horké vody
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1bobkový list
  • olej
  • sůl
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • umeocet
  • lžíce rostlinné smetany (nemusí být)

Monika měla velmi těžké období po porodu. Syn se nevyvíjel, každé kojení zvracel. Nemohla se pořádně najíst, protože ...

Jak připravit zelnou polévku z červeného zelí

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar a nakrájíme cibuli a celer na malé na kostičky, zelí na tenké proužky.
  2. Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
  3. Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, celer, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
  4. Pak přidáme zeleninový vývar, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny cca 15 až 20 minut podle čerstvosti zelí. Kopr nasekáme na drobno.
  5. Polévku odstavíme a dochutíme bílou miso pastou a umeoctem podle chuti, aby byla příjemně kyselá.
  6. Na závěr přidáme asi lžíci rostlinné smetany a čerstvý kopr.

Praktické

  • Pokud chceme mít zelňačku s “uzeným”, přidáme na kostičky pokrájené uzené tofu nebo uzený tempeh.
  • Pokud chceme polévku zahustit  můžeme do ní zavařit, lžíci vloček nebo trošku pohankové mouky.
  • Pro verzi bez sóji použijeme hrachové či jiné nesojové miso.
  • Pokud máte čerstvé červené zelí, stačí polévku vařit velmi krátce, cca 10 minut. Naopak déle skladované suché zelí bude potřebovat až 25 minut varu, aby bylo příjemně měkké.

Obměna

  • Místo červeného zelí můžete použít bílé.
  • Můžeme umeocta můžeme dochutit šťávou z kysaného zelí.
  • Místo celeru můžete dát petrže, topinambur nebo tuřín.
  • Miso pastu můžete nahradit kváskem, který do polévky zavaříme. Krásně ji ochutí a zahustí.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
23. 10. 2023

Oblíbená polévka pro nedělní snídani 🙂

Jaroslav Hlávka
26. 6. 2023

Nedělní restart 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...