Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • kus červeného zelí
  • malý kousek celeru
  • 2 snítky kopru
  • 3/4 litru zeleninového vývaru / horké vody
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1bobkový list
  • olej
  • sůl
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • umeocet
  • lžíce rostlinné smetany (nemusí být)

Jak připravit zelnou polévku z červeného zelí

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar a nakrájíme cibuli a celer na malé na kostičky, zelí na tenké proužky.
  2. Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
  3. Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, celer, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
  4. Pak přidáme zeleninový vývar, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny cca 15 až 20 minut podle čerstvosti zelí. Kopr nasekáme na drobno.
  5. Polévku odstavíme a dochutíme bílou miso pastou a umeoctem podle chuti, aby byla příjemně kyselá.
  6. Na závěr přidáme asi lžíci rostlinné smetany a čerstvý kopr.

Praktické

  • Pokud chceme mít zelňačku s „uzeným“, přidáme na kostičky pokrájené uzené tofu nebo uzený tempeh.
  • Pokud chceme polévku zahustit  můžeme do ní zavařit, lžíci vloček nebo trošku pohankové mouky.
  • Pro verzi bez sóji použijeme hrachové či jiné nesojové miso.
  • Pokud máte čerstvé červené zelí, stačí polévku vařit velmi krátce, cca 10 minut. Naopak déle skladované suché zelí bude potřebovat až 25 minut varu, aby bylo příjemně měkké.

Obměna

  • Místo červeného zelí můžete použít bílé.
  • Můžeme umeocta můžeme dochutit šťávou z kysaného zelí.
  • Místo celeru můžete dát petrže, topinambur nebo tuřín.
  • Miso pastu můžete nahradit kváskem, který do polévky zavaříme. Krásně ji ochutí a zahustí.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...
    • Tak schválně: Jestli jsem to dobře pochopila, je to kvůli „vyvařování“ živin do vývaru. Když už je vývar, jsou v něm minerály ze zeleniny, kterou jsem v něm vyvářela a pak vyhodila. Do vařícího vývaru se pak dává zelenina (zalévá se jím), aby minerály a vitamíny zůstaly v zelenině – do těla se tak dostává „dvojitá“ nálož – vývar plus zelenina. Uvidíme, co napíše Eva, jestli to není jinak :D

      • Ďakujem vrana za odpoveď. Asi som to nenapísala úplne správne. Myslela som, prečo sa zalieva teplým, a nie studeným vývarom. Či tá zelenina ktorú zalievam môže nejak zmeniť vlastnosti….keď ju zalejem studeným namiesto teplým vývarom.

  1. Evo vše mně jde docela dobře, občas si přehodím oběd na jiný den, svačiny nejím, jsem plná. Perfektní je cvičení, teď když nemůžu cvičit se seniory, a moc mně to chybí, tak si to pustím, abych se nakopla. To co je na videu, ten začátek, je vlastně základ našeho cvičení. Tak se těším, co bude na videu dál. Jinak díky za práci, kterou s námi máš. Zdravím.

    • Ahoj Mileno, já jsem si říkala, že to budeš znát, když cvičíš s babičkama 👍 Svačiny v klidu vynechávej, ty jsou jen pro hladovce, čím méně jídel denně, tím lépe pro trávení, takže pohoda.

  2. Které miso od Kioji Bakers je nejvíc neutrální? (vhodné třeba i pro děti nebo pro „klasikožrouty“). Děkuji.

  3. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňová hořčice
Další článekChcete pohodové Vánoce? Začněte je řešit!