Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • kus červeného zelí
  • malý kousek celeru
  • 2 snítky kopru
  • 3/4 litru zeleninového vývaru / horké vody
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1bobkový list
  • olej
  • sůl
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • umeocet
  • lžíce rostlinné smetany (nemusí být)

Jak připravit zelnou polévku z červeného zelí

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar a nakrájíme cibuli a celer na malé na kostičky, zelí na tenké proužky.
  2. Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
  3. Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, celer, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
  4. Pak přidáme zeleninový vývar, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny cca 15 až 20 minut podle čerstvosti zelí. Kopr nasekáme na drobno.
  5. Polévku odstavíme a dochutíme bílou miso pastou a umeoctem podle chuti, aby byla příjemně kyselá.
  6. Na závěr přidáme asi lžíci rostlinné smetany a čerstvý kopr.

Praktické

  • Pokud chceme mít zelňačku s „uzeným“, přidáme na kostičky pokrájené uzené tofu nebo uzený tempeh.
  • Pokud chceme polévku zahustit  můžeme do ní zavařit, lžíci vloček nebo trošku pohankové mouky.
  • Pro verzi bez sóji použijeme hrachové či jiné nesojové miso.
  • Pokud máte čerstvé červené zelí, stačí polévku vařit velmi krátce, cca 10 minut. Naopak déle skladované suché zelí bude potřebovat až 25 minut varu, aby bylo příjemně měkké.

Obměna

  • Místo červeného zelí můžete použít bílé.
  • Můžeme umeocta můžeme dochutit šťávou z kysaného zelí.
  • Místo celeru můžete dát petrže, topinambur nebo tuřín.
  • Miso pastu můžete nahradit kváskem, který do polévky zavaříme. Krásně ji ochutí a zahustí.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Už rok každý den nová skvělá jídla (Marta)

Marta: Nuda??? Ani omylem! Vařím podle Jíme Jinak rok......

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Miso polévky jí se mnou i manžel (Sára)

Sára: Ahoj, také teď snídám zeleninovou miso polévku a...
  1. Fakt moc dobrá, navzdory mým předsudkům z použitých ingrediencí. Prostě domněnka že z celeru a zelí dohromady nemůže vzniknout nic dobrého, pche:-))

    • Tak schválně: Jestli jsem to dobře pochopila, je to kvůli „vyvařování“ živin do vývaru. Když už je vývar, jsou v něm minerály ze zeleniny, kterou jsem v něm vyvářela a pak vyhodila. Do vařícího vývaru se pak dává zelenina (zalévá se jím), aby minerály a vitamíny zůstaly v zelenině – do těla se tak dostává „dvojitá“ nálož – vývar plus zelenina. Uvidíme, co napíše Eva, jestli to není jinak :D

      • Ďakujem vrana za odpoveď. Asi som to nenapísala úplne správne. Myslela som, prečo sa zalieva teplým, a nie studeným vývarom. Či tá zelenina ktorú zalievam môže nejak zmeniť vlastnosti….keď ju zalejem studeným namiesto teplým vývarom.

  2. Evo vše mně jde docela dobře, občas si přehodím oběd na jiný den, svačiny nejím, jsem plná. Perfektní je cvičení, teď když nemůžu cvičit se seniory, a moc mně to chybí, tak si to pustím, abych se nakopla. To co je na videu, ten začátek, je vlastně základ našeho cvičení. Tak se těším, co bude na videu dál. Jinak díky za práci, kterou s námi máš. Zdravím.

    • Ahoj Mileno, já jsem si říkala, že to budeš znát, když cvičíš s babičkama 👍 Svačiny v klidu vynechávej, ty jsou jen pro hladovce, čím méně jídel denně, tím lépe pro trávení, takže pohoda.

  3. Které miso od Kioji Bakers je nejvíc neutrální? (vhodné třeba i pro děti nebo pro „klasikožrouty“). Děkuji.

  4. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekI ve starším věku má smysl začít se změnou (Věra, 65 let)
Další článekChobotnice – učitelka nebo kus masa?