Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Červená zelňačka s koprem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • kus červeného zelí
  • malý kousek celeru
  • 2 snítky kopru
  • 3/4 litru zeleninového vývaru / horké vody
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1bobkový list
  • olej
  • sůl
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • umeocet
  • lžíce rostlinné smetany (nemusí být)

Chtěla bych se s vámi podělit o svůj příběh, možná životní zkušenost, která mě naučil...

Jak připravit zelnou polévku z červeného zelí

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar a nakrájíme cibuli a celer na malé na kostičky, zelí na tenké proužky.
  2. Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
  3. Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, celer, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
  4. Pak přidáme zeleninový vývar, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny cca 15 až 20 minut podle čerstvosti zelí. Kopr nasekáme na drobno.
  5. Polévku odstavíme a dochutíme bílou miso pastou a umeoctem podle chuti, aby byla příjemně kyselá.
  6. Na závěr přidáme asi lžíci rostlinné smetany a čerstvý kopr.

Praktické

  • Pokud chceme mít zelňačku s “uzeným”, přidáme na kostičky pokrájené uzené tofu nebo uzený tempeh.
  • Pokud chceme polévku zahustit  můžeme do ní zavařit, lžíci vloček nebo trošku pohankové mouky.
  • Pro verzi bez sóji použijeme hrachové či jiné nesojové miso.
  • Pokud máte čerstvé červené zelí, stačí polévku vařit velmi krátce, cca 10 minut. Naopak déle skladované suché zelí bude potřebovat až 25 minut varu, aby bylo příjemně měkké.

Obměna

  • Místo červeného zelí můžete použít bílé.
  • Můžeme umeocta můžeme dochutit šťávou z kysaného zelí.
  • Místo celeru můžete dát petrže, topinambur nebo tuřín.
  • Miso pastu můžete nahradit kváskem, který do polévky zavaříme. Krásně ji ochutí a zahustí.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
30. 1. 2023

Oblíbená polévka pro celou rodinu, je hned hotová a stojí to za to 🙂

Výborná 😊 Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...
4
11

Kapustová polévka

Jednoduchý recept na klasickou českou kapustovou polévku, kterou zvládne uvařit i kuchař začátečník. Je výborná – pohladí na těle i na duši.
28
81

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...
2

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.
4

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.