Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
Ingredience
pro 4 porce
- 1 cibule
- kus červeného zelí
- malý kousek celeru
- 2 snítky kopru
- 3/4 litru zeleninového vývaru / horké vody
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžička červené papriky
- 1bobkový list
- olej
- sůl
- 1 lžíce bílé miso pasty
- umeocet
- lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
Jak připravit zelnou polévku z červeného zelí
- Ohřejeme si zeleninový vývar a nakrájíme cibuli a celer na malé na kostičky, zelí na tenké proužky.
- Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
- Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, celer, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
- Pak přidáme zeleninový vývar, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny cca 15 až 20 minut podle čerstvosti zelí. Kopr nasekáme na drobno.
- Polévku odstavíme a dochutíme bílou miso pastou a umeoctem podle chuti, aby byla příjemně kyselá.
- Na závěr přidáme asi lžíci rostlinné smetany a čerstvý kopr.
Praktické
- Pokud chceme mít zelňačku s „uzeným“, přidáme na kostičky pokrájené uzené tofu nebo uzený tempeh.
- Pokud chceme polévku zahustit můžeme do ní zavařit, lžíci vloček nebo trošku pohankové mouky.
- Pro verzi bez sóji použijeme hrachové či jiné nesojové miso.
- Pokud máte čerstvé červené zelí, stačí polévku vařit velmi krátce, cca 10 minut. Naopak déle skladované suché zelí bude potřebovat až 25 minut varu, aby bylo příjemně měkké.
Obměna
- Místo červeného zelí můžete použít bílé.
- Můžeme umeocta můžeme dochutit šťávou z kysaného zelí.
- Místo celeru můžete dát petrže, topinambur nebo tuřín.
- Miso pastu můžete nahradit kváskem, který do polévky zavaříme. Krásně ji ochutí a zahustí.
Děti
- Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.
Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
Zase polévka co nezklamala 😁
Fakt moc dobrá, navzdory mým předsudkům z použitých ingrediencí. Prostě domněnka že z celeru a zelí dohromady nemůže vzniknout nic dobrého, pche:-))
Miluji pestrost, takže toto je moje 39. polévka Jíme Jinak. Vynikající sladko-kyselá chuť s velmi jednoduchou přípravou, je parádní kombinací pro rychlou snídani. Díky za další fajn recept 🙏🙂
Oh zase dalsi Bozi dobrota ♥️♥️♥️ Dekujeme
Dobrý den, zkoušeli jste toto i z kysaného zelí?
Dobrý den, za sebe mohu říct, že bych se nebála to vyzkoušet, určitě tím nic nezkazíte. Ideální je nakombinovat zelí čerstvé a kysané, aby v jídle zůstal zachován podíl vařené zeleniny.😉
Děkuju, zkusím tu kombinaci ,)
👍😉
Mnam
Dobrý deň, už dlhšie mi ide hlavou, aký je dôvod, že sa zelenina orestovana zalieva teplým vývarom? Má to nejaký špecifický význam? Ďakujem
Tak schválně: Jestli jsem to dobře pochopila, je to kvůli „vyvařování“ živin do vývaru. Když už je vývar, jsou v něm minerály ze zeleniny, kterou jsem v něm vyvářela a pak vyhodila. Do vařícího vývaru se pak dává zelenina (zalévá se jím), aby minerály a vitamíny zůstaly v zelenině – do těla se tak dostává „dvojitá“ nálož – vývar plus zelenina. Uvidíme, co napíše Eva, jestli to není jinak :D
Ďakujem vrana za odpoveď. Asi som to nenapísala úplne správne. Myslela som, prečo sa zalieva teplým, a nie studeným vývarom. Či tá zelenina ktorú zalievam môže nejak zmeniť vlastnosti….keď ju zalejem studeným namiesto teplým vývarom.
Dnes do ni spadlo i par houbicek, fazoli a kysaneho zeli a byla ruzova kyselice raz dva :-)
😋
Evo vše mně jde docela dobře, občas si přehodím oběd na jiný den, svačiny nejím, jsem plná. Perfektní je cvičení, teď když nemůžu cvičit se seniory, a moc mně to chybí, tak si to pustím, abych se nakopla. To co je na videu, ten začátek, je vlastně základ našeho cvičení. Tak se těším, co bude na videu dál. Jinak díky za práci, kterou s námi máš. Zdravím.
Ahoj Mileno, já jsem si říkala, že to budeš znát, když cvičíš s babičkama 👍 Svačiny v klidu vynechávej, ty jsou jen pro hladovce, čím méně jídel denně, tím lépe pro trávení, takže pohoda.
Polévka je skvělá a hlavně chutná i mojí 10-ti leté dceři 🙂 doporučuji 👍
Děkujeme, Katko 👍
Které miso od Kioji Bakers je nejvíc neutrální? (vhodné třeba i pro děti nebo pro „klasikožrouty“). Děkuji.
Světlé sojové je velmi jemné.