Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • kus kapusty
  • 1 tuřín
  • kus batátu
  • hrst kysaného zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 3/4 litru zeleninového vývaru / horké vody
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 kuličky pepře
  • olej
  • sůl
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • jarní cibulka

Moniku trápí revmatoidní artritida. Hledala lék všude, nakonec zjistila, že si stejně bude m...

Jak připravit zelnou polévku z červeného zelí

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar a nakrájíme cibuli a na malé kostičky, kapustu na tenké proužky, batát a tuřín na větší kostičky.
  2. Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
  3. Když je cibule do sklovata, přidáme tuřín, batát a kmín a společně chvíli restujeme.
  4. Pak přidáme zeleninový vývar a zbylé koření (ideálně do čajového sítka), přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny cca 15 až 20 minut.
  5. Když je zelenina měkká, přidáme kysané zelí překrojené na menší kousky, prolisujeme česnek a odstavíme.
  6. Vyndáme sítko s kořením, dochutíme bílou miso pastou a podáváme sypané jarní cibulkou.

Praktické

  • Pokud chceme mít zelňačku s “uzeným”, přidáme na kostičky pokrájené uzené tofu nebo uzený tempeh.
  • Pokud chceme polévku zahustit  můžeme do ní zavařit, lžíci vloček nebo trošku pohankové mouky.
  • Pro verzi bez sóji použijeme hrachové či jiné nesójové miso.
  • Pro verzi bez lepku vybíráme bezlepkové miso (rýžové, jáhlové, hrachové, čočkové apod.)
  • Použít můžeme domácí kvašené zelí, pokud máme dostatek a nemrzí nás, že přijde do horkého jídla.

Obměna

  • Koření můžete vynechat nebo obměnit podle svých preferencí.
  • Česnek můžete vynechat.
  • Místo kapusty můžeme použít kadeřávek nebo zelí.
  • Můžeme polévku dochutit šťávou z kysaného zelí.
  • Místo tuřínu můžeme dát kedluben, petržel nebo pastinák, batát lze nahradit dýní či mrkví.
  • Miso pastu můžete nahradit kváskem, který do polévky zavaříme. Krásně ji ochutí a zahustí.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem. Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

61 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hned jak se mi objevil recept, bylo jasno jaká bude polévka 😁 Jelikož už jsem několikrát obměnila kapustu za zelí do zelňačky, tak proč to nezkusit 😉 Jen jsem si při dováření polévky spletla misky a místo zelí jsem tam vyklopila nakrájenou cibuli, kterou jsem měla připravenou na druhé jídlo 😂🙊🙈🙈🙈 Tak honem děrovanou naběračku a lovit 😄 Naštěstí to nebylo poznat a polévka výborná 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...
56
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Taro bramboračka

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.