Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dhingri matar

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Dhingri matar je velmi rychlé kari k přípravě, chutné, kořeněné, sametové a bezlepkové. Samozřejmě, jako vždy v indické kuchyni, existuje mnoho verzí tohoto kari, takže je také přizpůsobitelné s ohledem na koření.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 kus zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 sklenička rajčatového pyré
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 300 g hnědých malých žampionů
  • 100 g hrášku
  • 1 lžíce sojového jogurtu
  • 2 polévkové lžíce kešu
  • 1 lžíce máku
  • sůl
  • petrželová nať
  • čerstva cibulka
  • 3 lžíce sezamového oleje

Monika si vyzkoušela, co se stane s tělem, když se začne jíst jinak. My jsme to pozorovaly v přímém přenosu, protože ...

Jak připravit indické houbové hráškové kari

  1. Nejprve připravte zázvorovo-česnekovou pastu. Do hmoždíře dejte česnek a zázvor a utlučte je na pastu.
  2. Rozmixujte kešu s mákem a trochou teplé vody na krémovou konzistenci.
  3. Do pánve dejte olej, zázvorovo-česnekovou pastu a na kostičky nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezprůhlední. Poté jí posypte kořením a lehce orestujte, až se koření aktivuje a rozvoní.
  4. Žampiony rozkrojte na 4 kusy, přidejte hrášek a rajčatové pyré a přidejte do pánve s cibulí a kořením. Osolte a uveďte k varu. Až kari trošku zhoustne, nalijte na něj rozmixované kešu. Promíchejte a na mírném plameni vařte ještě několik minut. Kari začne rychle houstnout. Nakonec přidejte lžíci sojového jogurtu a promíchejte.
  5. Na talíři posypte petrželkou, čerstvou cibulkou a podle chuti šťávou z citronu.

Praktické

  • Je to rychlé a chutné kari, jednoduché na přípravu.
  • Podáváme s rýží basmati nebo s indickým chlebem.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Toto kari má spoustu verzí, můžete si s ním trochu pohrát.
  • Místo petrželky, použijte koriandr.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud ubereme koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
31. 12. 2021

A zase ta Indie, tradiční oběd na Silvestra 😀
V poledne odjíždíme na speciální akci, takže oběd musí být opravdu brzy. Když vše vyjde, tak večer přidám ještě jeden příspěvek.
Dhingri Matar, rýže basmati, posypka gomasio a naklíčená černá čočka Beluga.

Klub

Dnes k večeři a moc dobré to bylo

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

kurz
2

Letní rýžový salát s cizrnou

Marocká kuchyně byla inspirací téhle chuťovky. Perfektní do horkých dní.
kurz
14

Quinoa salát s pečenou zeleninou a cizrnovým dipem

Tohle je naprostá delikatesa, určitě bude chutnat i těm, kdo nejsou zrovna nadšenci do zdravé výživy.
kurz
12

Thajské rýžové nudle se zeleninou

Tenhle pokrm inspirovaný indickou kuchyní bude totiž chutnat i těm, kteří nemají rádi zeleninová jídla. Další skvělá rychlovka!
kurz
2

Cizrnový guláš s polentou a salátem

Komplet hlavní jídlo za 30 minut a skvěle si pochutnáte. Kam se hrabe česká klasika!

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...