Dhingri matar je velmi rychlé kari k přípravě, chutné, kořeněné, sametové a bezlepkové. Samozřejmě, jako vždy v indické kuchyni, existuje mnoho verzí tohoto kari, takže je také přizpůsobitelné s ohledem na koření.
Ingredience
- 1 cibule
- 1 kus zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 sklenička rajčatového pyré
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- špetka mleté pálivé papriky
- 1/2 lžičky koření garam masala
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 300 g hnědých malých žampionů
- 100 g hrášku
- 1 lžíce sojového jogurtu
- 2 polévkové lžíce kešu
- 1 lžíce máku
- sůl
- petrželová nať
- čerstva cibulka
- 3 lžíce sezamového oleje
Jak připravit indické houbové hráškové kari
- Nejprve připravte zázvorovo-česnekovou pastu. Do hmoždíře dejte česnek a zázvor a utlučte je na pastu.
- Rozmixujte kešu s mákem a trochou teplé vody na krémovou konzistenci.
- Do pánve dejte olej, zázvorovo-česnekovou pastu a na kostičky nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezprůhlední. Poté jí posypte kořením a lehce orestujte, až se koření aktivuje a rozvoní.
- Žampiony rozkrojte na 4 kusy, přidejte hrášek a rajčatové pyré a přidejte do pánve s cibulí a kořením. Osolte a uveďte k varu. Až kari trošku zhoustne, nalijte na něj rozmixované kešu. Promíchejte a na mírném plameni vařte ještě několik minut. Kari začne rychle houstnout. Nakonec přidejte lžíci sojového jogurtu a promíchejte.
- Na talíři posypte petrželkou, čerstvou cibulkou a podle chuti šťávou z citronu.
Praktické
- Je to rychlé a chutné kari, jednoduché na přípravu.
- Podáváme s rýží basmati nebo s indickým chlebem.
Obměna
- Toto kari má spoustu verzí, můžete si s ním trochu pohrát.
- Místo petrželky, použijte koriandr.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, pokud ubereme koření.
A zase ta Indie, tradiční oběd na Silvestra 😀
V poledne odjíždíme na speciální akci, takže oběd musí být opravdu brzy. Když vše vyjde, tak večer přidám ještě jeden příspěvek.
Dhingri Matar, rýže basmati, posypka gomasio a naklíčená černá čočka Beluga.
Dnes k večeři a moc dobré to bylo
Wow, skvělé 😍 jsem ráda, že chutnalo.
Odzkoušeno dnes k brzké večeři a musím se přidat k opěvným chválám. Bála jsem se kombinace s mákem, ale bylo to výborné. Přítel dokonce říkal, že je to jako profi Indie, co si objednáváme v místní restauraci :-) A prý mu tam ty žampiony místo masa vůbec nevadily :D
Moc děkujeme za pochvalu vám i vašemu příteli 😍… i když ta od něj patří spíš vám, evidentně se vám to povedlo a je to vidět i z fotky.😋😉
Wow, a krásně se vám to povedlo. Skvělé 😍
Včera uvařeno. Výborné. A protože jsem u nás obchodě objevila čirok, zvolila jsem ho jako přílohu. Nemělo to chybu:-)
Mám velkou radost, moc díky🙏
Výborně vyvážený poměr koření, je to pálivé přesně akorát. Koupil jsem plechovku rajčatového pyré 190g a dal radši půlku, protože nevím co znamená 1 sklenička, asi to bylo akorát. K tomuto receptu se budu rád vracet, mám moc rád cizokrajnou kuchyni. Díky moc za sílení receptu :-)
Super Jaroslave,já jsem fakt moc ráda,že se do těch receptů pouštíte a že vám chutná. A díky i za foto, jste jednička.
Výborné! Děkuji za inspiraci paní Viero.
Za málo, jsem ráda, že to tu mohu sdílet. Vám díky za komentář.
Obed navareny aj zjedeny a neda mi hned pochvalit Vierku, autorku receptu..bolo to GENIALNE!! ;-) Ja som si tam pridala aj trosku beluga sosovice, hodilo sa mi to do tohto kari. Urcite budem robit castejsie, milujem indicku kuchynu, tie prepojene chute a vonave korenia, proste mnamka!! :-D
Já jsem moc ráda, že chutnalo a jsem i ráda, že jste se nebála si to pozměnit podle vaší chutě. Určitě ta čočka tam padne, jak pořád dokola píšu, recept je vždy inspirace a každý si ho může okořenit svojí fantazií. Děkuji já vám.
Na kolik je to, prosím, porcí?
Tak na dvě porce.
Děkuju moc. Dneska bude k obědu 🙂
Děkuji, dejte nám prosím vědět jak chutnalo.
Nějak jsem si nevšimla Vaší zprávy :) Výborné! Jak píše Jaroslav, výborně vyvážený poměr koření, líp bych to stejně nevyjádřila…
Bezva recept,chutnalo.pekne pikantni 👍😁🙂
Jo jo, indická kuchyně je někdy pěkně ostrá :-)