Dhingri matar je velmi rychlé kari k přípravě, chutné, kořeněné, sametové a bezlepkové. Samozřejmě, jako vždy v indické kuchyni, existuje mnoho verzí tohoto kari, takže je také přizpůsobitelné s ohledem na koření.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 kus zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 sklenička rajčatového pyré
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 300 g hnědých malých žampionů
  • 100 g hrášku
  • 1 lžíce sojového jogurtu
  • 2 polévkové lžíce kešu
  • 1 lžíce máku
  • sůl
  • petrželová nať
  • čerstva cibulka
  • 3 lžíce sezamového oleje

Jak připravit indické houbové hráškové kari

  1. Nejprve připravte zázvorovo-česnekovou pastu. Do hmoždíře dejte česnek a zázvor a utlučte je na pastu.
  2. Rozmixujte kešu s mákem a trochou teplé vody na krémovou konzistenci.
  3. Do pánve dejte olej, zázvorovo-česnekovou pastu a na kostičky nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezprůhlední. Poté jí posypte kořením a lehce orestujte, až se koření aktivuje a rozvoní.
  4. Žampiony rozkrojte na 4 kusy, přidejte hrášek a rajčatové pyré a přidejte do pánve s cibulí a kořením. Osolte a uveďte k varu. Až kari trošku zhoustne, nalijte na něj rozmixované kešu. Promíchejte a na mírném plameni vařte ještě několik minut. Kari začne rychle houstnout. Nakonec přidejte lžíci sojového jogurtu a promíchejte.
  5. Na talíři posypte petrželkou, čerstvou cibulkou a podle chuti šťávou z citronu.

Praktické

  • Je to rychlé a chutné kari, jednoduché na přípravu.
  • Podáváme s rýží basmati nebo s indickým chlebem.

Obměna

  • Toto kari má spoustu verzí, můžete si s ním trochu pohrát.
  • Místo petrželky, použijte koriandr.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud ubereme koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)

Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...

Podzimní detox umí zázraky (Hanka)

Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Marta: Nechci nic hodnotit, chci jen poděkovat

Marta: Ahojte nechci nic hodnotit. Chtěla bych poděkovat za...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

„Rada“nebo spíš“povzbuzení „?

Dobrý den!Včera jsem k vám zavítala poprvé a jsem...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

7 kg dole, migrény pryč, kafe mi nechybí (Linda)

Linda: Milá Evo a týme, MOC DĚKUJI ZA VAŠI ÚŽASNOU...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...
  1. A zase ta Indie, tradiční oběd na Silvestra 😀
    V poledne odjíždíme na speciální akci, takže oběd musí být opravdu brzy. Když vše vyjde, tak večer přidám ještě jeden příspěvek.
    Dhingri Matar, rýže basmati, posypka gomasio a naklíčená černá čočka Beluga.

  2. Odzkoušeno dnes k brzké večeři a musím se přidat k opěvným chválám. Bála jsem se kombinace s mákem, ale bylo to výborné. Přítel dokonce říkal, že je to jako profi Indie, co si objednáváme v místní restauraci :-) A prý mu tam ty žampiony místo masa vůbec nevadily :D

    • Moc děkujeme za pochvalu vám i vašemu příteli 😍… i když ta od něj patří spíš vám, evidentně se vám to povedlo a je to vidět i z fotky.😋😉

  3. Výborně vyvážený poměr koření, je to pálivé přesně akorát. Koupil jsem plechovku rajčatového pyré 190g a dal radši půlku, protože nevím co znamená 1 sklenička, asi to bylo akorát. K tomuto receptu se budu rád vracet, mám moc rád cizokrajnou kuchyni. Díky moc za sílení receptu :-)

    • Super Jaroslave,já jsem fakt moc ráda,že se do těch receptů pouštíte a že vám chutná. A díky i za foto, jste jednička.

  4. Obed navareny aj zjedeny a neda mi hned pochvalit Vierku, autorku receptu..bolo to GENIALNE!! ;-) Ja som si tam pridala aj trosku beluga sosovice, hodilo sa mi to do tohto kari. Urcite budem robit castejsie, milujem indicku kuchynu, tie prepojene chute a vonave korenia, proste mnamka!! :-D

    • Já jsem moc ráda, že chutnalo a jsem i ráda, že jste se nebála si to pozměnit podle vaší chutě. Určitě ta čočka tam padne, jak pořád dokola píšu, recept je vždy inspirace a každý si ho může okořenit svojí fantazií. Děkuji já vám.

  5. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTak jednoduché a tak dobré! (Nada)
Další článekTentokrát to sedlo (Olga, 41 let)