Dhingri matar je velmi rychlé kari k přípravě, chutné, kořeněné, sametové a bezlepkové. Samozřejmě, jako vždy v indické kuchyni, existuje mnoho verzí tohoto kari, takže je také přizpůsobitelné s ohledem na koření.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 kus zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 sklenička rajčatového pyré
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 300 g hnědých malých žampionů
  • 100 g hrášku
  • 1 lžíce sojového jogurtu
  • 2 polévkové lžíce kešu
  • 1 lžíce máku
  • sůl
  • petrželová nať
  • čerstva cibulka
  • 3 lžíce sezamového oleje

Jak připravit indické houbové hráškové kari

  1. Nejprve připravte zázvorovo-česnekovou pastu. Do hmoždíře dejte česnek a zázvor a utlučte je na pastu.
  2. Rozmixujte kešu s mákem a trochou teplé vody na krémovou konzistenci.
  3. Do pánve dejte olej, zázvorovo-česnekovou pastu a na kostičky nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezprůhlední. Poté jí posypte kořením a lehce orestujte, až se koření aktivuje a rozvoní.
  4. Žampiony rozkrojte na 4 kusy, přidejte hrášek a rajčatové pyré a přidejte do pánve s cibulí a kořením. Osolte a uveďte k varu. Až kari trošku zhoustne, nalijte na něj rozmixované kešu. Promíchejte a na mírném plameni vařte ještě několik minut. Kari začne rychle houstnout. Nakonec přidejte lžíci sojového jogurtu a promíchejte.
  5. Na talíři posypte petrželkou, čerstvou cibulkou a podle chuti šťávou z citronu.

Praktické

  • Je to rychlé a chutné kari, jednoduché na přípravu.
  • Podáváme s rýží basmati nebo s indickým chlebem.

Obměna

  • Toto kari má spoustu verzí, můžete si s ním trochu pohrát.
  • Místo petrželky, použijte koriandr.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud ubereme koření.

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...
  1. Výborně vyvážený poměr koření, je to pálivé přesně akorát. Koupil jsem plechovku rajčatového pyré 190g a dal radši půlku, protože nevím co znamená 1 sklenička, asi to bylo akorát. K tomuto receptu se budu rád vracet, mám moc rád cizokrajnou kuchyni. Díky moc za sílení receptu :-)

    • Super Jaroslave,já jsem fakt moc ráda,že se do těch receptů pouštíte a že vám chutná. A díky i za foto, jste jednička.

  2. Obed navareny aj zjedeny a neda mi hned pochvalit Vierku, autorku receptu..bolo to GENIALNE!! ;-) Ja som si tam pridala aj trosku beluga sosovice, hodilo sa mi to do tohto kari. Urcite budem robit castejsie, milujem indicku kuchynu, tie prepojene chute a vonave korenia, proste mnamka!! :-D

    • Já jsem moc ráda, že chutnalo a jsem i ráda, že jste se nebála si to pozměnit podle vaší chutě. Určitě ta čočka tam padne, jak pořád dokola píšu, recept je vždy inspirace a každý si ho může okořenit svojí fantazií. Děkuji já vám.

  3. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOkurkové kanapky
Další článekOstružinový nepečený dort (bezlepkový)