Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Ředkvičková pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.

Ingredience
  • svazek ředkviček
  • 1 cibule
  • 1 bílé tofu (cca 200 g)
  • 1 lžička hořčice bez cukru
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 1 hrnek vývaru/vody

Mám transplantované obě ledviny a potíží s věkem jen přibývalo – nabrala jsem 30 kg, bolely mě kolena, klouby, ...

Jak připravit ředkvičkovou tvarohovou pomazánku

  1. Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
  2. Restujeme za občasného míchání do sklovata a přidáme na kostky pokrájené tofu.
  3. Krátce společně orestujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Nedáváme všechen.
  4. Mezitím nasekáme omyté ředkvičky na drobno a necháme stranou.
  5. Odstavíme a rozmixujeme společně s umeoctem a hořčicí.
  6. Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním  vývaru.
  7. Chuť doladíme přidáním umeocta, pokud chceme slanější a kyselejší chuť.
  8. Do hotové horké pomazánky zamícháme nasekané ředkvičky, část dáme na vrch a můžeme podávat.

Praktické

  • Pokud máte velkou úrodu ředkviček, můžete klidně část namixovat do základu. Chuťově ani barevně to moc nepoznáte, pomazánka zůstane bílá, pouze vám nabude objem a bude řidší podle toho, kolik ředkviček dáte.
  • Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).

Obměna

  • Do pomazánky je skvělé namixovat trochu kvašené zeleniny, dostane říz.
  • Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva a místo hořčice šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).
  • Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
  • Pokud chceme pikantnější a ředkvičky nejsou moc ostré, můžeme do pomazánky romixovat ještě česnek a k ředkvičkám přidat pažitku.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se umeocet a sůl a ředkvičky nebudou příliš ostré.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem měla k večeři. Příjemně mě tofu překvapilo. Rozhodně nemám naposledy :-) Chutná mi.

Musí se tofu předem povařit ve vodě?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Těstoviny ve “vajíčku” (vegan)

Těstoviny nebo nudle ve vajíčku. Česká tradiční rychlovka v rostlinné podobě (bez vejce) – potěší malé i velké a je hotová do 15 minut.

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.
16
10

Dýňové máslo (bez laktózy)

Pomalu začíná být dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak v...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.