Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Ředkvičková pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.

Ingredience
  • svazek ředkviček
  • 1 cibule
  • 1 bílé tofu (cca 200 g)
  • 1 lžička hořčice bez cukru
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 1 hrnek vývaru/vody

Pokud znáte Irmu díky jejím pozitivním komentářům, budete velmi překvapeni, jakými zdravotními těžkostmi si prošla. J...

Jak připravit ředkvičkovou tvarohovou pomazánku

  1. Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
  2. Restujeme za občasného míchání do sklovata a přidáme na kostky pokrájené tofu.
  3. Krátce společně orestujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Nedáváme všechen.
  4. Mezitím nasekáme omyté ředkvičky na drobno a necháme stranou.
  5. Odstavíme a rozmixujeme společně s umeoctem a hořčicí.
  6. Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním  vývaru.
  7. Chuť doladíme přidáním umeocta, pokud chceme slanější a kyselejší chuť.
  8. Do hotové horké pomazánky zamícháme nasekané ředkvičky, část dáme na vrch a můžeme podávat.

Praktické

  • Pokud máte velkou úrodu ředkviček, můžete klidně část namixovat do základu. Chuťově ani barevně to moc nepoznáte, pomazánka zůstane bílá, pouze vám nabude objem a bude řidší podle toho, kolik ředkviček dáte.
  • Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).

Obměna

  • Do pomazánky je skvělé namixovat trochu kvašené zeleniny, dostane říz.
  • Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva a místo hořčice šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).
  • Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
  • Pokud chceme pikantnější a ředkvičky nejsou moc ostré, můžeme do pomazánky romixovat ještě česnek a k ředkvičkám přidat pažitku.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se umeocet a sůl a ředkvičky nebudou příliš ostré.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dnes jsem měla k večeři. Příjemně mě tofu překvapilo. Rozhodně nemám naposledy :-) Chutná mi.

Musí se tofu předem povařit ve vodě?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu

Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala n...

Tofu kostky v křupavé krustičce

Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen tak, jako zdravá svačinka, t...

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Našlehaný česnekový tofu dip

Jemně česnekový dip nejen k zelenině, dá se mazat na chléb nebo použít jako krémovou omáčku na těstoviny.

Těstoviny ve “vajíčku” (vegan)

Těstoviny nebo nudle ve vajíčku. Česká tradiční rychlovka v rostlinné podobě (bez vejce) – potěší malé i velké a je hotová do 15 minut.